Naar inhoud springen

Azazel: verschil tussen versies

66 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
Regel 21:
Voor het goed verstaan van het ritueel op de grote verzoendag is de vraag naar het wezen en de natuur van Azazel gelukkig van weinig belang. Het denkbeeld verbonden met de bok voor Azazel is evenwel dat van het wegdoen van de zonden. Ze werden door de zondebok weggedragen in de woestijn. De wegzending van de met zonden beladen bok symboliseert de algehele verwijdering van de zonden van het volk.
 
Met het feit van de verwijdering der zonden stemmen overeen de betekenissen van de Hebreeuwse werkwoorden ''Azal'', ‘verwijderen’ en ''Azôl'', ‘weggaan’. Misschien betekent 'het lot voor Azazel' (Lev. 16:8, 10) of 'de bok voor Azazel' (Lev. 16:10, 28) daarom, naar de bestemming van dit zondoffer: het lot en de bok voor de 'algehele wegdoening', de algehele verwijdering van de zonden.<blockquote>''Le 16:22 Zo zal de bok al hun ongerechtigheden op zich dragen naar een onvruchtbaar land, en hij zal die bok in de woestijn vrijlaten.'' (NBG51)</blockquote>Vergelijk:<blockquote>''Jer 50:20 In die dagen en in die tijd, spreekt de HEERE, zal gezocht worden naar de ongerechtigheid van Israël, maar die zal er niet zijn, en naar de zonden van Juda, maar <u>ze zullen niet gevonden worden</u>, want Ik zal vergeving schenken aan wie Ik laat overblijven.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Ps 103:8 Barmhartig en genadig is de HEERE, geduldig en rijk aan goedertierenheid. Ps 103:9 Hij zal niet voor altijd ter verantwoording roepen, niet voor eeuwig handhaaft Hij [Zijn toorn]. Ps 103:10 Hij doet ons niet naar onze zonden en vergeldt ons niet naar onze ongerechtigheden. Ps 103:11 Want zo hoog de hemel is boven de aarde, [zo] is Zijn goedertierenheid machtig over wie Hem vrezen. Ps 103:12 Zo ver het oosten is van het westen, [zo] <u>ver heeft Hij onze overtredingen van ons gedaan</u>. Ps 103:13 Zoals een vader zich ontfermt over [zijn] kinderen, [zo] ontfermt de HEERE Zich over wie Hem vrezen. Ps 103:14 Want Híj weet wat voor maaksel wij zijn [en] blijft bedenken dat wij stof zijn.'' (HSV)</blockquote>De beide geitenbokken stellen twee zijden van de verzoening voor. De ene zijde, de genoegdoening aan God, wordt door de eerste bok voorgesteld. De andere zijde van de verzoening, de algehele ‘wegdoening’ (Zuid-Afrikaans woord) van onze zonden, wordt door het beladen en wegzenden van de zondebok verzinnebeeldt. Genoegdoening èn wegdoening.
 
De geitenbokken zijn schaduwbeelden, de werkelijkheid is het verzoeningswerk van onze Heiland. Hij heeft onze zonden in zijn lichaam gedragen aan het kruis en ze volkomen weggedaan.<blockquote>''1Pe 2:24 die Zelf onze zonden in zijn lichaam heeft gedragen op het hout, opdat wij, voor de zonden afgestorven, voor de gerechtigheid leven: ‘door zijn striemen bent u gezond geworden’.''(TELOS)</blockquote>De Verzoendag zelf is als ceremonieel gebeuren een symbool van de toekomstige grote Verzoendag van Israël, wanneer onze Heiland, door zijn broeders naar het vlees eens verworpen, aan hen geopenbaard zal worden. Zij zullen over hem bitter kermen en rouw dragen (Zach. 12:10), doch Hij zal voor hen een bron ter ontzondiging zijn (Zach 13:1). De gevoelens van het volk worden vertolkt door Jesaja (Jes. 53:13v). De gedachte van het dragen van de zonden van het volk komt in de woorden van de profeet sterk naar voren:<blockquote>''Jes 53:4 Nochtans, onze ziekten heeft hij <u>op zich genomen</u>, en onze smarten <u>gedragen</u>; wij echter hielden hem voor een geplaagde, een door God geslagene en verdrukte. Jes 53:6 Wij allen dwaalden als schapen, wij wendden ons ieder naar zijn eigen weg, maar de HERE heeft <u>ons aller ongerechtigheid op hem doen neerkomen</u>. Jes 53:11 Om zijn moeitevol lijden zal hij het zien tot verzadiging toe; door zijn kennis zal mijn knecht, de rechtvaardige, velen rechtvaardig maken, en <u>hun ongerechtigheden zal hij dragen</u>. Jes 53:12 Daarom zal Ik hem een deel geven onder velen en met machtigen zal hij de buit verdelen, omdat hij zijn leven heeft uitgegoten in de dood, en onder de overtreders werd geteld, terwijl hij toch <u>veler zonden gedragen</u> en voor de overtreders gebeden heeft.'' (NBG51)</blockquote>
 
== Bronnen ==
Regel 29:
 
Ed. Rhiem, C.H. van Rhijn (red.), ''Bijbelsch woordenboek voor ontwikkelde lezers der Heilige Schriften,'' s.v. Azazel. Utrecht: Kemink & Zoon, z.j. Hieruit is op 9 maart 2013 tekst genomen en verwerkt.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.