Wereldbeeld

Uit Christipedia

Een wereldbeeld is een voorstelling die iemand of bepaalde groep van mensen zich gevormd heeft omtrent de werkelijkheid van de wereld[1].

Zo spreekt men van het wereldbeeld van het Duitse filosofische idealisme, het wereldbeeld van het christendom, het wereldbeeld van de moderne fysica.

Een wereldbeeld helpt ons bij het hebben van houvast en oriëntatie in de wereld[2].

Een mens leeft altijd vanuit een zekere levensovertuiging, vanuit een wereldbeeld. Vanuit een wereldbeeld wordt de wereld geïnterpreteerd. Ook iemand die zegt geen wereldbeeld te hebben, leeft vanuit een zeker wereldbeeld.[2]

Christelijk wereldbeeld. Het christelijke wereldbeeld onderstelt dat God bestaat. Een christelijk wereldbeeld is een goed interpretatiekader. Als je vanuit het christelijk wereldbeeld de wereld gaat interpreteren, "valt alles op zijn plaats"[3], allerlei verschijnselen en ervaringen.

Het christelijke wereldbeeld is ook een redelijk wereldbeeld, er zijn goede redelijke gronden voor te geven. Zo zijn er goede argumenten voor het bestaan van God. Zijn bestaan kan met het verstand worden doorzien.

Zie ook

Wereldbeeld van de Bijbel

Voetnoten

  1. Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000.
  2. 2,0 2,1 De Ongelooflijke Podcast, aflevering 6 "Bestaat God? Godsbewijzen met Emanuel Rutten en Stefan Paas", NPO Radio 1, 14 juni 2019. Vraaggesprek met de filosoof Emanuel Rutten en de theoloog Stefan Paas.
  3. Aldus de filosoof Emanuel Rutten, in: De Ongelooflijke Podcast, aflevering 6 "Bestaat God? Godsbewijzen met Emanuel Rutten en Stefan Paas", NPO Radio 1, 14 juni 2019. Vraaggesprek met de filosoof Emanuel Rutten en de theoloog Stefan Paas.