Naar inhoud springen

Bijbel: verschil tussen versies

182 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Bijbel''' is het ''geschreven'' woord van God. Het is een verzameling van 66 heilige geschriften en heeft [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel/Gezag_van_de_Bijbel[Gezag van de Bijbel|goddelijk gezag]]. De Bijbel beschrijft oorsprong en toekomst van de wereld, Gods handelen met de mens en de geschiedenis en toekomst van Gods volk. De geschriften zijn door verschillende mensen, door God geïnspireerd, op verschillende tijden en plaatsen tot stand gekomen en later samengevoegd tot één boek. Dit is het meest verspreide boek ter wereld geworden.
 
Het woord ''bijbel'' komt van het Griekse meervoudswoord ''biblia'' = boeken. Zie het artikel [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel/Titels_en_namen_van_de_Bijbel [Titels en namen van de bijbel]] voor titels en benamingen van de Bijbel.
 
== Geschriften ==
De Bijbel omvat 66 boeken in twee '''hoofddelen''': 39 boeken vormen het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/O/Oude_Testament [Oude Testament]] (OT) en 27 boeken vormen het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/N/Nieuwe_Testament [Nieuwe Testament]] (NT). Het OT is vóór Christus ontstaan en ziet heen naar Hem. Het NT is ná Christus ontstaan en ziet ''terug'' op Zijn komst in de wereld, zijn leer en leven, zijn sterven, verrijzenis en hemelvaart. Het NT ziet ook ''omhoog'' naar de verheerlijkte Heer die in de hemel is en het ziet ''heen'' naar Zijn wederkomst.
 
Het '''Oude Testament''' omvat de volgende geschriften: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium, Jozua, Richteren, Ruth, I en II Samuël, I en II Koningen, I en II Kronieken, Ezra, Nehemia, Ester, Job, Psalmen, Spreuken, Prediker, Hooglied, Jesaja, Jeremia, Klaagliederen, Ezechiël, Daniël, Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Sefanja, Haggai, Zacharia, Maleachi.
 
Over de indeling van het Oude Testament, zie art. [http://www.christipedia.nl/Artikelen/O/Oude_Testament [Oude Testament]]
 
Het '''Nieuwe Testament''' omvat de volgende geschriften: Matteüs, Marcus, Lucas, Johannes, Handelingen der Apostelen, de brief van Paulus aan de Romeinen, de 1e en 2e brief van Paulus aan de Korintiërs, de brief van Paulus aan de Galaten, de brief van Paulus aan de Efeziërs, de brief van Paulus aan de Filippenzen, de brief van Paulus aan de Kolossenzen, de 1e en 2e brief van Paulus aan de Tessalonicenzen, de 1e en 2e brief van Paulus aan Timoteüs, de brief van Paulus aan Titus, de brief van Paulus aan Filemon, de brief aan de Hebreeën, de brief van Jakobus, de 1e en 2e brief van Petrus, de 1e, 2e en 3e brief van Johannes, de brief van Judas, de Openbaring van Johannes.
 
Over de indeling van het Nieuwe Testament, zie art. [http://www.christipedia.nl/Artikelen/N/Nieuwe_Testament [Nieuwe Testament]].
 
In beide hoofddelen van de Bijbel kan men een drieluik onderscheiden van historische, leerstellige en profetische boeken: 
Regel 60:
''De Bijbel is geen bij-bel, maar de hoofd-bel.'' 
|}
De boeken van de Heilige Schrift zijn niet tegelijkertijd ontstaan, maar in de loop van vele eeuwen. Voor de tijdsvolgorde van ontstaan der bijbelboeken, zie artikel [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel/Chronologische_volgorde_der_bijbelboeken [Chronologische volgorde der bijbelboeken]].
 
De samenvoeging van de heilige, door God geïnspireerde geschriften tot één boek is een werk van God en mensen geweest. God heeft de geschriften ingegeven, ze gezag verleend en erkenning bij mensen bewerkt. Mensen hebben het gezag van de Schriften erkend, de boeken als heilig aangemerkt en ze tot één boek gebundeld.
Regel 67:
De Bijbel is een richtsnoer, een norm, voor geloof en gedrag. De lijst van heilige geschriften - de bijbelboeken Genesis tot en met Openbaring - wordt daarom de ''canon'' (=richtsnoer) genoemd. De bijbelboeken worden, in onderscheiding van andere, ''canoniek'' genoemd.
 
''Zie [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel/Canon_van_de_Bijbel [Canon van de Bijbel]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp.''
 
De Bijbel verwijst naar boeken die zelf geen deel van de bijbelcanon zijn geworden en die verloren zijn gegaan. Men spreekt dan ook van '''[http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel/Verloren_gegane_boeken [verloren gegane boeken]]''', bijvoorbeeld ''het'' ''boek van de oorlogen des Heren'' (Num 21:14) en ''de'' ''geschiedenis van de ziener Gad'' (1 Kron 29:29). God heeft het blijkbaar niet nodig gevonden ze in Zijn geschreven Woord op te nemen.
 
