Naar inhoud springen

Jezus Christus: verschil tussen versies

161 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
''Jezus'' is de menselijke naam die de Zoon van God kreeg toen Hij als mens geboren was. De naam was door een engel van Godswege aan zijn ouders bekendgemaakt.
 
De Hebreeuwse naam is יֵשׁוּעַ, ''Jesjoea.'' De naam werd in Jezus' tijd en Galilese omgeving waarschijnlijk in het Aramees uitgesproken zonder een duidelijke 'a' op het eind, met een afgeknepen korte 'a'-klank''<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=na22KkydPRs How did Jesus pronounce his own name? Evidence from 1st Century Inscriptions]. Youtube.com: Biblical Hebrew, 30 sept. 2022. Duur: 13 min. 50 sec. Zie ook, van dezelfde auteur: Benjamin Kantor: https://biblicalhebrew.com/how-did-jesus-pronounce-his-own-name/</ref>'' (voor de letter '''ע''', ayin), waardoor de naam meer klinkt als ''Jesjoe'' (Hebr. יֵשׁוּ). "Het is dus waarschijnlijk zo dat alle drie de uitspraken, [jeːʃuːʕ], [jeːʃuː] en [jeːʃuːa(ʕ)] in de eerste eeuw na Christus bestonden. Maar toen Jezus, zijn familie en vrienden, en discipelen uit zijn streek zijn naam uitsprak, was dat waarschijnlijk met een sterke /ʕ/ als …. [jeːʃuːʕ]", aldus de Hebraïst Benjamin Kantor<ref>Benjamin Kantor: https://biblicalhebrew.com/how-did-jesus-pronounce-his-own-name/, 30 sept. 2022. </ref>.
 
De Griekse vorm van de Hebreeuwse naam is ''Ièsous.'' Deze naam ging over in het Latijn als ''Iesus''. Het Nederlandse 'Jezus' en het Engelse 'Jesus' is van de Latijnse naam hiervan afgeleid. De Arabieren zeggen 'Jasoe', met de afgeknepen 'a'-klank. De naam hebben zij niet via het Grieks overgenomen. De gebruikelijke naam in de Islam is echter 'Isa'<ref>Zie https://biblicalhebrew.com/how-did-jesus-pronounce-his-own-name/#comment-71</ref>.
 
'''Betekenis.''' De naam Jezus betekent ''verlossing'', ''hij die verlost'' of ''Jahweh is verlossing'' of ''heil van Jahweh''. In elk geval drukt de naam het begrip verlossing, heil uit. En heil brengen was de kern van zijnZijn missie. <blockquote>''Tit 2:11  Want de genade van God, heilbrengend voor alle mensen, is verschenen'' (Telos)</blockquote>Een engel verkondigde aan zijn vader Jozef ''wie'' Jezus zou verlossen en ''waarván''.
 
<blockquote>''Mt 1:21 Zij nu zal een Zoon baren, en u zult Hem de naam Jezus geven, <u>want</u> Hij zal zijn volk behouden van hun zonden.'' (TELOS)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.