Naar inhoud springen

Prehistorie/Nabije Oosten en Europa: verschil tussen versies

kleine aanvulling op de tekst
(aanvulling op de tekst)
(kleine aanvulling op de tekst)
Regel 23:
Een andere bron zou de [[Septuaginta]] (de antieke Bijbelvertaling in het Grieks) kunnen zijn. Op vele punten is de herkomst en de bron waarop deze vertaling rust, onduidelijk en omgeven met legendes.
 
De Bijbel openbaart ons ook dat de schepping door God begonnen is met de schepping van de dode materie, de natuurkundige elementen met hun eigenschappen. Er was immers een 'woeste en ledige' aarde, een aarde zonder leven. De vraag wanneer deze 'eerste' schepping plaats had, zal wel onbeantwoord blijven; miljoenen jaren geleden of op de eerste scheppingsdag. Men kan voorzichtig stellen dat de schepping van het leven en het bewoonbaar maken van de aarde om het leven instand te houden, binnen zes dagen, volgens de Bijbel niet meer dan 8000 jaar geleden plaats vond (Zie [[Chronologie: Noach tot Abraham]]). Het mechanisme van het leven (dat is het vermogen te functioneren) met de daarbij passende biotische en abiotische omstandigheden om dat leven in stand te houden is dermate gecompliceerd dat slechts alleen op basis van een almachtig Goddelijk 'alles of niets principe' dat alles tot stand kon komen. De scheppingsdaad voltooide zich daarom misschien binnen een kort moment (Ps. 33:9 'Want hij spreekt en het is er; Hij gebiedt en het staat er'). Om de genoemde jaartallen aan de hand van de Bijbelse informatie te kunnen narekenen, zijn ze niet afgerond. Ieder kan begrijpen dat deze jaren niet méér zijn dan een voorzichtige indicatie. Ze zijn ontleend aan de artikelen 'Chronologie'.
 
== Zondvloed tot alpiene gebergtevorming (4066 - ca 3650) ==
'''Periode.''' Wij dateren hier de [[zondvloed]] op 4066 voor Christus. De tijd van de zondvloed tot de alpiene gebergtevorming is een periode van ongeveer 400 jaar.
 
Regel 31:
 
De Bijbel beschrijft ons de zondvloed als een wereldomvattende catastrofe (een [[cataclysme]]). Gezien zijn omvang en geweld mag verondersteld worden dat tijdens de vloed wereldwijd de eerste aardlagen zijn ontstaan. Men kan deze tijd daarom vergelijken met het geologische hoofdtijdperk van het paleozoïcum. Algemeen rekent de wetenschap voor het paleozoïcum (cq het ontstaan van de aardlagen) een periode van ongeveer 270 miljoen jaar. Waarom de zondvloed als wereldomvattende catastrofe een geloofwaardiger verklaring is voor de aanwezigheid van de oudste aardlagen, wordt nader toegelicht in het artikel '[[Zondvloed en het paleozoïcum]]'.
 
De Bijbel noemt de zondvloed het einde van de oude wereld en het begin van de tegenwoordige wereld. Van de oude wereld is letterlijk alles weggevaagd.
 
'''Overlevenden.''' De enige mensen die de vloed overleefden zijn de arkbewoners geweest.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.