Naar inhoud springen

Noord-Korea: verschil tussen versies

334 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 28:
 
'''Censuur; geslotenheid.''' Noord-Korea kent een zware censuur waardoor de inwoners vaak niet op de hoogte zijn van wat er in het buitenland gebeurt. Noord-Koreanen hebben slechts toegang tot een vorm van intranet en niet tot het wereldwijde web, dat nog altijd aan strikte censuur is onderworpen.
 
'''Wapenstilstand.''' Sinds de gruwelijke Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 geldt een wapenstilstand met [[Zuid-Korea]].
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
Regel 36 ⟶ 38:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 26 juli 2012
|}
'''GemilitariseerdWeermacht.''' De maatschappij is verregaand gemilitariseerd. "Het leger eerst" luidt het devies. In een speech in 2012 ter ere van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van het land, maakt Kim Jong-un bekend dat versterking van het militaire apparaat 'de eerste, tweede en derde prioriteit' is. Geschat wordt dat eenderde van het bruto binnenlands product besteed wordt aan het leger. 1,2 miljoen mensen is in actieve militaire dienst. DeHet Noord-Koreaanse leger is door het aantal militairen het vierde grootste leger ter wereld. InHet eenbeschikt speechover in70 2012onderzeeboten teren ere500 vanvliegtuigen<ref>Aldus Mart de honderdsteKruif, geboortedagvoormalig vanCommandant Kimder Il-sung, de stichterLandstrijdkrachten van het landNederland, maaktin Kimeen Jong-unvraaggesprek bekendin dathet versterkingtv-programma [http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2168340-noord-korea-is-er-heilig-van-overtuigd-dat-amerika-niet-aanvalt.html hetNieuwsuur] militaireop apparaat14 'deapril eerste,2017. tweede en derde prioriteit' is</ref>.
 
'''Raket- en kernwapenprogramma.''' Noord-Korea werkt gestaag aan zijn kernwapenprogramma. Van 2006 -2016 voerde Noord-Korea de vijf kernproeven uit: 2006, 2009, 2013 en 2x in 2016. Eén atoombom was 2x zo sterk als de Amerikaanse atoombom op Hiroshima. Noord-Korea werkt anno 2016 aan raketten die van kernkoppen kunnen worden voorzien. Onder Kim Jong-un is het aantal raketproeven flink opgelopen, van 4 in 2012 tot 22 in 2016.
 
Noord-Korea werkt anno 2016 aan raketten die van kernkoppen kunnen worden voorzien. Onder Kim Jong-un is het aantal raketproeven flink opgelopen, van 4 in 2012 tot 22 in 2016.
 
'''Families gescheiden.''' De grens die het Koreaanse schiereiland verdeelt, scheidt duizenden families. Sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 is de grens tussen de beide landen gesloten. Jaarlijks worden via een poule 66 duizend 80- en 90-plussers uitgekozen die voor één dag hun familie aan de andere kant van de grens mogen ontmoeten. In 2015 gebeurde dat voor de 20ste keer. Na die dag zullen zij elkaar waarschijnlijk nooit meer zien.
 
'''Wapenstilstand.''' Sinds de gruwelijke Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 geldt een wapenstilstand met [[Zuid-Korea]]. In Zuid-Korea zijn 28.000 Amerikaanse soldaten gestationeerd (2009). China is Noord-Korea's enige bondgenoot. China stuurt vluchtelingen uit Noord-Korea vrijwel altijd terug als ze worden gepakt (anno 2011).
 
'''Vluchtelingen.''' Ongeveer 30.000 Noord-Koreanen zijn naar het zuiden gevlucht (stand 2015). Inpassing in de Zuid-Koreaanse samenleving valt ze zwaar. Daarom gaan de meeste vluchtelingen naar China of Europa<ref>[http://nos.nl/artikel/2052333-noord-koreaanse-kim-vluchtte-naar-zuid-korea-maar-ze-wil-terug.html Noord-Koreaanse Kim vluchtte naar Zuid-Korea, maar ze wil terug], nieuwsbericht op NOS.nl, 16 aug. 2015.</ref>.
Regel 68 ⟶ 66:
== Buitenlandse betrekkingen ==
Noord-Korea is nagenoeg hermetisch afgesloten van de buitenwereld.
 
