Taiwan

Uit Christipedia

Taiwan of Republiek China is een eilandstaat met ruim 23 miljoen inwoners, gelegen ten oosten van China. Taiwan wordt door een overgrote meerderheid van landen niet als staat erkend wordt, omdat de Volksrepubliek China, het tweede en veel grotere China, Taiwan als een afvallige provincie ziet en zich tegen erkenning verzet. Taiwan heeft zichzelf nooit onafhankelijk verklaard. Taiwan heeft een christelijke minderheid die rond 4 tot 5% van de bevolking uitmaakt.

Ligging. Taiwan ligt in de Oost-Chinese Zee, zo'n 180 km ten oosten van het Chinese vasteland, ten zuidwesten van Japan en ten noorden van de Filipijnen.

Grondgebied. Dit bestaat uit het grote eiland Taiwan en de eilanden Kinmen, Matsu en Wuqiu. De laatste liggen vlak voor de kust van het Chinese vasteland.

Omvang land en bevolking. De oppervlakte van Taiwan houdt het midden tussen België en Nederland. In het dichtbevolkte land wonen rond 23,5 miljoen mensen.

Ligging van Taiwan voor de kust van China.

Hoofdstad. De hoofdstad is Taipei, gelegen in het noorden van het eiland.

Bestuur. Taiwan is een democratische staat. In het parlement zijn veel vrouwen.

Vrijheid. Er is veel vrijheid, ook godsdienstvrijheid.

Godsdienst. Bijna de helft van de bevolking hangt een Chinees volksgeloof aan (stand 2020). Een kleine minderheid daarvan hangen het confucianisme aan.

Iets meer dan 21% rekent zich tot het boeddhisme en zo'n 15,5% tot het taoïsme.

Het aandeel christenen ligt rond 4 tot 5%. De oorspronkelijke bewoners van het eiland zijn in meerderheid christen. Op christelijk erf zijn katholieken, protestanten, nieuw-apostolischen en mormonen. Onder de christenen komt vermenging met sjamanisme voor.

Ongeveer 0,3% van de bewoners is moslim. Er is voorts een kleine Joodse gemeenschap van ca. 1000 zielen.

Moraal. Taiwan was het eerste land in Azië waarin het 'homohuwelijk' werd gelegaliseerd.

Economie. Taiwan heeft een bloeiende economie, met veel high-tech bedrijven.

Buitenlandse betrekkingen. Taiwan heeft van oudsher een zetel in de veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Slechts een paar landen erkennen Taiwan als het ware China. De rest van de wereld erkent de Volksrepubliek in plaats van Taiwan.

De Volksrepubliek China eist het gebied van Taiwan op, omdat het Taiwan als een afvallig landsdeel beschouwt en vindt dat Taiwan bij China hoort. China laat (anno 2022) steeds vaker gevechtsvliegtuigen rondom Taiwan vliegen.

Het Westen, dat de Volksrepubliek erkent, heeft wel sympathie voor Taiwan. Van de VS ontvangt Taiwan militaire steun.

Geschiedenis. In de 17e eeuw komen Nederlandse en Spaanse zendelingen op het eiland.

In de 20e eeuw beletten de VS de Chinese communistische machthebber Mao Zedong om Taiwan in te lijven. In de jaren '90 van die eeuw gaat Taiwan over van een éénpartij-systeem naar een democratie met meerdere politieke partijen.

In 2005 neemt China een wet aan die bepaalt dat China militaire middelen mag inzetten als Taiwan zich onafhankelijk verklaart.

Toekomst. Verwacht wordt (anno 2022) dat het steeds machtiger wordende China op den duur Taiwan zal binnenvallen om het in te lijven en dat een inval een confrontatie tussen de twee supermachten China en de VS tot gevolg zal hebben.

Bronnen

Bezoekt Pelosi Taiwan? 'Een gevaarlijke, maar voor Taipei belangrijke gok', op: NOS.nl. Nieuwsbericht van 2 aug. 2022.

https://de.wikipedia.org/wiki/Republik_China_(Taiwan)#Religion over de religies in Taiwan.