Naar inhoud springen

Archelaüs: verschil tussen versies

805 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 14:
 
Evenals de meeste zonen van Herodes genoot hij zijn opleiding te [[Rome]]. Bij het laatste testament van zijn vader werd hij diens voornaamste erfgenaam. Met de koningstitel worden hem de provincies [[Judea]], [[Samaria (landstreek)|Samaria]] en Idumea toegedeeld.
 
'''Mariamne en Glaphyra'''. Archelaus huwde Mariamne, misschien Mariamne III, dochter van Aristobulus IV. Daarna scheidde hij van haar om te trouwen met Glaphyra. Zij was de weduwe van Archelaüs' halfbroer Alexander, eveneens een zoon van Herodes de Grote. Hij nam Glaphyra ondanks dat haar eigen (tweede) man en Archelaüs' eigen vrouw nog in leven waren en handelde zo in strijd met de Thora. De tweede echtgenoot van Glaphyra was Juba, king of Mauretania. Deze overtreding van de wet van Mozes, wekte het misnoegen van de Joden.
 
{{Stamboom Archelaüs}}
 
Toen Herodes ziek was geworden, spoorden twee populaire leraren, Judas en Matthias, hun leerlingen aan om de gouden adelaar van de ingang van de tempel te Jeruzalem te verwijderen. Een dergelijk beeld was tegen de wil van God. Op 13 maart 4 v.C. werden de leraren en hun leerlingen levend verbrand). Na de dood van Herodes in datzelfde jaar kreeg zijn opvolger Archelaüs te maken met een verbolgen menigte, die eerherstel van de martelaren van 13 maart eiste. De nieuwe vorst doodde echter ongeveer drieduizend joden tijdens de viering van Pascha.
Regel 24 ⟶ 28:
 
Nadat men meer dan 9 jaren zijn heerschappij had geduld, bracht een gezantschap van de Joodse adel bij keizer Augustus bezwaren tegen hem in, tengevolge waarvan hij in 6 na Chr. van de troon vervallen werd verklaard en naar Vienna in Gallië (het huidige Vienne in Frankrijk) verbannen, alwaar hij stierf.
 
Samaria, Judea en Idumea werden in 6 na Chr. de Romeinse provincie Iudaea (Judea).
 
== Jezus' gelijkenis van de ponden ==
Regel 40 ⟶ 46:
In dit artikel is in oktober 2011 gebruik gemaakt van tekst uit: Ed. Rhiem, C.H. van Rhijn (red.), ''Bijbelsch woordenboek voor ontwikkelde lezers der Heilige Schriften'', s.v. Archelaus. Utrecht: Kemink & Zoon, z.j.
 
[http://www.livius.org/articles/person/herod-archelaus/ Herod Archelaus], Engelstalig artikel op Livius.org, geraadpleegd 1 sept. 2017.
 
[https://en.wikipedia.org/wiki/Herod_Archelaus Herod Archelaus], Engelstalig artikel op en.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 1 sept. 2017.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.