Naar inhoud springen

Teken: verschil tussen versies

231 bytes verwijderd ,  1 maand geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 3:
'''Verwante zaken''' zijn een ''wonder'' en een ''kracht''. Een [[Wonder|''wonder'']] is een buitengewone, bovennatuurlijke gebeurtenis die ons daarom verwondert. Een ''kracht'' is een goddelijke machtsbetoning. Een wonder en een kracht dienen vaak tot teken. <blockquote>''2Co 12:12 De tekenen van de apostel zijn onder u met alle volharding verricht, door <u>tekenen</u>, <u>wonderen</u> en <u>krachten</u>. (Telos)''</blockquote>'''Hebreeuwse woorden.''' Het Hebreeuws מופת, ''mophèt'', wonderteken, is wel te onderscheiden van het teken אות, ''oth''. Een teken dient meer om de opmerkzaamheid te trekken, een wonderteken bedoelt dit niet alleen maar bovenal om de verbazing gaande te maken en tot overtuiging te brengen van de bijzondere tussenkomst van God.<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Ex. 7:9. </ref>
 
'''Voorteken.''' Een voorteken is een verschijnsel dat een ophanden zijnd(e) gebeurtenis of verschijnsel aankondigt. Synoniem: omen. De voortekenen van een storm zijn verschijnselen in de lucht die een storm aankondigen. De uitdrukking "als de voortekenen niet bedriegen" betekent: "naar het zich laat aanzien".<ref>''Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal'' (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000. </ref>
'''Natuurlijk teken.''' Een teken kan een ''natuurlijk'' teken zijn, bijv. avondrood als voorbode voor mooi weer, of een wee die de geboorte van een kind aankondigt.
 
'''MaatschappelijkNatuurlijk teken.''' Een teken kan ook een ''maatschappelijknatuurlijk'' verschijnsel(voor)teken zijn, datbijv. eenavondrood gebeurtenisals invoorbode devoor mensenwereldmooi aankondigtweer, of verkondigt.een Doorwee dergelijke tekenen kan mendie de be-teken-degeboorte gebeurtenisvan onderscheiden.een Hetkind zijn merktekenen of onderscheidingstekenenaankondigt.
 
'''Maatschappelijk teken.''' Een (voor)teken kan ook een ''maatschappelijk'' verschijnsel zijn dat een gebeurtenis in de mensenwereld aankondigt of verkondigt. Door dergelijke tekenen kan men de be-teken-de gebeurtenis onderscheiden. Het zijn merktekenen of onderscheidingstekenen.
'''Tekenen der tijden''' (Matth. 16:3) zijn tekenen in de vorm van gebeurtenissen die zekere tijd en tijden aankondigen, ze wijzen op het aanbreken of naderen van een tijdsgewricht. Ze wijzen erop dat de tijd gekomen is dat de verwachte gebeurtenis(sen) werkelijkheid worden. Zie ''[[Tekenen der tijden]]'' voor het hoofdartikel. [[Bestand:Elia vuur uit hemel.jpg|miniatuur|504x504px|''De profeet Elia op de berg bad vuur van de hemel af, ten teken dat niet Baäl maar de God van Israël de ware God is. In de toekomst zal de Valse Profeet een dergelijk teken doen, om de mensen te misleiden.''  ]]
 
'''Tekenen der tijden''' (Matth. 16:3) zijn (voor)tekenen in de vorm van gebeurtenissen die zekere tijd en tijden verkondigen en aankondigen, ze wijzen op het aanbreken of naderen van een tijdsgewricht. Ze wijzen erop dat de tijd gekomen is dat de verwachte gebeurtenis(sen) werkelijkheid worden. Zie ''[[Tekenen der tijden]]'' voor het hoofdartikel. [[Bestand:Elia vuur uit hemel.jpg|miniatuur|504x504px|''De profeet Elia op de berg bad vuur van de hemel af, ten teken dat niet Baäl maar de God van Israël de ware God is. In de toekomst zal de Valse Profeet een dergelijk teken doen, om de mensen te misleiden.''  ]]
 
'''Wonderteken.''' Een teken kan ook een ''wonder'' zijn, een wonderteken. Een wonderteken is een ongewone gebeurtenis die op een bovenmenselijke, dat is goddelijke of hemelse, oorzaak wijst.
Regel 92 ⟶ 94:
 
Bij de komst van de Heer Jezus in heerlijkheid zal er een teken verschijnen in de hemel. <blockquote>''Mt 24:30  En dan zal het <u>teken</u> van de Zoon des mensen verschijnen in de hemel; en dan zullen alle stammen van het land weeklagen en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken van de hemel met kracht en grote heerlijkheid.'' (Telos)</blockquote>Wat dat teken zal zijn, is nog onbekend. Sommigen denken aan een kruis, anderen aan de Gemeente.
 
== Meer informatie ==
Over eigentijdse tekenen van de tijd
 
[https://www.youtube.com/watch?v=xYIXzWkekCg&t=29m44s Bijbelse toekomstverwachting (1e van 3 avonden)]. Youtube.com: VBG Bethel Hattem, 29 aug. 2022. Duur: 1 uur 31 min. 54 sec. Toespraak door Theo Niemeijer, vanaf 29 min, over de tegenwoordige tekenen van de tijd. Eerste van twee avondlezingen over dit onderwerp.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=atgeRk-NyQo&t=21m43s Bijbelse toekomstverwachting (2e van 3 avonden)]. Youtube.com: VBG Bethel Hattem, 5 sept. 2022. Duur: 1 uur 36 min. 50 sec. Toespraak door Theo Niemeijer, vanaf 21 min, over de tegenwoordige tekenen van de tijd. Tweede van twee avondlezingen over dit onderwerp.
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.