Naar inhoud springen

Hasmal: verschil tussen versies

900 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Hasmal''' (Hebr. ''Chashmal'') is de Hebreeuwse naam van een blinkende stof die vergelijkenderwijs door de profeet Ezechiël wordt...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 6:
 
De Statenvertaling laat met “Hasmal” het Hebreeuwse woord in feite onvertaald. Vertalingen zijn: “metaal” (NBG51, WV95,CANIS, Elberfeld), “edelmetaal” (HSV), “staal” (NB), “wit goud” (NBV), “amber” (King James-vertaling), “brons” (Darby), “koper” (Young's Literal Translation). De Duitse Schlachter-vertaling vertaalt “de kleur” (of “glans”) van “Hasmal” als “Silberblick des Erzes” ("aanzien van zilvererts").<blockquote>''Eze 1:4 Toen zag ik, en zie, een stormwind kwam uit het noorden, een grote wolk, flitsend vuur en een lichtglans eromheen. En uit het midden ervan [kwam] iets als de schittering van <u>edelmetaal</u>, uit het midden van het vuur.'' (HSV)</blockquote>De vier levende wezens die Ezechiël vervolgens uit de wolk tevoorschijn zag komen, hadden voeten welke glinsterden "als de schittering van gepolijst koper" (Ezech. 1:7, HSV). Dit doet denken aan wat [[Openbaring van Johannes|Johannes]] zag, toen de [[Heer Jezus]] hem verscheen met voeten "aan blinkend koper gelijk, als gloeiden zij in een oven" (Opb. 1:15; 2:18). 
 
In Ezechiël 8:2 ziet Ezechiël een hemelse gedaante, welker bovenlichaam de glans of kleur had van Hasmal.<blockquote>''Eze 8:2  Toen zag ik, en ziet, een gelijkenis, als de gedaante van vuur; van de gedaante Zijner lenden en nederwaarts was vuur; en van Zijn lenden en opwaarts, als de gedaante ener klaarheid, als de verf van Hasmal.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Eze 8:2  Ik zag, en zie, een gedaante [met] een uiterlijk als van vuur: vanaf datgene wat eruitzag als Zijn heupen naar beneden toe, was vuur, en [het deel] vanaf Zijn heupen naar boven was als een glanzend uiterlijk, als de schittering van edelmetaal.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Eze 8:2  En ik zag en zie, daar was een gedaante, als van vuur; vanaf wat op zijn lendenen leek naar beneden was vuur; en vanaf zijn lendenen naar boven had het de aanblik van een lichtgloed, schitterend als metaal.'' (NBG51)</blockquote>
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.