Naar inhoud springen

Prehistorie/Nabije Oosten en Europa: verschil tussen versies

Kleine onjuistheden verbeterd
(Aanvullingen op de tekst)
(Kleine onjuistheden verbeterd)
Regel 91:
Ook wordt gesproken over de cultuur van het Périgordien. Met deze cultuur wordt het Châtelperronien bedoeld. Zij die menen dat het Gravettien de voortzetting was van het Châtelperronien, hebben het Gravettien het Laat-Périgordien genoemd.  Anderen zijn van mening dat het Gravettien aansluit op het Aurignacien.
 
'''ca 3100 v. Chr.''' Halverwege de periode 'Mislukking torenbouw tot Peleg' moet er iets ingrijpends hebben plaats gehad. Er is sprake van een algemene verwoesting. Deze periode van rampspoed staat in de archeologie bekend als te tijd van Ubaid 2 of Hadjji Muhammad. Wat er gebeurde is niet echt duidelijk. Aan de Gasshul-cultuur van Palestina kwam een eind. Zoiets gebeurt niet zomaar van zelf. De stad Uruk gaatging een dominante rol spelen. Zij zalzou later bron worden van een sterke ontwikkeling op allerlei gebied. Het valt ook op dat twee ver van elkaar wonende volken hun kalender latenlieten beginnen in deze periode. De Maya's in Amerika lieten hun kalender beginnen in 3113 v. Chr. in India in 3102 v. Chr. In het zuiden van Egypte begon de cultuur van Nagada I, gevolgd door Nagada II. In Griekenland ontstond de Sesklo-cultuur, in de Balkan de Starcevo-cultuur, In Italië de Impresso-cultuur
 
Aan het eind van deze lange koudeperiode van 800 jaar heefthad zich in Frankrijk uit het Magdalénien het Azilien ontwikkeld, in Nederland hebben dragers van de Hamburgcultuur gewoond, bekend als de Tjongercultuur en Ahrensburgcultuur.
 
In het Oude Europa (ten zuiden van Boedapest aan de Tisza en de Donau, Bulgarije, Macedonië, Thessalië in Griekenland) vond een ware bevolkingsexplosie plaats.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.