Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP)

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 30 okt 2020 om 20:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) is een landelijke vereniging in Nederland die staat voor het vrijzinnige geluid binnen en buiten de Protestantse Kerk. Door haar vrijzinnigheid is de vereniging een geestelijk gevaar voor gelovigen in Christus.

Zij omschrijft zichzelf als ‘een beweging voor eigentijds geloven’ (2013). Vrijzinnigheid is volgens de VVP in een kritische en vrije (ongebonden) omgang met de Bijbel en de menselijke overleveringen. “Ons hoofdkenmerk is de persoonlijke manier van geloven”[1].

Vrijzinnigheid is een persoonlijke manier van geloven, die geworteld is in het christendom. Vrijzinnig geloven kenmerkt zich door een vrije en kritische omgang met de Bijbel en de christelijke traditie; ‘kritisch’ want zowel Bijbel als tradities zijn gevormd binnen een bepaalde context, en ‘vrij’ omdat iedere generatie haar eigen vertaling moet maken. Vrijzinnigheid is open naar de cultuur en gericht op menselijkheid. (…) De persoonlijke manier van geloven, eigen vertaling en openheid geeft ook aan dat verscheidenheid een groot goed is en dat eenheidsdrang voor ons gevoel eerder uitsluiting dan gastvrijheid bevordert. (VVP, tekst van 1 feb. 2013[1])

Bij de vrijzinnigen ziet men helaas dan ook ongeloof, Schriftkritiek, grote vatbaarheid voor wereldse invloeden en een grote verscheidenheid van opvattingen.

In 1913 werd de landelijke Vereniging van Vrijzinnige Hervormden (VVH) opgericht, nadat eerder al verschillende provinciale verenigingen van vrijzinnigen waren ontstaan. De VVH was een tegenhanger van de Gereformeerde Bond, die op 18 april 1906 was opgericht als vereniging binnen de Nederlandse Hervormde Kerk. In 2004 nam de vereniging, na het opgaan van de Hervormde Kerk in de Protestantse Kerk, de huidige naam aan. De VVP is (anno 2012) een krimpende vereniging, die worstelt met haar voortbestaan.

De VVP plaatst zich vanouds binnen de Hervormde en later Protestantse Kerk, maar onderhoudt daarnaast veel contact met andere vrijzinnige organisaties zoals de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, de Remonstrantse Broederschap, de Doopsgezinde Sociëteit en Het Apostolisch Genootschap. Deze vijf zichzelf vrijzinnig noemende groeperingen tellen samen ongeveer veertigduizend leden (stand 2012).

Meer informatie

Website van de VVP: www.vrijzinnig.nl

Bronnen

Eeuwfeest vrijzinnige protestanten, nieuwsbericht op Kerknieuws.nl, dd. 30 jan. 2013.

Website van de VVP: www.vrijzinnig.nl

Voetnoten

  1. 1,0 1,1 Aldus de VVP op haar website Vrijzinnig.nl, pagina 'Over de VVP', 1 feb. 2013.