Naar inhoud springen

Tirza: verschil tussen versies

290 bytes toegevoegd ,  1 maand geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Tirza''', ook geschreven ''Thirza'' of ''Tirsa'' of ''Tirtsa'', is in de [[Bijbel]] de naam van een stad en van een vrouw.
 
De naam betekent ‘genoegen, schoonheid’.<ref>Aantekening bij de Willibrord-vertaling uit 1995.</ref>
 
== Tirza (stad) ==
1. Tirza was een koningsstad van de [[Kanaänieten]], daarna de eerste hoofdstad van het Noordrijk (tienstammenrijk). Zij lag ten oosten van de latere hoofdstad Samaria en ten noorden van [[Sichem]].
[[Bestand:Israel en Juda-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1337x1337px|Ligging van Tirza in het tienstammenrijk Israël. Op de kaart 'Tirzah', aangeduid door een zwarte ster. ]]
[[Bestand:Samaria Sichem Thirza - Wolters.jpg|geen|miniatuur|1025x1025px]]
Regel 9 ⟶ 10:
 
Tirza was een mooie stad. In Salomo's hooglied vergelijkt de bruidegom zijn bruid met het bevallig gelegen Tirza: <blockquote>''Hoo 6:4  Mooi bent u, Mijn vriendin, als Tirza, bekoorlijk als Jeruzalem, schrikwekkend als zij die vaandels opheffen. (HSV)''</blockquote>
Toen de vrouw van koning Jerobeam terug kwam in Tirza, stierf haar zoon, gelijk voorzegd was door de profeet [[Ahia]]. <blockquote>''1Kon 14:17 Toen stond de vrouw van Jerobeam op, ging op weg en kwam te Tirza. Toen zij over de drempel van het huis kwam, stierf de jongen. (HSV)''</blockquote>2. een dochter van Zelaphead.
 
== Tirza (vrouw) ==
Tirza was een dochter van [[Zelafead]]. Met haar vier zussen vroeg zij Mozes om een erfelijke bezitting in het beloofde land, omdat haar vader zonder zonen als erfgenamen was gestorven in de woestijn. Haar rechtsvraag wordt behandeld in Num. 27:1-11.
{{Jakob nageslacht bij Rachel}}
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.