Naar inhoud springen

Daniël 8: verschil tussen versies

5.786 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 75:
 
'''Naar de vier winden van de hemel.''' Een rijk in het westen (koning Cassander), een in het oosten (koning Seleucus), een in het noorden (koning Lysimachus) en een in het zuiden (koning Ptolemaeus).
 
== De kleine hoorn (9-12) ==
 
==9==
<onlyinclude><sup>9</sup> En uit een van die kwam voort een kleine hoorn, welke uitnemend groot werd, tegen het zuiden, en tegen het oosten, en tegen het sierlijke [land]. </onlyinclude>(SV)
'''Uit een van die kwam voort een kleine hoorn.''' Uit het Seleucidische koningshuis, het Syrische deel van het rijk van Alexander de Grote, kwam [[Antiochus IV Epifanes]] voort; deze is, gezien zijn optreden, de kleine hoorn.[[Bestand:GoatHorn.png|geen|miniatuur|741x741px|Op de plaats van de afgebroken hoorn kwamen vier hoornen. Uit een van hen komt een grote hoorn voort. ]]'''TegenEen hetkleine zuidenhoorn wordt hij genoemd, omdat hij wat zijn opkomst betreft, van geringe aanvang was.''' TegenAls gevangene, als gijzelaar had Antiochus Epifanes enige tijd te Rome doorgebracht. Hij wordt in 1 Makk. 1:11 een zondige spruit Egyptegenoemd.
 
Deze kleine hoorn moet niet verward worden met de kleine hoorn van het vierde dier uit het vorige hoofdstuk. De verschillen zijn deze: 1. verschil van rijk (Romeinse rijk vs. Griekse rijk); 2. verschil van opkomst (in plaats van uitgerukte 3 hoorns vs. voortkomend uit een van de vier hoorns).
 
'''Tegen het zuiden.''' Tegen Egypte.
 
'''Tegen het oosten.''' Tegen Perzië.
 
'''Tegen het sierlijke [land].''' Het land Israël.
Regel 84 ⟶ 92:
==10==
<onlyinclude><sup>10</sup> En hij werd groot tot aan het leger van de hemel; en hij wierp er [sommigen] van dat leger, namelijk van de sterren, ter aarde neder, en hij vertrad ze. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Het leger van de hemel ... de sterren.''' Zie ook vzn. 11-13. De menigte sterren in het hemelruim. Volgens sommigen is "het leger van de hemel" en bijnaam van het Joodse volk<ref>Zo volgens [https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%A0%D7%98%D7%99%D7%95%D7%9B%D7%95%D7%A1_%D7%94%D7%A8%D7%91%D7%99%D7%A2%D7%99 Antiochus IV], he.wikipedia.org (Hebreeuwse wikipedia). Geraadpleegd op 17 maart 2023.</ref>.
'''Het leger van hemel.''' De menigte sterren in het hemelruim.
 
Aangezien de kleine hoorn een deel van de sterren ter aarde werpt, wordt gedacht aan hooggeplaatste vromen, "heiligen van de hoogste" (Dan. 7), of aan leiders van het volk<ref name=":1">Ger de Koning, [https://www.kingcomments.com/nl/bijbelstudies/Dn/8 Daniël 8], op: Kingcomments.com. </ref>, of aan Joden die de Thora onderhouden<ref>Volgens [https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%A0%D7%98%D7%99%D7%95%D7%9B%D7%95%D7%A1_%D7%94%D7%A8%D7%91%D7%99%D7%A2%D7%99 Antiochus IV], he.wikipedia.org (Hebreeuwse wikipedia). Geraadpleegd op 17 maart 2023.</ref><ref>De belijders van de ware God. Aldus Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Dan. 8:8-12, 25. </ref>, of aan de Joden.
 
Vergelijk wat de Draak zal doen: <blockquote>''Opb 12:4  En zijn staart sleepte het derde deel van de sterren van de hemel mee en wierp ze op de aarde. En de draak stond voor de vrouw die zou baren, om zodra zij haar kind zou baren, het te verslinden.'' (Telos) </blockquote>Volgens Opb. 1:20 houdt de Heer Jezus zeven sterren in zijn rechterhand: de 'engelen' (boden, correspondenten, contactpersonen) van de zeven gemeenten. In Opb. 12:4 zijn de sterren van de hemel engelen, die de kant van de satan hebben gekozen en met hem op aarde worden geworpen.
 
