Naar inhoud springen

Noord-Korea: verschil tussen versies

3.710 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Bestand:North Korea on the globe (Asia centered).svg|miniatuur|442x442px|Noord-Korea (rood) op de wereldbol.]]
'''Noord-Korea''', officieel ''Democratische Volksrepubliek Korea,'' telt ruim 24 miljoen inwoners (2011). De hoofdstad is Pyongyang. Noord-Korea wordt beheerst door een streng atheistische en communistische ideologie van 'zelfredzaamheid'. Het is één van de meest geisoleerde en autoritair bestuurde landen ter wereld. Het is (anno 2016) zeer arm, maar technologisch geavanceerd. Het regime onderdrukt de kinderen van God; het land staat al jaren nummer 1 op de Open Doors-ranglijst van landen waar christenen wordt verdrukt. 
[[Bestand:Un-north-korea.png|miniatuur|578x578px]]
'''Schaarste.''' In het land is (anno 2012) hongersnood en tekort aan alles. De bevolking voert een dagelijkse strijd om te overleven. Eénderde van de bevolking afhankelijk van voedselhulp. In concentratiekampen zijn mensen omgekomen door hongersnood. De armoede en voedseltekorten zetten het regime onder druk (anno 2016).
Regel 7:
 
Na zijn dood in 1994 werd hij opgevolgd door zijn zoon Kim Jong-il, die het het land leidde tot zijn dood in 2011. Kim Jong-il was een alleenheerser die alles zelf besliste. Tijdens zijn bewind was er geen partijcongres van de Arbeiderspartij. De heersende partij in Noord-Korea is de Koreaanse Arbeiderspartij. Na zijn dood in 2011 werd Kim Jong-il opgevolgd door zijn zoon Kim Jong-un.
''Kim Jong-un benoemd tot opperbevelhebber leger''
 
In Noord-Korea is Kim Jong-un officieel benoemd tot opperbevelhebber. Hij is nu formeel de baas over het leger, dat 1,2 miljoen militairen telt. De benoeming is een bevestiging dat Kim de touwtjes stevig in handen heeft. Donderdag werd de officiele rouwperiode na het overlijden van zijn vader, Kim Jong-il, afgesloten. Kim Jong-un werd toen al uitgeroepen tot opperste leider van de communistische partij, het leger en het volk. Gisteren werd Kims eerste eretitel bekend: Geweldige Leider. Dit was ook een van de vele titels van zijn vader.
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 31 december 2011
'''Zelfredzaamheid.''' Een kernstuk in de ideologie van Kim Il-Sung is dat de natie zelfvoorzienend moet zijn. De ideologie heet 'Juche' (= zelfredzaamheid) is een mengeling van communisme, confucianisme (sociale harmonie) en omgeturnde christelijke beginselen (aanbidding van de Grote Leider). Wekelijks moeten alle Noord-Koreanen bij elkaar komen voor zelfkritieksessies (anno 2012). Tijdens deze sessies zingen zij uit een liedboek met 600 lofzangen op Kim Il Sung and Kim Jong Il.
 
'''Verering van de 'Grote Leider'.''' DagelijksOp moeten15 burgersapril eerwordt bewijzenjaarlijks aande Dag van de inZon, de 1994geboortedag overledenvan de 'Grote Leider' Kim Il-Sungsung, bij diens immense, 23 meter hoge, standbeeld in de hoofdstadgrondlegger van hetde land.communistische Wie dat niet doetstaat, riskeert het strafkampgevierd
 
Dágelijks moeten burgers eer bewijzen aan de in 1994 overleden Kim Il-Sung, bij diens immense, 23 meter hoge, standbeeld in de hoofdstad van het land. Wie dat niet doet, riskeert het strafkamp. 
[[Bestand:Paying Their Respects.jpg|geen|miniatuur|655x655px|''Eerbetoon bij het standbeeld van Kim Il-Sung'']]
Een Nederlandse toerist verhaalt: "We hadden al gelezen dat het verplicht is hier bloemen te leggen, maar volgens Kimmie is dit niet zo. Het wordt echter wel "zeer gewaardeerd". Een beetje beschaamd voldoe ik maar aan het verzoek en buig ik weer een keer voor de Grote Leider. De verafgoding van de man zal nu toch wel zijn hoogtepunt bereikt hebben mag ik hopen? En dan heb ik het nog niet eens gehad over het speldje met zijn afbeelding die elke Noord-Koreaan draagt. Er wordt hier een soort geloof gecreëerd waarbij Kim Il-Sung de god is."<ref name=":0">Zie zijn [http://tom-reisverslagen.com/nkoread10.html reisverslag] uit 2010. </ref>
Regel 18 ⟶ 24:
'''Onderdrukking.''' Het regime is onderdrukkend. Honderdduizenden Noord-Koreanen slijten (anno 2012) hun dagen in werkkampen, onder wie ook christenen.
 
