Naar inhoud springen

Wedervergelding: verschil tussen versies

531 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 21:
<blockquote>''Opb 11:18 En de naties zijn toornig geworden, en uw toorn is gekomen en de tijd van de doden om geoordeeld te worden en om het loon te geven aan uw slaven de profeten, en aan de heiligen en aan hen die uw naam vrezen, de kleinen en de groten, en om te <u>verderven</u> hen die de aarde <u>verderven</u>. (TELOS)''</blockquote>
 
'''Zwaard.''' "Allen die het zwaard nemen, zullen door het zwaard omkomen." Deze regel en waarschuwing hield Jezus zijn leerling Petrus voor, toen deze het zwaard trok en een slaaf het oor afsloeg. <blockquote>''Mt 26:51  En zie, een van hen die bij Jezus waren, strekte zijn hand uit, trok zijn zwaard en trof de slaaf van de hogepriester en sloeg hem het oor af. Mt 26:52  Toen zei Jezus tot hem: Steek je zwaard weer op zijn plaats; want allen die het zwaard nemen, zullen door het zwaard omkomen.'' (Telos) </blockquote>'''Samenspanning tot moord'''. Van Zacharia, de zoon van Jojada, die de koning Joas en het volk wees op hun overtredingen, wordt gemeld: <blockquote>''2Kr 24:21 Zij spanden echter tegen hem samen, en stenigden hem op bevel van de koning met stenen in de voorhof van het huis van de HEERE. (HSV)''</blockquote>Tegen koning Joas wordt later samengespannen om hem te doden: <blockquote>''2Kr 24:25 ... spanden zijn dienaren, vanwege het bloed van de zonen van de priester Jojada, tegen hem samen, en zij doodden hem op zijn bed, en hij stierf. .... (HSV)''</blockquote>'''Moord'''. Koning Joram van Juda (9e eeuw v.C.) vermoordde, nadat hij koning was geworden en zich versterkt had, zijn zes broers 'die beter waren' dan hem (2 Kron. 21:13), en enige aanzienlijken van het volk (2 Kron. 21:4). Later werden zijn eigen zonen, op de jongste na, gedood door binnenvallende Filistijnen en Arabieren (2 Kron. 21:16-17; 22:1).
 
De Israëlieten hebben het bloed van rechtvaardigen vergoten. Dit bloed is over hen gekomen: velen zijn zelf slachtoffer van moord geworden. <blockquote>''Mt 23:34 Daarom, zie, Ik zend tot u profeten en wijzen en schriftgeleerden; van hen zult u er doden en kruisigen, en van hen zult u er in uw synagogen geselen en van stad tot stad vervolgen; Mt 23:35 opdat alle rechtvaardige bloed over u komt dat op de aarde is vergoten, van het bloed van de rechtvaardige Abel tot het bloed van Zacharia, de zoon van Barachia, die u hebt vermoord tussen het tempelhuis en het altaar. Mt 23:36 Voorwaar, Ik zeg u: dit alles zal over dit geslacht komen. Mt 23:37 Jeruzalem, Jeruzalem, dat de profeten doodt en hen stenigt die tot u zijn gezonden, hoe dikwijls heb Ik uw kinderen willen bijeenverzamelen, zoals een hen haar kuikens bijeenverzamelt onder haar vleugels, en u hebt niet gewild. Mt 23:38 Zie, uw huis wordt aan u woest overgelaten. (TELOS)''</blockquote>'''Leeuwen.''' Daniël was het slachtoffer van een intrige en werd in de leeuwenkuil geworpen. Hij werd echter door een engel bewaard en de intriganten werden voor straf in de leeuwenkuil geworpen en verslonden.
 
'''Goede werken doen.''' <blockquote>''Efe 6:8  daar u weet dat ieder, hetzij slaaf of vrije, het goede dat hij zal doen, van de Heer zal terugontvangen.'' (Telos) </blockquote>'''Onthouding van wedervergelding.''' De Heer Jezus kwam om de wereld te behouden, niet om haar te veroordelen. Hij betoonde genade. De leerlingen van Jezus hebben Hem daarin na te volgen. Zij moeten zich ten aanzien van hun vijanden onthouden van wedervergelding. Als kinderen van hun hemelse Vader hebben zij goed te doen aan bozen en onrechtvaardigen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.