Christenen schijnen als "lichtende sterren in de wereld". <blockquote>''Flp 2:15  opdat gij onberispelijk en onbesmet moogt zijn, onbesproken kinderen Gods te midden van een ontaard en verkeerd geslacht, waaronder gij schijnt als lichtende sterren in de wereld,'' (NBG51) </blockquote>'''Hij vertrad ze.''' Bekend is dat Antiochus, toen de joden tegen hem en zijn heiligschennis in opstand kwamen, duizenden joden liet ombrengen.
'''[Sommigen] van dat leger.''' Van de Israëlieten, zo menen sommige uitleggers.
 
==11==
Regel 94 ⟶ 106:
'''De Vorst van dat leger.''' De God van Israël, de Heer Jezus Christus.
 
'''Van Hem werd weggenomen het gedurig [offer].''' De dagelijkse brandoffers: het morgen- en het avondoffer, die God geboden had, elk bestaande uit een lam met toebehoren (Ex. 29:38-46). Antiochus deedverbood dedeze offerdienst ophouden.
 
'''Neergeworpen.''' Vernederd, ontwijd, ontheiligd. Antiochus
 
==12==
<onlyinclude><sup>12</sup> En een leger werd overgegeven tegen het gedurig [offer], wegens de overtreding; en hij wierp de waarheid ter aarde; en deed [het] en het gelukte wel. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Het leger.''' Zie vs. 10-11, 13. De Israëlieten.
 
'''Werd overgegeven tegen het gedurig [offer], wegens de overtreding.''' Het leger van de sterren, Gods volk of het volk der vromen, werd om de overtreding van Israël overgegeven, om Israëls zonde te straffen en het daarvan te reinigen; "overgegeven tegen het gedurig offer", om dit af te schaffen en de heidense afgodendienst daarvoor in de plaats te stellen (1 Makk. 1:57 vv.).
 
Waaruit bestond de overtreding van de Joden? Na de ballingschap bleek dat velen de heilige dingen minachten. Men bracht geen volkomen slachtoffers, maar kreupele en zieke dieren werden als offer aangeboden.<blockquote>''Mal 1:7 [Doordat] u onrein brood op Mijn altaar brengt. En u zegt: Waardoor maken wij U onrein? Doordat u zegt: De tafel van de HEERE, die is verachtelijk. Mal 1:8 En als u een blind [dier] ten offer brengt: Dat is niet erg! En als u een kreupel of ziek [dier] ten offer brengt: Dat is niet erg! Bied het maar eens aan uw landvoogd aan. Zou hij u goedgezind zijn of u ter wille zijn? [Dit] zegt de HEERE van de legermachten.) (HSV)'' </blockquote>Vele Joden schikten zich naar de heidense (Griekse) zeden. Toen nu de vervolging uitbrak, gingen zij niet alleen vrijwillig tot het heidendom over, maar werden ook de aanbrengers van hun volksgenoten en de verraders van de gelovigen.
 
'''Hij.''' Antiochus IV.
 
'''Hij wierp de waarheid ter aarde.''' De waarheid is de door God geopenbaarde waarheid. Zijn woord is de waarheid. We kunnen denken aan zijn verwerping van de wet van Mozes, van Gods woord. Antiochus liet de boeken van Gods wet verscheuren en verbranden. De Syrische koning dwong het volk om zijn eredienst in te ruilen voor de heidense gebruiken en offeranden.
 
==13==
<onlyinclude><sup>13</sup> Daarna hoorde ik een heilige spreken en een [andere] heilige zei tot degene die sprak: tot hoelang zal dat gezicht van het gedurig [offer] en [van] de overtreding van verwoesting zijn, dat beide het heiligdom en het leger [ter] vertreding overgegeven zullen worden? </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Een heilige spreken.''' Misschien de Heer Jezus of de engel [[Michaël]].
 
'''Een [andere] heilige.''' Waarschijnlijk een engel.
 
'''Het heiligdom.''' Vs. 11.
 
Regel 113 ⟶ 135:
 
==14==
<onlyinclude><sup>14</sup> En hij zeidezei tot mij: Tot twee duizend en driehonderd avonden [en] morgens; dan zal het heiligdom gerechtvaardigd worden. </onlyinclude>(SVCP<ref name=":0" />)
'''En hij zei tot mij.''' Daniël ontvangt het antwoord van de engel die de vraag had gesteld. Daniël is wellicht "het type van het gelovig overblijfsel van Israël dat die vraag in de eindtijd zal stellen als zij zuchten onder de verdrukking die de antichrist, van wie Antiochus in bepaalde opzichten een beeld is, over hen brengt."<ref name=":1" />
 
'''Tot twee duizend en driehonderd avonden [en] morgens.''' De avonden en morgens opgeteld is 2300. Dit getal gedeeld door 2 geeft het aantal dagen: 1150 dagen. Zo lang duurt de periode waarin het gedurig offer is weggenomen. 2300 keer is God het brandoffer onthouden<ref>Over de dagelijkse brandoffers, zie Ex. 29:38-42.</ref>. Op grond van die offers kan God te midden van de Israëlieten wonen.
 
