Naar inhoud springen

Daniël 11: verschil tussen versies

2.393 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 176:
'''Daarna zal er een verachte in zijn staat staan.''' Te weten [[Antiochus IV Epifanes]], gijzelaar te Rome en de broer van de vermoorde Seleucus IV. Rechtmatige opvolger echter was Seleucus' zoon Demetrius of de jongere zoon Antiochus. Demetrius werd uitgewisseld voor Antiochus IV.
 
'''In stilheid.''' Lett. in zorgeloosheid, d.w.z. zeggen te midden van vrede<ref name=":4">''Elberfelder Bibel mit Erklärungen'' (2011).</ref>.
 
'''En het koninkrijk door vleierijen bemachtigen.''' Antiochus IV gaf voor de belangen van Demetrius te behartigen, en met hulp van de koning van Pergamon besteeg hij de Seleucidische troon.
Regel 272:
'''De begeerte der vrouwen.''' Het verband doet vermoeden dat het voorwerp van deze begeerte een godin is, of een bij vrouwen populaire god.
 
* Volgens sommigen<ref name=":4" /> is het voorwerp van hun begeerte de god [[Tammuz]], die een equivalent heeft in de Griekse god Adonis.
* Sommigen denken aan de '[[koningin van de hemel]]', de verafgode Maria, die in de eindtijd een rol speelt.
* Of aan de apocalyptische [[Babylon (hoer)|Grote Hoer]].<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=5roaXwNnUtM&t=25m50s The Mideast War: It's Coming! | LIVE with Bill Salus]. Youtube.com: Hope For Our Times, 6 dec. 2021. Duur: 57 min. 33 sec. Vanaf 25 min. 50 sec.</ref>
* De meest voorkomende uitleg is: de begeerte der vrouwen is de [[Messias]] van Israël is en de vrouwen zijn Israëlitische vrouwen. Tegenwerping: het verband doet echter denken aan een godin of god.
* Een moderne duiding, die dateert van de jaren 80 van de 20e eeuw, zegt dat de man een [[homoseksueel]] is. Tegenwerping: in het verband gaat het om goden, niet om seksuele voorkeuren of om celibaat<ref name=":0" />.
 
'''Hij zal zich boven alles groot maken.''' Zie ook vs. 36. Sommigen<ref name=":4" /> wijzen erop dat Antiochys IV zich op het laatst op munten liet afbeelden als de god Zeus en zichzelf als de "openbare, zegenrijke God" aanduidde. Hiertegen kan men opmerken dat Antiochus IV zich niet in de plaats van Zeus stelde, maar zich als de manifestatie, het beeld van Zeus voorstelde.
'''Hij zal zich boven alles groot maken.''' Zie ook vs. 36.
 
==38==
<onlyinclude><sup>38</sup> En hij zal de god Mauzzim in zijn standplaats eren; namelijk de god, welke zijn vaders niet gekend hebben, zal hij eren met goud, en met zilver, en met kostelijk gesteente, en met gewenste dingen. </onlyinclude>(CP<ref name=":1" />)
'''De god Mauzzim.''' Of: 'de god der vestingen'. Petrus Canisius-vertaling: "de burchtgod". Volgens sommigen gaat om een oorlogsgod<ref>Zo Jaap Fijnvandraat in: https://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=3189. Geraadpleegd 6 apr. 2023.</ref>. Volgens anderen is het de god Zeus, die door de Syrische bezetter van Jeruzalem vereerd werd<ref name=":4" />. Hiertegen kan men inbrengen dat de Griekse god Zeus wel degelijk door Antiochus' voorvaders of voorganger gekend zijn.
 
== 40 ==
<onlyinclude><sup>40</sup> En op de tijd van het einde, zal de koning van het Zuiden tegen hem met hoornen stoten; en de koning van het Noorden zal tegen hem aanstormen, met wagens, en met ruiters, en met vele schepen; en hij zal in de landen komen, en hij zal ze overstromen en doortrekken. </onlyinclude>(CP<ref name=":1" />)
'''Op de tijd van het einde.''' De gebeurtenissen die in de verzen 40 en volgende worden beschreven kunnen niet vereenzelvigd worden met de gebeurtenissen uit de tijd van het verdeelde Griekse wereldrijk, ze hebben betrekking op de eindtijd.
 
'''Tegen hem.''' 'De koning' van vers 36.
 
== 41 ==
<onlyinclude><sup>41</sup> En hij zal komen in het sieraadland, en vele [landen] zullen ter neergeworpen worden; doch deze zullen zijn hand ontkomen, Edom en Moab, en de eerstelingen der kinderen Ammons. </onlyinclude>(CP<ref name=":1" />)
'''Hij.''' D.i. de koning van het Noorden.
 
'''Het sieraadland.''' Het land Israël.
 
== 45 ==
<onlyinclude><sup>45</sup> En hij zal de tenten van zijn paleis planten tussen de zeeën aan de berg van het heilige sieraad; en hij zal tot zijn einde komen, en zal geen helper hebben. </onlyinclude>(SV)
'''De berg van het heilige sieraad.''' D.i. de berg Sion<ref name=":4" />.
 
== Nabeschouwing (40-45) ==
Er zijn overeenkomsten<ref name=":4" /> met de invasie van Gog (Ezech. 38-39):
 
* de tijdsaanduiding 'tijd van het einde' (vs. 40 — Ezech. 38: 8,16);
* de herkomst uit het Noorden (vs. 40 — Ezech. 38: 6,15; 39:2);
* de overstroming door vijandelijke legers (vs. 40 — Ezech. 38: 9,16)
* ruiters (vs. 40 — Ezech. 38: 4,15);
* de betrokkenheid van Libiërs en Ethiopiërs (vs. 43 — Ezech. 38: 5)
* de vernietiging van de vijandelijke legers in het land Israël (vs. 45 — Ezech. 39: 4)
 
==Voetnoten==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.