De Rooms-katholieke kerk heeft aan de oorspronkelijke canon van het Oude Testament zeven geschriften toegevoegd; ze worden door de Joden en de protestanten afgewezen als niet-canoniek, zie '''[http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Apocriefen [Apocriefen]]'''.
 
Naast de bijbelboeken zijn er ''geloofsbelijdenissen'' opgesteld en zijn er ''bijbelcommentaren'' geschreven. Deze behoren evenmin tot de canon. Ze kunnen nuttig zijn, maar zijn niet gelijk te stellen met de Schrift zelf.
Regel 108:
 
== De waarheid van de Bijbel ==
De Bijbel is het woord van God. Gods woord is de waarheid. De Here Jezus Christus zei:<blockquote>''Joh 17:16 Zij zijn niet van de wereld, zoals Ik niet van de wereld ben. Joh 17:17 Heilig hen door de waarheid: uw woord is de waarheid. Joh 17:18 Zoals U Mij in de wereld hebt gezonden, heb ook Ik hen in de wereld gezonden. Joh 17:19 En Ik heilig Mijzelf voor hen, opdat ook zij geheiligd zijn door de waarheid. (TELOS)''</blockquote>Menselijke geschriften (wetenschappelijke publicaties, essays, scripties enz.) daarentegen blijken dikwijls een mengelmoes van waarheid en onwaarheid (vergissing, fantasie, bedrog) te zijn.
De Bijbel is het woord van God. Gods woord is de waarheid. De Here Jezus Christus zei:
 
De waarheid, Gods Woord, '''heiligt''' de gelovigen in Christus. De Heer Jezus bad Zijn Vader om zijn discipelen te heiligen door de waarheid: dat zij door de waarheid God toegewijd en afgezonderd zouden leven.<blockquote>''Joh 17:16 Zij zijn niet van de wereld, zoals Ik niet van de wereld ben. Joh 17:17 Heilig hen door de waarheid: uw woord is de waarheid. Joh 17:18 Zoals U Mij in de wereld hebt gezonden, heb ook Ik hen in de wereld gezonden. Joh 17:19 En Ik heilig Mijzelf voor hen, opdat ook zij geheiligd zijn door de waarheid. (TELOS)''</blockquote>De waarheid, Gods woord, '''maakt''' de gelovigen '''vrij''', als zij de waarheid hebben leren kennen.<blockquote>''Joh 8:31 Jezus dan zei tot de Joden die in Hem geloofden: Als u in mijn woord blijft, bent u waarlijk mijn discipelen; Joh 8:32 en u zult de waarheid kennen en de waarheid zal u vrijmaken. Joh 8:33 Zij antwoordden Hem: Wij zijn Abrahams nageslacht en hebben nooit iemand gediend; hoe zegt U: U zult vrij worden? (TELOS)''</blockquote>
Menselijke geschriften (wetenschappelijke publicaties, essays, scripties enz.) daarentegen blijken dikwijls een mengelmoes van waarheid en onwaarheid (vergissing, fantasie, bedrog) te zijn.
 
De waarheid, Gods Woord, '''heiligt''' de gelovigen in Christus. De Heer Jezus bad Zijn Vader om zijn discipelen te heiligen door de waarheid: dat zij door de waarheid God toegewijd en afgezonderd zouden leven.
 
De waarheid, Gods woord, '''maakt''' de gelovigen '''vrij,''' als zij de waarheid hebben leren kennen.
 
=== Is de Bijbel letterlijk waar? ===
Regel 130 ⟶ 126:
Dat de Bijbel betrouwbaar is wordt niet door iedereen aangenomen. Sommigen menen dat de Bijbel geschiedkundige en natuurkundige fouten bevat.
 
''Het hoofdartikel over dit onderwerp is: [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel/Betrouwbaarheid_van_de_Bijbel [Betrouwbaarheid van de Bijbel]].''
 
== Kennisbron en toetssteen ==
Regel 138 ⟶ 134:
Onze Nederlandse Bijbel is gebaseerd op een Hebreeuwse, Aramese en Griekse grondtekst. Het Oude Testament bestaat voor het grootste gedeelte uit Hebreeuws. Een kleiner gedeelte is in het Aramees geschreven. Het Nieuwe Testament is gebaseerd op een Griekse grondtekst.
 
