Naar inhoud springen

Vervolging van christenen: verschil tussen versies

2.255 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
Regel 32:
'''Ex-moslims.''' Vooral moslims die christen zijn geworden kunnen het zwaar te verduren krijgen in de moslimgemeenschap. Dat geldt ook voor ex-moslims in Westerse landen. Het volgende getuigenis van een ex-moslimmeisje (17 jaar) uit de Amerikaanse staat Ohio spreekt voor zichzelf. Ze is doodsbang om terug te keren naar haar ouderlijk huis: [http://www.youtube.com/v/B0P5IaIE_LI video] (Engels, 7 minuten, op Youtube.com).
 
== Allerlei mensen ==
'''Allerlei mensen.''' Mensen van allerlei stand en soort, man en vrouw, jong en oud, rijk en arm, aanzienlijk en gering, hebben om de waarheid van het evangelie en het getuigenis van hun geloof geleden onder verachting, verdrukking en vervolging. Adrianus Hamsteadius (17<sup><small>de</small></sup> eeuw) merkt in zijn geschiedenis van de martelaren op:<ref>Adrianus Haemstedius, ''Historie der martelaren; Die, om de getuigenis der evangelische waarheid, hun bloed gestort hebben, van Christus onze Zaligmaker af tot het jaar 1655'' (Amsterdam: 1671. Herziene druk 1881), blz. 89. Spelling gemoderniseerd voor Christipedia. </ref> "''Opmerkelijk is het, dat om de getuigenis van het evangelie te vereren, geen stand of soort van mensen uitgesloten was, die door God geroepen waren, om van Hem en Zijn waarheid getuigenis te geven. Zo zijn er heerlijke voorbeelden van vrouwen, die, met mannelijke standvastigheid, allerlei pijnigingen en martelingen, om de naam van Jezus Christus, verduurden.''"
 
== Lijden om Christus' wil ==
Het is zeker, dat deze en anderen, die voor de naam van Jezus Christus sterven, om een geheel andere reden deze pijnigingen lijden dan dieven, rovers, moordenaars en andere misdadigers, die een rechtvaardige straf wegens hun boze daden moeten dragen. De gelovige christen wordt bewogen dit te lijden ter ere van God en tot stichting van zijn naaste. <blockquote>''1Pe 4:12 Geliefden, laat de vuurgloed in uw midden die tot uw beproeving dient, u niet bevreemden alsof u iets vreemds overkwam; 1Pe 4:13  maar naarmate u deel hebt aan het lijden van Christus, verblijdt u, opdat u zich ook verblijdt met vreugdegejuich bij de openbaring van zijn heerlijkheid. 1Pe 4:14  Als u in de naam van Christus smaad lijdt, bent u gelukkig, omdat de Geest van de heerlijkheid en kracht en Die van God op u rust. 1Pe 4:15  Maar laat niemand van u lijden als moordenaar, dief, boosdoener of als bemoeial. 1Pe 4:16  Als hij echter als christen lijdt, laat hij zich niet schamen, maar God verheerlijken in deze naam.'' (Telos) </blockquote>Doch de wereld sluit, volgens haar ge­wone ondankbaarheid en goddeloosheid, haar ogen, opdat zij deze heerlijke roeping van God en de be­lijdenis van het geloof in de martelaren niet zien zou; en wat nog erger is, zij meent in sommige landen dat zij God er een dienst mede bewijst en een offer brengt, wanneer zij aan deze dienstknechten van Christus zulke wreedheden pleegt.
 
En toch zal dit ongeloof van de mensen nimmer de waarheid van God te niet doen, noch de vromen beroven van de kroon der gerechtigheid, die in de hemel is weggelegd voor allen die de waarheid hebben voorgestaan; die, naar het voorbeeld van Mozes, liever wensten met Gods volk kwalijk be­handeld te worden, en in alle armoede en verdruk­king te verkeren, dan hier met de goddelozen eer, tijdelijk gewin en de wellusten van dit leven te genieten.
 
== Ervaringen ==
Regel 56 ⟶ 62:
Toen het volk van de gerechtsplaats naar huis ging, gebeurde het, dat op die tijd een slachter in de stad bezig was een stier te slachten, dien hij, zoals men gewoonlijk doet, met touwen gebonden had, om het beest te beter te kunnen bedwingen. Maar toen deze slachter, die, naar het scheen, niet zo ervaren was in het doden van beesten, als de pausgezinden toen waren in het vermoorden van de vrome christenen, zijn bijl ophief om het beest op de kruin van het hoofd te treffen, sloeg hij mis, en raakte de stier op de neus of daaromtrent.
 
De slag had het beest wel enigermate gekwetst, maar niet minder ver­schrikt, zodat het met geweld de touwen verbrak, de slachter ontliep, en de straat in vluchtte, waar het volk zich bevond, dat van de gerechtsplaats naar de stad keerde. Zodra de lieden deze os zagen aankomen, vluchtigtenvluchtten zij, niet wetend wat het beest deerde, in de grootste haast uit de straat waar de os liep, terwijl ieder op eigen lijfsbehoud bedacht was. Men meende dat het beest dol was, wat, naar men vermoeden kan, niet veel scheelde, en wel ten gevolge van de slag die het op de mond had gekregen. Nochtans liep de stier zo voorzichtig door al het volk, dat hij niemand kwetste.
 
Toen hij een tamelijke lengte van de straat, door het gedrang van het volk heen, had afgelegd, en wel met een voorzichtigheid alsof hij de mensen met opzet vermeed, liep hij eindelijk naar Whytington, de Kanselier, die, met enige anderen, zich in een hoekje verborg. Te ver­geefs, want zodra de stier hem zag, liep hij liep regelrecht met de hoornen op hem toe, en scheurde hem derwijze de buik open, dat hij dood op de grond bleef liggen; terwijl het beest wegliep met de darmen van de kanselier op zijn hoornen, en maakte allen die het zagen, onder grote verwon­dering, verschrikt, zeer verbaasd en beschaamd.
Regel 79 ⟶ 85:
 
''[https://voiceofthepersecuted.wordpress.com/ Voice of the Persecuted]'' (VOP) = 'Stem van de Vervolgden', is een Amerikaanse organisatie die informeert over vervolgde christenen en hen hulp biedt.
 
== Bron ==
Adrianus Haemstedius, ''Historie der martelaren; Die, om de getuigenis der evangelische waarheid, hun bloed gestort hebben, van Christus onze Zaligmaker af tot het jaar 1655'' (Amsterdam: 1671. Herziene druk 1881), blz. 103. Een alinea over het lijden om christus' wil (en niet als dief e.d.) is overgenomen en onder wijziging verwerkt op 10 sept. 204.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.