Regel 130 ⟶ 154:
== 17==
<onlyinclude><sup>17</sup> En hij kwam nevens waar ik stond; en als hij kwam, verschrikte ik, en viel op mijn aangezicht. Toen zeide hij tot mij: Versta, gij mensenkind! want dit gezicht zal zijn tot den tijd van het einde. </onlyinclude>(SV)
'''Dit gezicht zal zijn tot de tijd van het einde.''' Zie ook vs. 19, 26. Het gezicht heeft een betekenis die zich uitstrekt tot de [[eindtijd]], het heeft ook betrekking op die tijd. Antiochus IV was een type, het eindtijdse Beest zal de vervulling zijn.
 
==20==
Regel 160 ⟶ 184:
==26==
<onlyinclude><sup>26</sup> Het gezicht nu van de avonden en de morgens, dat er gezegd is, is de waarheid; en u, sluit dit gezicht toe, want er zijn nog vele dagen toe. </onlyinclude>(CP<ref name=":0" />)
'''Er zijn nog vele dagen toe.''' Zie 17, 19. Voordat het gezicht een ''voorlopige'' vervulling zou krijgen door Antiochus Epifanes. De ''volkomen'' vervulling vindt plaats in de eindtijd, door het optreden van het Beest en de plaatsing van zijn beeld in de tempel te Jeruzalem.
 
==Nabeschouwing==
'''Taal.''' Dit hoofdstuk (tot het eind van het boek Daniël) is weer in het Hebreeuws, de taal van de Israëlieten. De beschreven gebeurtenissen blijken gevolgen te hebben voor Israël, het sierlijke land (9), de heiligen, de tempel ( vs. 11: 'de woning van Zijn heiligdom') en de offerdienst.
 
'''Vergelijking met Dan. 7.''' In Dan. 7 worden de vier rijken beschreven. In hoofdstuk 8 wordt het conflict tussen het tweede en het derde rijk getekend. Daniël leeft nog onder de heerschappij van het eerste rijk, maar hij ziet al vooruit naar de gebeurtenissen in verband met het tweede en het derde rijk.
 
Deze twee rijken worden onder een ander beeld voorgesteld. Beer en luipaard (in hoofdstuk 7) zijn wilde en (naar de wet van Mozes) onreine dieren. Ram en geitenbok zijn gedomesticeerde en reine dieren. Waarom een ander dierbeeld? Een uitleg is: "De wereldrijken zijn onreine machten die gruwelijk verslinden. Toch is er ook een aspect in die wereldrijken waardoor ze met een ram en geitenbok kunnen worden vergeleken, wat aangeeft dat ze een welgevallen zijn voor God. Zij volbrengen namelijk het welgevallen van God door Zijn werk te doen. Dat werk bestaat uit het uitvoeren van Zijn oordeel, eerst en vooral over Zijn volk, maar dan ook over het volk dat Zijn oordeel heeft uitgevoerd, omdat dit volk verder is gegaan dan God wilde."<ref>Ger de Koning, [https://www.kingcomments.com/nl/bijbelstudies/Dn/8 Daniël 8], op: Kingcomments.com. Aangehaald op 16 maart 2023.</ref> Zo wordt de Perzische koning Kores de gezalfde van God genoemd (Jes. 45:1), die God inzet voor Zijn plan: de vernedering van Babel en het herstel van Juda.
 
'''Eindtijdse vervulling.''' Het is een gezicht waarvan een deel en/of dat volkomen in het eindtijd vervuld zal worden. Er zal afvalligheid zijn, het optreden van het Beest, vervolging van heiligen, doden van heiligen, stoppen van de offerdienst. Een belangrijk punt van dit "gezicht van de avonden en de morgens" is dat God dagelijks brandoffers onthouden worden gedurende 1160 dagen, dat is bijna 3,5 jaar, de periode van de Grote Verdrukking.
 
==Meer weten==
Willem J. Ouweneel, [https://www.youtube.com/watch?v=oKiVy50JChQ Wereldrijken gaan op en onder]. Youtube.com: Groeien in geloof, 22 kan. 2017. Lezing over Dan. 7 en 8, gehouden op 11 jan. 2017 te Vlaardingen. Duur: 53 min 3 sec. De vragenbespreking na afloop van de lezing: [https://www.youtube.com/watch?v=16Ksu20jXrU vragenbespreking], duur 34 min. 35 sec.
 
== Bron ==
[[Antiochus IV Epifanes]]. Enige tekst hiervan is overgenomen op 17 maart 2023.
 
==Voetnoten==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.