Naar inhoud springen

Daniël (boek): verschil tussen versies

87 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
Regel 37:
'''Historisch en profetisch.''' Het boek bevat 12 hoofdstukken, waarvan de eerste 6 hoofdstukken historisch zijn, en de volgende 6 profetisch (voorzeggend) van inhoud zijn. In het historische gedeelte verhaalt hij van de wonderlijke leidingen van Gods voorzienigheid met hem en zijn drie vrienden, terwijl hij in het profetische gedeelte – dat in veel opzichten grote overeenkomsten laat zien met de Openbaring aan Johannes – de toekomst van de joden, de opbloei en de ondergang van de wereldmachten, de komst en de pogingen tot uitroeiing van de Messias, en diens volkomen overwinning over al Zijn vijanden in het einde der dagen voorspelt.
 
Het boek bevatvalt 12 hoofdstukken, waarvan de eerste 6 hoofdstukken historisch en de volgende 6 profetisch van inhoud zijn. Het boek valtderhalve in tweeën te verdelen:
* Deel 1,: Dan. 1:1-6:29, verhalen ''over'' Daniël en zijn vrienden. De verhalen uit dit eerste deel zijn zeer bekend.
* Deel 2,: Dan. 7:1-12:13, profetieën en visioenen ''van'' Daniël over de toekomst.
Het tweede deel van het boek Daniël is vaak erg onbekend, omdat één en ander moeilijk te begrijpen is en een diepgaande studie vereist. Het handelt over de diverse opeenvolgende wereldrijken, het Babylonische rijk, het rijk van de Meden en de Perzen, de Grieken en de Romeinen. Uiteindelijk loopt alles uit op de heerschappij van het [[Beest uit de Antichristzee|Beest]], die voortkomt uit een herlevend Romeins rijk (Europese Unie?), een rijk dat uiteindelijk ten val komt door de oprichting van het Koninkrijk der hemelen.
 
Een andere indeling van het boek Daniel is:
Regel 67:
Dan. 7, gezicht van de 4 dieren, opkomend uit de zee, voorstellend de wereldmachten van het Chaldeeuwse, het Medisch-Perzische, het Grieks-Macedonische en het Romeinse Rijk. Aan dit laatste rijk wordt een einde gemaakt door de gekroonde Mensenzoon.
 
Dan. 8, de dubbel gehoornde ram (het Medisch-Perzische rijk), wordt neergestoten door de geitenbok uit het Westen (Alexander de Grote). De hoorn aan zijndiens voorhoofd breekt daarna af en vier andere hoornen komen er voor in de plaats (Alexander sterft en krijgt vier opvolgers). Uit één van die komt een kleine hoorn voort, die groot wordt en Israël geweldig vervolgt ([[Antiochus IV Epifanes]]).
 
Dan. 9, de engel Gabriël verschijnt aan Daniël, na zijn gebed om de verlossing van zijn volk, om hem de toekomstige dingen bekend te maken. Na 70 wekenjaarweken (jaarweken = 490 jaar) zal de Messias komen om de ongerechtigheid te verzoenen en een eeuwige gerechtigheid aan te brengen.
 
Dan. 10-12, aan Daniël verschijnt een hemelse Vorst, die hem de loop van de wereldmachten en de verdrukking die door Antiochus Epifanes (als voorloper van het Beest of de Antichrist, zichzelf als god uitroepend), over Israël zou komen, bekendmaakt. Maar na de verdrukking komt de verlossing, die straks volkomen zal zijn in de eerste opstanding en in de hemelse zaligheid.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.