Naar inhoud springen

Vermetel: verschil tussen versies

302 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Vermetel''' is zeer stoutmoedig<ref name=":0">''Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal'' (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000.</ref>, ze...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 9:
'''Vermetel en roekeloos''' zijn in betekenis deels overeenkomend. Roekeloos heeft tot stamwoord het oude ''roeck, roek ='' toezicht. De ontkenning van toezicht geeft dus aan ''roekeloos'' de betekenis van onbedacht; in het tegenwoordig gebruik, onbedacht stout of dapper, en zich zo in gevaar stellend. Voorbeeldzin: "Hoe roekeloos is die onverlaat in al zijn doen!''" Vermetel'' heeft met ''roekeloos'' wel de zin van de te grote stoutheid, maar niet van de onbedachtheid gemeen.
 
'''Israël.''' Ofschoon God het volk Israël verbood om het beloofde in te trekken, deden zij het vermetel toch. <blockquote>''Maar ze waren vermetel genoeg, om toch de top van de berg te bestijgen, ofschoon de ark van Jahweh’s Verbond en Moses de legerplaats niet verlieten.'' (Canis) </blockquote>'''Job.''' In Job 38-41 bestraft God [[Job]] wegens zijn vermetelheid<ref>Zie de samenvattingen in de Statenbijbel uitgegeven door het Nederlandsch Bijbelgenootschap, Amsterdam, 1923. </ref>.
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.