Naar inhoud springen

Kerstfeest: verschil tussen versies

685 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Kerstfeest''' of ''kerstmis'' is het feest van Christus' geboorte, waarbij zijn geboorte als mens op aarde wordt herdacht. Het is een tweedaags feest in de christenheid; het wordt op 25 en 26 december gehouden in de niet-Oosterse kerken, en op 6 en 7 januari in de Oosterse kerken.
 
'''Woorden'''. Het woord "Kerst" betekent "Christus", dus "Kerstfeest" is letterlijk "Christusfeest". "Kerst" kanis betrekking hebbende opin het feestMiddelnederlands ofontstane opnaam devoor dagen‘Christus’; vanin het feest,Middelnederlands debetekent Kersttijd."ihesus kerst"Kerstmis'': "''Jezus Christus"<ref name=":0">Zie https://etymologiebank.nl/trefwoord/kerst</ref><ref>''Kerstenen'' betekent: letterlijktot "dechristen (rooms-katholieke)maken, tot het christendom bekeren. Zijn tegenstelling mis''ontkerstenen'': van hetzijn kerstfeest"christelijk karakter beroven.</ref>.
 
"Kerst" kan betrekking hebben op het feest of op de dagen van het feest, de Kersttijd.
 
"Kerstmis" betekent letterlijk "de (rooms-katholieke) mis van het kerstfeest". Het feest van Christus’ geboorte werd en wordt in de Rooms-katholieke Kerk ingeleid met een mis. Het Engelse equivalent is "Christmas" (mas = mis). Later is bij de reformatorische kerken de term "kerstfeest''"'' in gebruik geraakt. "Kerst" is de verkorting van "kerstmis" of "kerstfeest".<ref name=":0" />
 
Hoewel het feest niet in de Bijbel wordt vermeld of voorgeschreven, wordt het in de christenheid vrijwel algemeen erkend.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.