Naar inhoud springen

Zevende-dags Adventisten: verschil tussen versies

1.675 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten''', of kortweg de '''Zevende-dags Adventisten''' (ZDA) is een internationaal christelijk kerkgenootschap. Volgens de website van de zevendedagsadventisten<ref>[http://www.adventist.nl Website van de zevendedagsadventisten]</ref> telde [[Nederland]] in het jaar 2013 55 adventistische gemeenten en 5387 gedoopte leden.<ref>http://www.adventist.nl/2013/09/09/adventkerk-groeit/</ref> Wereldwijd zijn er meer dan 18 miljoen leden.<ref>http://news.adventist.org/all-news/news/go/2013-12-19/adventist-church-membership-passes-18-million-member-mark/</ref>
 
De Zevende-dags Adventisten ontstonden als een andere partij onder de [[Adventisten]]. Zij zijn talrijker dan de anderen en goed georganiseerd.
 
Het kerkblad van het kerkgenootschap in Nederland heet ''Advent''.
 
==Geschiedenis==
Het kerkgenootschap ontstond in de 19e eeuw uitin de [[Adventisme|adventistenbeweging]] in de [[Verenigde Staten]]. Deze beweging was met name in de jaren 40 van de 19e eeuw dieper gericht op de [[Profetie|profetische]] teksten in de Bijbel over de wederkomst van Jezus. Deze interesse werd vooral veroorzaakt door [[William Miller]], die voorspelde dat de Heer Jezus in 1843/44 terug zou komen op aarde.<ref>George R. Knight (1993): ''Millennial fever — And the end of the world'', Pacific Press, Boise (Idaho), ISBN 0816311781</ref> Een sleutelfiguur in het kerkgenootschap was Ellen White (1827-1915).
 
Onder invloed van de [[zevendedagsbaptisten]], met name Rachel Oakes uit New Hampshire, kwamen een aantal vroege adventisten tot de overtuiging dat volgens de Bijbel de sabbat op zaterdag<ref name="dagindeling">volgens de joodse dagindeling van zonsondergang op vrijdagavond tot zonsondergang op zaterdagavond</ref>, de zevende dag van de week, gevierd moet worden. In 1846 trad Joseph Bates op, om te verdedigen, dat de rustdag op zaterdag gehouden moest worden. Hij propageerde dat standpunt met woord en geschrift. Bij hem sloot zich aan het echtpaar White. Mevrouw White (Ellen G. Harmon, 1827-1915) trad als profetes op, en verkondigde, wat God in gezichten haar toonde. Omdat de kerken de sabbat hadden afgeschaft, waren zij de grote hoer uit de Openbaring geworden. Toen de Adventisten optraden, was de boodschap gehoord van de eerste Engel, die het eeuwig Evangelie verkondigde (Openb. 14 : 6). Het woord van de tweede Engel, die de val van Babel verkondigde (Opb. 14:8), gold de kerken, en, wat de derde Engel riep, „hier is de lijdzaamheid der heiligen, hier zijn zij, die de geboden Gods bewaren en het geloof van Jezus” (Opb. 14 : 12) gold de Adventisten.
 
'''Stichting'''. Het kerkgenootschap werd in 1860 gesticht in Washington<ref name="Aanzien">Bron: "''Overzicht kerken en godsdiensten''" in "Het aanzien van kerk en godsdienst in Nederland en België 1945-1985", Gerard Klaasen, uitgeverij Het Spectrum, 1985</ref>, men nam toen voor het eerst de naam van Seventh-day-Adventist aan; de formele oprichting volgde drie jaar later in 1863.<ref name="WebsiteKerk">Bron: http://www.adventist.nl, website van het Kerkgenootschap der zevendedagsadventisten (Nederland), januari 2007</ref>
 
'''Uitbreiding'''. DoorDe „Seventh-day-Adventists” hebben een krachtige zendingsactiviteitpropaganda vanuitgedreven. hetZij harthebben vanhun de organisatieopvattingen in degrotere Verenigdeen Staten,kleinere wisttractaten het kerkgenootschap binnen ruim een eeuw uit te groeien tot een groepering met enkele miljoenen aanhangersverdedigd.<ref name="WebsiteKerk" /> De eerste adventistische "zendelingen" trokken in 1874 naar Europa en wisten nog voor het begin van de 20e eeuw kleine groepen adventisten verspreid over vele Europese landen te creëren. Enkele decennia later zouden ook andere werelddelen volgen.
 
In de jaren twintig van de 20e eeuw werden zij gevonden in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Noorwegen en Engeland<ref name=":0">J. H. Landwehr, ''Handboek der kerkgeschiedenis''. Deel 4 (Kampen: J.H. Kok, 2e druk 1924), blz. 149. </ref>. In 1894 telden zij al ongeveer 40.000 aanhangers, van wie er ongeveer 5000 woonden buiten Amerika<ref name=":0" />. Door een krachtige zendingsactiviteit vanuit het hart van de organisatie in de Verenigde Staten, wist het kerkgenootschap binnen ruim een eeuw uit te groeien tot een groepering met enkele miljoenen aanhangers.<ref name="WebsiteKerk" />
 
'''Nederland.''' In Nederland ontstond de beweging in 1887 en bestond uit leden uit een kleine groep [[zevendedagsbaptisten]] in Oost-Groningen.<ref name="WebsiteKerk" /> In België werd de beweging tien jaar later opgericht.<ref name="WebsiteKerk2">Bron: http://www.adventist.be, website van het Kerkgenootschap der zevendedagsadventisten (België), januari 2007</ref>
Regel 25 ⟶ 29:
=== Sabbat houden ===
De zevendedagsadventisten houden de sabbat - die God onder meer in de Tien Geboden beveelt - als rustdag in plaats van de zondag zoals de meeste andere christenen.
 
=== Avondmaal ===
De zevendagsadventisten hebben de voetwassing bij het het avondmaal.
 
=== Vrouw in de gemeente ===
Regel 34 ⟶ 41:
De cornflakes, die door de zevendedagsadventist John Harvey Kellogg (1852-1943) op de markt werden gebracht, werden over de hele wereld bekend en pasten in de gerichtheid op gezonde voeding. Kellogg was ook de eigenaar van een adventistisch sanatorium.
 
'''Lichaam een tempel.''' Voor de begronding van deze voorschriften wordt onder meer verwezen naar de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs 6:19-20. Daarin wordt beschreven dat het lichaam een tempel is van de [[Heilige Geest]], dat God eigenaar is van dit lichaam en dat mensen God met dit lichaam eer moeten bewijzen. Waar dit door veel andere kerken vooral op geestelijk en seksueel gebied geïnterpreteerd wordt (ook met inachtneming van de verzen 12-18 uit hetzelfde hoofdstuk), streven de adventisten ernaar om deze tempel ook wat betreft voeding zo zuiver mogelijk te houden en zo de Schepper te verheerlijken.
 
'''Zalving.''' De zevendagsadventisten kennen de zalving van de zieken met olie.
 
===Ethiek en seksualiteit===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.