ZOA

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 14 okt 2019 om 15:35 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''ZOA''' is een Nederlandse christelijke hulporganisatie die hulp biedt aan mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. Samen met de getrof...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

ZOA is een Nederlandse christelijke hulporganisatie die hulp biedt aan mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. Samen met de getroffen gemeenschappen wordt gewerkt aan herstel totdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

De letters ZOA staan voor Zuidoost-Azië, waarvoor het werk in 1973 begon.

Het werk van ZOA wordt (anno 2014) gecoördineerd vanuit het hoofdkantoor in Apeldoorn. Van daaruit werkt ZOA (anno 2014) in 15 landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië.

In 1973 namen drie jongeren vanuit een studentenkamer in Groningen het initiatief tot hulpverlening aan vluchtelingen in Zuidoost-Azië. Zij richtten de ‘stichting Zuidoost Azië’ op, zamelden geld in en vroegen aandacht voor Vietnamese bootvluchtelingen. Later begon de organisatie met het uitzenden van veldwerkers, en breidde het werk uit met hulp aan Cambodjaanse en Laotiaanse vluchtelingen.

Anno 2014 telt ZOA ongeveer 700 medewerkers, de meeste zijn plaatselijk geworven. Op het hoofdkantoor in Apeldoorn werken ongeveer zestig mensen, plus negen vrijwilligers die ondersteunende werkzaamheden verrichten. In de landen waar hulp geboden wordt werken enkele tientallen uitgezonden medewerkers. Jonge mensen kunnen als trainees bij ZOA werkervaring opdoen.

Bron

ZOA.nl, pagina Profiel, geraadpleegd 13 dec 2014

Meer informatie

Website van ZOA: www.ZOA.nl

Artikel ZOA op Wikipedia.nl