Naar inhoud springen

Zeventigste jaarweek van Daniël: verschil tussen versies

k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 15:
 
== Halverwege de week ==
Na 3½ jaar, halverwege de jaarweek, komt er een eind aan de opnieuw ingevoerde offerdienst in de herbouwde tempel te Jeruzalem (Dan. 9:27, boven aangehaald). In de tempel van God zal een afgodsbeeld worden geplaatst, Hem een gruwel. Het is het beeld van het Beest (de Romeinse heerser), een beeld dat zal kunnen spreken.
 
Dit gruwelbeeld geeft God aanleiding om een verwoester te zenden. Vandaar de uitdrukking ‘de gruwel der verwoesting’ (Matt. 24:15), d.i. de afgod die verwoesting tot gevolg zal hebben. De verwoester komt uit het Noorden, in de oudtestamentische profetie genoemd Assur, oftwel "de koning van het Noorden", die de roede van Zijn toorn is (Jes. 10:5; Dan. 11:40-45; 12:11). <blockquote>''Jes 10:5 Wee den Assyrier, [die] de roede Mijns toorns is, en Mijn grimmigheid is een stok in hun hand! Jes 10:6  Ik zal hem zenden tegen een huichelachtig volk, en Ik zal hem bevel geven tegen het volk Mijner verbolgenheid; opdat hij den roof rove, en plundere de plundering, en stelle het ter vertreding, gelijk het slijk der straten.'' (SV)</blockquote>Wat ook halverwege de jaarweek schijnt te gebeuren is de nederwerping van de satan uit de hemel. Na zijn nederwerping gaat hij de Vrouw van het weggerukte kind vervolgen. Zij vlucht vervolgens naar de woestijn, waar zij 3½ jaar wordt bewaard. Zie Opb. 12. <blockquote>''Opb 12:13  En toen de draak zag dat hij op de aarde neergeworpen was, vervolgde hij de vrouw die de mannelijke zoon gebaard had. Opb 12:14  En aan de vrouw werden de twee vleugels van de grote arend gegeven, opdat zij in de woestijn zou vliegen naar haar plaats, waar zij gevoed wordt een tijd en tijden en een halve tijd, buiten het gezicht van de slang.'' (Telos)</blockquote>
 
== Plaats in de oordeelstijd ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.