''Zie [http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbelvertaling [Bijbelvertaling]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp''
 
=== Septuagint ===
Regel 150 ⟶ 146:
* Willibrord vertaling (herzien in 1995) (bevat ook deutercanonieke boeken).
* De Naardense Bijbel.
* De [http://www.christipedia.nl/Artikelen/N/Nieuwe_Bijbelvertaling_(2004) Nieuwe Bijbelvertaling] (NBV) uit 2004
* De Herziene Statenvertaling (kwam gereed in 2010).
Inleiding tot de Statenvertaling: http://www.jvdaniel.nl/inleidingen/statenvertaling.pdf
 
De [http://www.christipedia.nl/Artikelen/N/Nieuwe_Bijbelvertaling_(2004) Nieuwe Bijbelvertaling] (NBV) vond snel ingang, maar is volgens sommigen te vrij vertaald en daarom minder geschikt voor bijbelstudie.
 
Meer informatie over bijbelvertalingen: http://www.windmillministries.org/frames/RC-bijbelvertalingenA.htm
Regel 162 ⟶ 158:
 
== Nut en waarde van de Bijbel ==
Het nut van de Schrift duidt de apostel Paulus aan met de woorden:<blockquote>''2Ti 3:16 Alle Schrift is door God ingegeven en nuttig om te leren, te weerleggen, te verbeteren en te onderwijzen in de gerechtigheid,'' ''2Ti 3:17 opdat de mens Gods volkomen is, tot alle goed werk ten volle toegerust.'' (TELOS)</blockquote>De waarde van de Bijbel als zodanig is niet in geld uit te drukken, omdat het onze Schepper openbaart, antwoorden op levensvragen geeft en de weg tot het heil en het eeuwig leven wijst. Door de Bijbel leren we God beter kennen. Door de bladen van deze heilige oorkonde spreekt God tot ons. De Heilige Geest gebruikt het Woord van God om ons te onderwijzen. Het is als water dat ons reinigt, het is als brood voor onze ziel, het is een bron van licht. "U onderzoekt de Schriften, omdat u meent daarin eeuwig leven te hebben; en die zijn het die van Mij getuigen" (Joh 5:39). Het opengaan van Uw woorden geeft licht, het schenkt eenvoudigen inzicht" (Ps 119:130). "Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad" (Ps 119:105). "Wij hebben het profetische woord, dat vast en zeker is, en u doet er goed aan daarop acht te slaan als op een lamp die schijnt in een duistere plaats, totdat de dag aanbreekt en de morgenster opgaat in uw hart" (2 Petr. 1:19). Enz.
Het nut van de Schrift duidt de apostel Paulus aan met de woorden:
 
In onderstaande video is te zien hoe blij en dankbaar Chinese christenen zijn met de bijbels die zij voor het eerst ontvangen:
''2Ti 3:16 Alle Schrift is door God ingegeven en nuttig om te leren, te weerleggen, te verbeteren en te onderwijzen in de gerechtigheid,'' 
 
''2Ti 3:17 opdat de mens Gods volkomen is, tot alle goed werk ten volle toegerust.'' 
 
(TELOS)
 
De waarde van de Bijbel als zodanig is niet in geld uit te drukken, omdat het onze Schepper openbaart, antwoorden op levensvragen geeft en de weg tot het heil en het eeuwig leven wijst. Door de Bijbel leren we God beter kennen. Door de bladen van deze heilige oorkonde spreekt God tot ons. De Heilige Geest gebruikt het Woord van God om ons te onderwijzen. Het is als water dat ons reinigt, het is als brood voor onze ziel, het is een bron van licht. "U onderzoekt de Schriften, omdat u meent daarin eeuwig leven te hebben; en die zijn het die van Mij getuigen" (Joh 5:39). Het opengaan van Uw woorden geeft licht, het schenkt eenvoudigen inzicht" (Ps 119:130). "Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad" (Ps 119:105). "Wij hebben het profetische woord, dat vast en zeker is, en u doet er goed aan daarop acht te slaan als op een lamp die schijnt in een duistere plaats, totdat de dag aanbreekt en de morgenster opgaat in uw hart" (2 Petr. 1:19). Enz.
 
In onderstaande video is te zien hoe blij en dankbaar Chinese christenen zijn met de bijbels die zij voor het eerst ontvangen:
''Chinese christenen blij en dankbaar met bijbels. Duur: 57 sec. Op 15 mei 2013 gepubliceerd op Youtube.com.''
Aan een groot aantal Nederlandse schrijvers werd in 1921 de volgende vraag gesteld<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbel#voetnoot_5 <nowiki>[5]</nowiki>]</sup>: Veronderstel dat omstandigheden u eens dwongen op een geheel onbewoond eiland verblijf te houden. Er werd u toegestaan slechts 6 boeken mee te nemen. Welke 6 boeken uit de gehele u bekende literatuur, zowel de ethische als literaire, zou u dan meenemen? Uit de antwoorden bleek de bijbel verreweg favoriet. Hij werd het meest genoemd en het meest geprezen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.