Naar inhoud springen

Gazastrook: verschil tussen versies

641 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
k
Regel 64:
 
== Blokkade en grensovergangen ==
'''Blokkade.''' Sinds 2006 en 2007, in welk laatste jaar Hamas aan de macht kwam, handhaaft Israël een economische blokkade rondom de Gaza-strook. Ook schepen worden tegengehouden. Op zee ligt de grens van de blokkade 20 zeemijlen (37,04 km) van de kust. De invoer van goederen vindt gecontroleerd plaats. Israël wil voorkomen dat zijn vijanden wapens en munitie invoeren voor de jihad tegen de Joodse staat, en dat zij invallen doen en aanslagen plegen op Israëliërs.
 
De Gazastrook is niet hermetisch afgesloten. Er is vervoer van goederen en mensen via de grensovergangen. Duizenden Palestijnen komen dagelijks in Israël werken. Israëlische ziekenhuis behandelen patiënten uit de Gazastrook.
'''Grensovergangen.''' De belangrijkste grensovergangen zijn Rafah aan de grens met Egypte en Erez aan de grens met Israël (zie kaart). Ze worden (anno 2018) beheerd door de [[Palestijnse Autoriteit]].
 
'''Grensovergangen.''' De belangrijkste grensovergangen zijn Rafah aan de grens met Egypte en Erez aan de grens met Israël (zie kaart). Ze worden (anno 2018) beheerd door de [[Palestijnse Autoriteit]].
De grens met Egypte bestaat (anno 2018) uit een veiligheidstrook van 1500 meter breedte, wachttorens, honderden camera’s en detectoren. Er is veel beveiligingspersoneel om de te bewaken. Ten behoeve van deze veiligheidszone, die indrukwekkender is dan die met Israël, werden duizenden mensen geëvacueerd en hun huizen afgebroken door het Egyptische leger.<ref>[https://brabosh.com/2018/06/27/pqpct-ixe/ Arabische media lekken over de Egyptische rol van het ‘akkoord van de eeuw’], Brabosh.com, 27 juni 2018.</ref>
 
'''Egyptische grens.''' De grens met Egypte bestaat (anno 2018) uit een veiligheidstrook van 1500 meter breedte, wachttorens, honderden camera’s en detectoren. Er is veel beveiligingspersoneel om de te bewaken. Ten behoeve van deze veiligheidszone, die indrukwekkender is dan die met Israël, werden duizenden mensen geëvacueerd en hun huizen afgebroken door het Egyptische leger.<ref>[https://brabosh.com/2018/06/27/pqpct-ixe/ Arabische media lekken over de Egyptische rol van het ‘akkoord van de eeuw’], Brabosh.com, 27 juni 2018.</ref>
 
== Geschiedenis ==
Regel 105 ⟶ 107:
'''2018-2019.''' Op 30 maart 2018 begint de eerste editie van de ''Mars van de Terugkeer''. De mars is een wekelijks massa-protest langs de grens met Israël. Aan de demonstraties nemen groepen deel die aangestuurd worden door de verschillende terreurgroepen in Gaza. Er vinden rellen en terreurdaden plaats. Zo worden er onder andere molotovcocktails en explosieven gegooid naar Israëlisch grondgebied, autobanden verbrand, (pogingen tot) infiltratie gedaan. Het Israëlische leger reageert met traangas en schieten.<ref>Nieuwsbericht op CIDI.nl, 29 maart 2019: https://www.cidi.nl/israel-zet-zich-schrap-voor-verjaardag-mars-van-terugkeer-protesten/</ref> Over deze Mars, zie de video [https://www.youtube.com/watch?v=RcQ3ngyYWVM Behind the Smoke Screen] van Pierre Rehov (Youtube.com, 23 mei 2018; speelduur 23 minuten).
 
'''2023.''' Op zaterdag 7 okt. 2023 doet [[Hamas]] vanuit de Gazastrook een verrassingsaanval op Israël. Het veiligheidshek wordt op meerdere plaatsen doorbroken en terroristen van Hamas trekken het Joodse land in, waar zij een bloedbad aanrichten en meer dan honderd mensen ontvoeren naar de Gazastrook. Sinds Wereldoorlog II zijn er nog nooit zoveel Joden vermoord op één dag. Israël reageert met zware bombardementen op militaire doelen, waarbij ook Gazaanze burgers omkomen. Israël roept het grootste aantal reservisten ooit, sinds de stichting van de Joodse staat in 1948, op: 360 duizend.
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.