Naar inhoud springen

Daniël 11: verschil tussen versies

3.131 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 158:
== 18 ==
<onlyinclude><sup>18</sup> Daarna zal hij zijn aangezicht tot de eilanden keren, en hij zal er vele innemen; doch een overste zal zijn smaad tegen hem doen ophouden, behalve dat hij zijn smaad op hem zal doen wederkeren. </onlyinclude>(SV)
'''De eilanden.''' Eilanden, kuststreken van Griekenland.
 
== 19 ==
Regel 168:
'''En in zijn staat zal er een opstaan.''' Namelijk Seleucus IV, die Antiochus III opvolgt.
 
'''Doende een geldeiser doortrekken.''' Namelijk zijn kanselier Heliodorus, die in Jeruzalemopdracht geld komt opeisen.van Seleucus heeftin hemJeruzalem opgedragentempelschatten dekomt schatten van de Joodse tempel aan te slaanopeisen, hetgeen ernstige conflicten met de Joden verwekteverwekt.
[[Bestand:Antonio Tempesta - Caçada de Heliodoro.jpg|geen|miniatuur|612x612px|Heliodorus verdreven uit de tempel te Jeruzalem.]]
'''Gebroken worden.''' Seleucus IV wordt vermoordt door Heliodorus, die korte tijd regent zal zijn.
Regel 176:
'''Daarna zal er een verachte in zijn staat staan.''' Te weten [[Antiochus IV Epifanes]], gijzelaar te Rome en de broer van de vermoorde Seleucus IV. Rechtmatige opvolger echter was Seleucus' zoon Demetrius of de jongere zoon Antiochus. Demetrius werd uitgewisseld voor Antiochus IV.
 
'''In stilheid.''' Lett. in zorgeloosheid, d.w.z. zeggen te midden van vrede<ref name=":4">Elberfelder Bibel mit Erklärungen.</ref>.
 
'''En het koninkrijk door vleierijen bemachtigen.''' Antiochus IV gaf voor de belangen van Demetrius te behartigen, en met hulp van de koning van Pergamon besteeg hij de Seleucidische troon.
 
== 22 ==
<onlyinclude><sup>22</sup> En de armen der overstroming zullen overstroomd worden van voor zijn aangezicht, en zij zullen gebroken worden, en ook de vorst des verbonds. </onlyinclude>(SV)
'''De vorst des verbonds.''' De hogepriester Onias III. Hij werd in 175 v.C. afgezet en in 171 vermoord.
 
== 25 ==
<onlyinclude><sup>25</sup> En hij zal zijn kracht en zijn hart verwekken tegen den koning van het Zuiden, met een grote heirkracht; en de koning van het Zuiden zal zich in den strijd mengen met een grote en zeer machtige heirkracht; doch hij zal niet bestaan, want zij zullen gedachten tegen hem denken. </onlyinclude>(SV)
'''En hij zal.''' Te weten Antiochus IV Epifanes.
 
'''Doch hij zal niet bestaan.''' De koning van het Zuiden Ptolemaeus VI wordt verslagen door Antiochus IV.
 
== 26 ==
<onlyinclude><sup>26</sup> En die de stukken van zijn voedsel zullen eten, zullen hem breken, en de heirkracht deszelven zal overstromen, en vele verslagenen zullen vallen. </onlyinclude>(SV)
'''En die stukken van zijn voedsel zullen eten.''' De raadgevers van Ptolemaeus VI.
 
'''Zullen hem breken.''' Door hun slechte raad valt hij in de handen van Antiochus IV en zijn jongere broer wordt koning, zij het tijdelijk. Antiochus IV wordt door Rome in zijn koningschap hersteld.
 
== 27 ==
<onlyinclude><sup>27</sup> En het hart van beide deze koningen zal wezen om kwaad te doen, en aan een tafel zullen zij leugen spreken; en het zal niet gelukken, want het zal nog een einde hebben ter bestemder tijd. </onlyinclude>(SV)
'''Beide deze koningen.''' Antiochus IV en Ptolemaeus VI.
 
'''Aan een tafel zullen zij leugen spreken.''' Huichelachtige samensprekingen tussen hen<ref name=":4" />.
 
==28==
<onlyinclude><sup>28</sup> En hij zal [in] zijn land wederkeren met groot goed, en zijn hart zal zijn tegen het heilig verbond; en hij zal het doen, en wederkeren in zijn land. </onlyinclude>(SV)
'''HetEn heilig verbondhij.''' ZieAntiochus ook vs.IV 30Epifanes.
 
'''Het heilig verbond.''' Zie ook vs. 30. En vs. 22: "de vorst des verbonds", d.i. de hogepriester.
 
'''Zijn hart zal zijn tegen het heilig verbond.''' Hij plundert de tempel te Jeruzalem.
 
== 29 ==
<onlyinclude><sup>29</sup>  Ter bestemder tijd zal hij wederkeren, en tegen het Zuiden komen, doch het zal niet zijn gelijk de eerste, noch gelijk de laatste [reize]. </onlyinclude>(SV)
'''Zal hij wederkeren.''' Antiochus IV.
 
==30==
<onlyinclude><sup>30</sup> Want er zullen schepen van Chittim tegen hem komen, daarom zal hij met smart bevangen worden, en hij zal wederkeren, en gram worden tegen het heilig verbond, en hij zal het doen; want wederkerende zal hij acht geven op de verlaters desvan heiligenhet verbondsheilige verbond. </onlyinclude>(SVCP<ref name=":1" />)
'''Chittim.''' D.i. oorspronkelijk het eiland [[Cyprus]], maar vanaf de 3e eeuw v.C. een aanduiding van de Romeinen.
 
'''Schepen van Chittim.''' Romeinse oorlogsschepen.
 
'''Met smart bevangen worden.''' Hij lijdt een nederlaag.
 
'''Gram worden tegen het heilig verbond.''' Tegen de vrome Joden en hun godsdienst, dat gegrond is op een verbond met God.
 
'''Het heilig verbond.''' Zie ook vs. 28.
 
'''De verlaters van het heilige verbond.''' De Grieksgezinde Joden.
 
==31==
<onlyinclude><sup>31</sup> En er zullen armen uit hem ontstaan, en zij zullen het heiligdom ontheiligen, [en] de sterkte, en zij zullen het gedurige [offer] wegnemen, en een verwoestende gruwel stellen. </onlyinclude>(CP<ref name=":1">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
'''Er zullen armen uit hem ontstaan.''' Antiochus IV Epiphanes meent dat de Joden tegen hem opstaan en laat Jeruzalem bezetten door zijn commandant Apollonios. Hij wil Judea vergrieksen (helleniseren).
'''Het gedurige [offer].''' De dagelijkse brandoffers: het morgen- en avondoffer. Petrus Canisius-vertaling: "het dagelijks offer".
 
'''Het gedurige [offer].''' De dagelijkse brandoffers: het morgen- en avondoffer. Petrus Canisius-vertaling: "het dagelijks offer". Antiochus IV heeft de Joodse godsdienst onwettig verklaard. De besnijdenis is op straffe des doods verboden.
 
'''Een verwoestende gruwel.''' Een gruwelijk afgodsbeeld dat tot verwoesting leidt. Met steun van de Grieksgezinde (!) partij in Judea zet Appolonios een beeld van de god Baäl Hasjamaïm (het Syrische equivalent van de Griekse oppergod Zeus) in Gods tempel, vermoedelijk bovenop het brandofferaltaar<ref name=":4" />. Antiochus IV wil dat de Joden deze Griekse hoofdgod aanbidden.
 
==32==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.