Vedel

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 16 jan 2023 om 13:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Vedel is de term die de Statenvertaling gebruikt voor het Aramese woord sabbeka, dat alleen in het boek Daniël voorkomt en waarschijnlijk verwijst naar een snaarinstrument, wellicht een luit.

Da 3:5  Ten tijde als gij horen zult het geluid des hoorns, der pijp, der citer, der vedel, der psalteren, des akkoordgezangs, en allerlei soorten van muziek, zo zult gijlieden nedervallen, en aanbidden het gouden beeld, hetwelk de koning Nebukadnezar heeft opgericht; (SV)

Middeleeuwse vedel.

Het Nederlandse woorden van Van Dale (2000)[1] geeft als betekenissen van 'vedel': 1. een middeleeuws strijkinstrument (voorloper van de viool). 2, viool. Over de etymologie, zie https://etymologiebank.nl/trefwoord/vedel

De betekenis van het Aramese woord sabbeka, dat 4x in het boek Daniël voorkomt, is onzeker, hetgeen blijkt uit de verschillende vertalingen. In plaats van 'vedel' vertalen anderen: 'luit' (NBG51, WV95, NBV'04), 'luiten' (LEI), 'lier' (Naardense Bijbel), 'harpen' (Petrus Canisius-vertaling). De vertalers denken blijkbaar aan een snaarinstrument.

Het Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen specificeert: "driehoekig muziekinstrument met vier snaren, gelijkend op een luit"[2].

Voetnoot

  1. Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000.
  2. Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.