Naar inhoud springen

Mattheüs 25: verschil tussen versies

544 bytes toegevoegd ,  10 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 98:
 
== Nabeschouwing gelijkenis van de tien maagden ==
[[Bestand:The Parable of the -Ten- Virgins (he Parables of Our Lord and Saviour Jesus Christ) MET DP835787.jpg|miniatuur|396x396px]]
De grote les van de gelijkenis van de tien maagden is: Waakt en zorg voor reserve-olie. De gelijkenis eindigt met de vermaning 'Waakt dan, want u kent de dag of het uur niet.' (25:13). Zorg dat je gereed bent voor de komst van de Heer en olie in je kruik hebt: de Heilige Geest hebt. De gelijkenis dient tot oproep om te waken, niet in slaap te vallen, en tot waarschuwing voor hen die slechts in naam christen zijn.
 
Regel 103 ⟶ 104:
 
Op welke groep christenen de gelijkenis betrekking heeft, is onduidelijk. Gaat het om christenen vóór de grote verdrukking of ná de grote verdrukking. Eén opvatting zegt dat het om christenen gaat die de Heer verwachten tijdens de grote verdrukking, terwijl de gemeente van Christus voordien is opgenomen in de hemel. De tien maagden vormen het getuigenis van God op aarde, terwijl de gemeente van Christus, de bruid van Christus, in de hemel woont. De tien maagden zien uit naar de komst van de Messias. De wijze maagden zijn gelovigen, die de Heilige Geest (olie) hebben; ze hebben leven uit God. Ze gaan met de wedergekomen Christus Jeruzalem en het Vrederijk binnen en blijven op de aarde leven onder Zijn heerschappij. De dwaze maagden gaan niet het Vrederijk binnen.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=qEST3geTyMk&t=3m39s Vragenbespreking - Aflevering 24: De 5 wijze en de 5 dwaze maagden, wat betekent dit?] Youtube.com: Stichting Groeien in Geloof, 11 dec. 2021. Duur: 12 min. 33 sec. Vanaf 3 min. Door Dato Steenhuis.</ref>
 
Een andere mogelijkheid is dat de maagden weliswaar niet de bruid van Christus voorstellen, maar wel de afzonderlijke belijders van Christus, niet het collectief, maar wel de individuen in het koninkrijk der hemelen. De belijders omvatten ware gelovigen, die de Geest inwonend hebben (voorgesteld door de kruik met olie), en naamgelovigen, die goede werken hebben (lamplicht), maar zonder de inwonende Geest.
 
Hoe het ook zij, de vermaning om waakzaam te blijven tot de komst van de Heer geldt ook voor alle gelovigen, of ze nu voor of na de verdrukking leven.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.