'''Zuid-Korea.''' Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog in staat van oorlog met elkaar, al wordt er sinds 1953 niet meer gevochten. De grens met de zuiderbuur zit potdicht. In Zuid-Korea zijn de Verenigde Staten in 2017 begonnen met de opbouw van een speciaal raketafweersysteem, dat projectielen, in het bijzonder extra hoge (nucleaire) raketten afgevuurd uit Noord-Korea moet neerhalen. China ziet het afweersysteem echter als een bedreiging van de nationale veiligheid, omdat de VS met de radar van het systeem ook het grondgebied van China kan scannen.
 
'''Boze buitenwereld.''' Sinds de Korea-oorlog zijn de Verenigde Staten, die de Zuid-Koreaanse regering steunden en nog altijd steunen, de grootste vijand. Noord-Korea is nog altijd in de hoogste staat van paraatheid. Voortdurend klinkt de staatsboodschap dat een invasie (door de Verenigde Staten) dreigt en dat men beducht moet zijn voor mensen van buiten. Het volk wordt op de rand van een oorlog gehouden. Het schijnt dat de spanning met het Westen in stand gehouden wordt om een volksopstand te voorkomen en het regime te behouden<ref>[http://nos.nl/artikel/2102892-in-slagorde-richting-partijcongres-noord-korea.html In slagorde richting partijcongres Noord-Korea], nieuwsbericht op NOS.nl, 3 mei 2016.</ref>. De spanning in de verhouding met de buitenwereld piekt soms tot hoogspanning. Op de nationale feestdag Dag van de Zon maakt Noord-Korea altijd een groot spektakel, waardoor de spanning met de buitenwereld hoog oploopt<ref>[http://nos.nl/artikel/2168195-akelig-dicht-bij-escalatie-noord-korea-en-vs.html 'Akelig dicht bij escalatie Noord-Korea en VS'], nieuwsbericht op NOS.nl, 14 april 2017.
Regel 76 ⟶ 72:
De ontwikkeling van kernwapens is (anno 2017) in strijd is met internationale regels.
 
'''Zuid-Korea.''' Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog in staat van oorlog met elkaar, al wordt er sinds 1953 niet meer gevochten. De grens met de zuiderbuur zit potdicht. In Zuid-Korea zijn 28.000 Amerikaanse soldaten gestationeerd (2009). In Zuid-Korea zijn de Verenigde Staten in 2017 begonnen met de opbouw van een speciaal raketafweersysteem, dat projectielen, in het bijzonder extra hoge (nucleaire) raketten afgevuurd uit Noord-Korea moet neerhalen. China ziet het afweersysteem echter als een bedreiging van de nationale veiligheid, omdat de VS met de radar van het systeem ook het grondgebied van China kan scannen.
'''China'''. Aan de noordgrens controleert China via een brug bij Dadong wat het land binnenkomt. Dit geeft China een enorme invloed op het Noord-Koreaanse regime. Met China wordt (anno 2017) beperkte handel gedreven. Buurland China wil een kernwapenvrij schiereiland en houdt vast (anno 2017) aan de ontmanteling van het kernwapenarsenaal van Noord-Korea.
 
'''China'''. China is Noord-Korea's enige bondgenoot. China stuurt vluchtelingen uit Noord-Korea vrijwel altijd terug als ze worden gepakt (anno 2011). Aan de noordgrens controleert China via een brug bij Dadong wat het land binnenkomt. Dit geeft China een enorme invloed op het Noord-Koreaanse regime. Met China wordt (anno 2017) beperkte handel gedreven. Buurland China wil een kernwapenvrij schiereiland en houdt vast (anno 2017) aan de ontmanteling van het kernwapenarsenaal van Noord-Korea.
 
'''Verenigde Staten.''' Sinds de Korea-oorlog zijn de Verenigde Staten, die de Zuid-Koreaanse regering steunden en nog altijd steunen, de grootste vijand. De Amerikanen vrezen anno 2017 dat Noord-Korea over een paar jaar atoomraketten heeft die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.