Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

134 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Iran''', officieel ''Islamitische Republiek Iran,'' vroeger ''Perzië'' geheten'','' is 2x zo groot als Frankrijk en telt 72,2 miljoen inwoners (2008). De helft van de bevolking is jonger dan 25 jaar<ref>De bronnen geven echter verschillende cijfers: 70% jonger dan 25 jaar; 70% jonger dan 35 jaar; de helft jonger dan 25 jaar.</ref>; de gemiddelde leeftijd is 27 jaar (2009). De hoofdtaal is Perzisch. Bijna de helft van de bevolking is echter niet-perzisch (anno 2012), zoals Azerbeidzjanen in het Noord-Westen en Arabieren in het Zuid-Westen van Iran. Het huidige regiem is een aartsvijand van Israël en streeft de vernietiging van de Joodse staat na, alsook de zuivering van het Midden-Oosten van westerse invloeden<ref name=":6">Aldus de Iraans-Nederlandse hoogleraar Afshin Elian in een podcast van 3 dec. 2023: https://joopsoesan.podbean.com/e/nieuws-podcast-van-vandaag-3-december-2023-met-afshin-elian/</ref>. Hiertoe bedient het regiem zich van strijdgroepen als Hezbollah, Hamas en allerlei milities.
[[Bestand:Un-iran.png|geen|miniatuur|964x964px885x885px]]
'''Hoofdstad.''' De hoofdstad van het tegenwoordige Iran is Teheran. Een journaliste die de stad in 2009 bezocht schreef: "Teheran is een plotse aanval op al je zintuigen. Vooral het geluid is oorverdovend: taxi's toeteren onophoudelijk, winkeliers schreeuwen naar hun collega's aan de overkant van de straat, en tussen al het kabaal door roept ook de muezzin nog eens op tot het gebed. Praten kan je hier niet; roepen is de boodschap."<ref>Aldus journaliste Ann De Craemer in een Iran-reisverslag uit 2009, zie haar [http://standaard.typepad.com/iran/2009/06/index.html weblogartikel] </ref>
 
'''Bevolking.''' Iran heeft minstens 12 etnische groepen. Vele worden onderdrukt door het regiem en staan er op gespannen voet mee.
 
'''Islam.''' Binnen de islamitische wereld neemt Iran een unieke plaats in. Iran is géén Arabisch land. Het heeft zijn eigen taal bewaard en is het enige land waar het sji'isme, een minderheidsvariant van de Islam, de staatsgodsdienst is. Ca. 98% van de bevolking is moslim. Van de moslims is 90% sjiitisch, de rest soennitisch. Staat en godsdienst zijn verweven. De Islamitische wetgeving, de Sharia, wordt toegepast. De soennieten mogen in Teheran geen moskee openen.<ref name=":1">Nieuwsartikel [http://www.idea.de/nc/nachrichten/detailartikel/artikel/iran-muslime-werden-nach-jesus-traeumen-christen.html Iran: Muslime werden nach Jesus-Traümen Christen], op Idea.de dd. 26 maart 2010.</ref>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.