Naar inhoud springen

Jesaja (boek)/Hoofdstuk 53: verschil tussen versies

1.257 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
Regel 55:
 
== Jes. 53:5 ==
Jes 53:5  Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden is Hij verbrijzeld; de straf, die ons dende vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is ons genezing geworden. (SVCP<ref name=":0" />)
'''Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden is Hij verbrijzeld.''' Dus niet om overtredingen die Hij begaan zou hebben, gelijk wij meenden (vers 4).
 
'''De straf, die ons de vrede aanbrengt, was op Hem.''' Christus heeft voor onze geleden en voldaan heeft en zo voor ons verzoening en vrede verkregen.
'''Door zijn striemen is onze genezing geworden.''' Merk de parallellie op: straf → vrede, striemen → genezing. Onder de (figuurlijke) vleugels van de verschenen Heiland zal genezing zijn.
 
In onze plaats werd hij gestraft. Dit betekent niet dat Hij ''dezelfde'' straffen geleden heeft, welke zij voor wie Hij voldeed, verdiend hadden. Want als het woord van de profeet zó moest worden opgevat, "dan zou er uit volgen, dat Christus eeuwig in de hel had moeten blijven en daar een bijna een eindeloos aantal verdoemenissen moeten ondergaan"<ref>Th. F. Bensdorp, ''Apologetica''. Verzameld en ingeleid door M. Stoks. Derde deel. Amsterdam: N.V. de R.K. Boek-Centrale, 1922. Blz. 280.</ref>. Want de prijs die door Christus betaald is, moet niet worden afgemeten naar de veelheid, de soort of de duur van de straffen; maar naar de waardigheid van de persoon die leed en naar de liefde met welke Hij heeft geleden. De Heer Jezus heeft zowel naar de inwendige mens als naar het lichaam geleden. Ook zijn lichaamssmart was van oneindige waarde.<ref>Th. F. Bensdorp, ''Apologetica''. Verzameld en ingeleid door M. Stoks. Derde deel. Amsterdam: N.V. de R.K. Boek-Centrale, 1922. Blz. 280. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 19 juli 2023.</ref>
''Mal 4:2  Ulieden daarentegen, die Mijn Naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan, en er zal genezing zijn onder Zijn vleugelen; en gij zult uitgaan, en toenemen, als mestkalveren. (SV)''
 
'''Door zijn striemen is onze genezing geworden.''' Merk de parallellie op: straf → vrede, striemen → genezing. Onder de (figuurlijke) vleugels van de verschenen Heiland zal genezing zijn. <blockquote>''Mal 4:2  Ulieden daarentegen, die Mijn Naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan, en er zal genezing zijn onder Zijn vleugelen; en gij zult uitgaan, en toenemen, als mestkalveren. (SV)''</blockquote>
 
== Jes. 53:7 ==
Regel 179 ⟶ 181:
[https://www.youtube.com/watch?v=y8nbIC1qnYU The forbidden chapter], Hebreeuwse video met Nederlandse ondertiteling. Duur: 10 minuten. Mensen op straat in Israël worden geconfronteerd met 'het verboden hoofdstuk' in de Tenach (Oude Testament), namelijk hoofdstuk 53 van het boek Jesaja. Dit hoofdstuk wordt in de synagoge opzettelijk niet gelezen.     
 
== VoetnootVoetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.