'''Censuur; geslotenheid.''' Noord-Korea kent een zware censuur waardoor de inwoners vaak niet op de hoogte zijn van wat er in het buitenland gebeurt. Noord-Koreanen hebben slechts toegang tot een vorm van intranet en niet tot het wereldwijde web., Het internet isdat nog altijd aan strikte censuur is onderworpen.
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
Regel 27 ⟶ 33:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 26 juli 2012
|}
'''Gemilitariseerd.''' De maatschappij is verregaand gemilitariseerd. "Het leger eerst" luidt het devies. Geschat wordt dat eenderde van het bruto binnenlands product besteed wordt aan het leger. 1,2 miljoen mensen is in actieve militaire dienst. De leger is door het aantal militairen het vierde grootste leger ter wereld. In 2006 voerde Noord-Korea de eerste kernproef uit, in 2009 de tweede. In een speech in 2012 ter ere van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van het land, maakt Kim Jong-un bekend dat versterking van het militaire apparaat 'de eerste, tweede en derde prioriteit' is.
 
'''Raket- en kernwapenprogramma.''' Noord-Korea werkt gestaag aan zijn kernwapenprogramma. Van 2006 -2016 voerde Noord-Korea de vijf kernproeven uit: 2006, 2009, 2013 en 2x in 2016. Eén atoombom was 2x zo sterk als de Amerikaanse atoombom op Hiroshima.
 
Noord-Korea werkt anno 2016 aan raketten die van kernkoppen kunnen worden voorzien. Onder Kim Jong-un is het aantal raketproeven flink opgelopen, van 4 in 2012 tot 22 in 2016.
 
'''Families gescheiden.''' De grens die het Koreaanse schiereiland verdeelt, scheidt duizenden families. Sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 is de grens tussen de beide landen gesloten. Jaarlijks worden via een poule 66 duizend 80- en 90-plussers uitgekozen die voor één dag hun familie aan de andere kant van de grens mogen ontmoeten. In 2015 gebeurde dat voor de 20ste keer. Na die dag zullen zij elkaar waarschijnlijk nooit meer zien.
 
'''Wapenstilstand.''' Sinds de gruwelijke Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 geldt een wapenstilstand met [[Zuid-Korea]]. In Zuid-Korea zijn 28.000 Amerikaanse soldaten gestationeerd (2009). China is Noord-Korea's enige bondgenoot. China stuurt vluchtelingen uit Noord-Korea vrijwel altijd terug als ze worden gepakt (anno 2011).
 
'''Boze buitenwereld.''' In Noord-Korea klinkt voortdurend de staatsboodschap dat een invasie (door de Verenigde Staten) dreigt en dat men beducht moet zijn voor mensen van buiten. Het volk wordt op de rand van een oorlog gehouden. Het schijnt dat de spanning met het Westen in stand gehouden wordt om een volksopstand te voorkomen en het regime te behouden<ref>[http://nos.nl/artikel/2102892-in-slagorde-richting-partijcongres-noord-korea.html In slagorde richting partijcongres Noord-Korea], nieuwsbericht op NOS.nl, 3 mei 2016.</ref>.
 
