Naar inhoud springen

Openbaring 12: verschil tussen versies

167 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Hieronder worden enkele passages uit hoofdstuk 12 van het bijbelboek Openbaring van Johannes becommentarieerd. == Opb. 12:1-6 == Opb 12:1 En er werd een groot...')
 
Regel 1:
Hieronder worden enkele passages uit hoofdstuk 12 van het bijbelboek [[Openbaring van Johannes]] becommentarieerd.
 
== Opb. 12:1-6. De vrouw en het kind ==
Opb 12:1 En er werd een groot teken gezien in de hemel: een vrouw, bekleed met de zon en de maan onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren. Opb 12:2 En zij was zwanger en schreeuwde in haar weeën en in haar pijn om te baren. Opb 12:3 En er werd een ander teken gezien in de hemel; en zie, een grote, vuurrode draak met zeven koppen en tien horens en op zijn koppen zeven diademen. Opb 12:4 En zijn staart sleepte het derde deel van de sterren van de hemel mee en wierp ze op de aarde. En de draak stond voor de vrouw die zou baren, om zodra zij haar kind zou baren, het te verslinden. Opb 12:5 En zij baarde een zoon, een mannelijk kind, die alle naties zal hoeden met een ijzeren staf; en haar kind werd weggerukt naar God en naar zijn troon. Opb 12:6 En de vrouw vluchtte de woestijn in, waar zij een plaats heeft, door God bereid, opdat men haar twaalfhonderdenzestig dagen voedde. (TELOS)
'''Vrouw.''' Stelt Israël voor. In de Roomse kerk echter wordt zij als Maria, de moeder van Jezus gezien.
 
'''Een zoon enz.''' De gangbare uitleg ziet in de zoon, het mannelijke kind, Jezus Christus.
 
Een andere, recente opvatting is dat het mannelijk kind op de gemeente slaat. Gronden: 1) de gemeente is voortgekomen, geboren uit de vrouw Israël. 2) Behalve de Heer Jezus (Opb. 19:14v) zal ook de gemeente heersen en regeren met een ijzeren staf (Op.2:26v.). 3) De Heer Jezus werd niet weggerukt voor de duivel, maar Hij overwon hem juist. 4) Bij zijn hemelvaart werd Hij steegniet rustigweggerukt, opmaar naarHij desteeg hemelrustig op. 5) Niet de Heer, maar de gemeente wordt weggerukt voordat Gods toorn over de wereld losbarst (1Th. 1:10 die ons redt van de komende toorn; 5:9 God heeft ons niet gesteld tot toorn; Op.3:10 bewaring voor het uur van de verzoeking).
 
Bezwaren tegen deze uitleg (zoon = gemeente): 1) de gemeente is geboren op de Pinksterdag en niet weggerukt naar de troon van God; 2) de gemeente wordt in het Nieuwe Testament voorgesteld als een bruid en een vrouw, maar de baby in Opb. 12 wordt uitdrukkelijk 'een zoon, een mannelijk kind' genoemd.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.