'''Vluchtelingen.''' Ongeveer 30.000 Noord-Koreanen zijn naar het zuiden gevlucht (stand 2015). Inpassing in de Zuid-Koreaanse samenleving valt ze zwaar. Daarom gaan de meeste vluchtelingen naar China of Europa<ref>[http://nos.nl/artikel/2052333-noord-koreaanse-kim-vluchtte-naar-zuid-korea-maar-ze-wil-terug.html Noord-Koreaanse Kim vluchtte naar Zuid-Korea, maar ze wil terug], nieuwsbericht op NOS.nl, 16 aug. 2015.</ref>.
Regel 54 ⟶ 62:
 
In de jaren '70 startte en bekostigde de staat een bijbelvertaalproject. Het resultaat was een zeer nauwkeurige vertaling in het Noord-Koreaans. Deze Noord-Koreaanse bijbel moest dienen als propagandamateriaal voor het regiem. Er werden slechts een zeer beperkt aantal gedrukt. Eén exemplaar werd uit het land gesmokkeld, in Zuid-Korea vermenigvuldigd in kleiner formaat en wordt weer Noord-Korea binnen gebracht.
 
== Buitenlandse betrekkingen ==
Noord-Korea is nagenoeg hermetisch afgesloten van de buitenwereld.
 
'''Zuid-Korea.''' Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog in staat van oorlog met elkaar, al wordt er sinds 1953 niet meer gevochten. De grens met de zuiderbuur zit potdicht. In Zuid-Korea zijn de Verenigde Staten in 2017 begonnen met de opbouw van een speciaal raketafweersysteem, dat projectielen, in het bijzonder extra hoge (nucleaire) raketten afgevuurd uit Noord-Korea moet neerhalen. China ziet het afweersysteem echter als een bedreiging van de nationale veiligheid, omdat de VS met de radar van het systeem ook het grondgebied van China kan scannen.
 
'''Boze buitenwereld.''' InSinds de Korea-oorlog zijn de Verenigde Staten, die de Zuid-Koreaanse regering steunden en nog altijd steunen, de grootste vijand. Noord-Korea klinktis voortdurendnog altijd in de hoogste staat van paraatheid. Voortdurend klinkt de staatsboodschap dat een invasie (door de Verenigde Staten) dreigt en dat men beducht moet zijn voor mensen van buiten. Het volk wordt op de rand van een oorlog gehouden. Het schijnt dat de spanning met het Westen in stand gehouden wordt om een volksopstand te voorkomen en het regime te behouden<ref>[http://nos.nl/artikel/2102892-in-slagorde-richting-partijcongres-noord-korea.html In slagorde richting partijcongres Noord-Korea], nieuwsbericht op NOS.nl, 3 mei 2016.</ref>. De spanning in de verhouding met de buitenwereld piekt soms tot hoogspanning. Op de nationale feestdag Dag van de Zon maakt Noord-Korea altijd een groot spektakel, waardoor de spanning met de buitenwereld hoog oploopt<ref>[http://nos.nl/artikel/2168195-akelig-dicht-bij-escalatie-noord-korea-en-vs.html 'Akelig dicht bij escalatie Noord-Korea en VS'], nieuwsbericht op NOS.nl, 14 april 2017.
</ref>. Noord-Korea pronkt met zijn bewapening.
 
De ontwikkeling van kernwapens is (anno 2017) in strijd is met internationale regels.
 
'''China'''. Aan de noordgrens controleert China via een brug bij Dadong wat het land binnenkomt. Dit geeft China een enorme invloed op het Noord-Koreaanse regime. Met China wordt (anno 2017) beperkte handel gedreven. Buurland China wil een kernwapenvrij schiereiland en houdt vast (anno 2017) aan de ontmanteling van het kernwapenarsenaal van Noord-Korea.
 
'''Verenigde Staten.''' Sinds de Korea-oorlog zijn de Verenigde Staten, die de Zuid-Koreaanse regering steunden en nog altijd steunen, de grootste vijand. De Amerikanen vrezen anno 2017 dat Noord-Korea over een paar jaar atoomraketten heeft die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.
 
'''Japan'''. Ook Japan is beducht voor het nucleaire raketprogramma van Noord-Korea. Met langeafstandsraketten kan Noord-Korea Japan bereiken.
 
== Geschiedenis ==
Regel 95 ⟶ 119:
 
2016: De heersende Arbeiderspartij organiseert een partijcongres, waarin de koers van het land wordt bepaald. Het laatste congres was 36 jaar geleden in 1980.
 
2017: De spanningen tussen Noord-Korea en buurlanden Zuid-Korea, Japan en ook de Verenigde Staten lopen op, na raketproeven door Noord-Korea en de openlijke dreiging met ingrijpen door de VS.
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.