Ziz

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 2 sep 2018 om 07:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De opgang of helling van Ziz is een steile pas van een bergweg die in verband wordt gebracht met de wadi Hasasa, aan de kustzoom van de Dode zee. De wadi komt in de woestijn van Jeruël, zuidoostelijk van de woestijn Tekoa[1], en mondt uit in de Dode Zee, ongeveer 14 km[2] ten zuidoosten van Tekoa,

De Leviet Jahaziël profeteerde dat koning Josafat de vijanden zou aantreffen aan het eind van het dal (van de wadi Hasasa).

2Kr 20:16 Ga morgen op hen af. Zie, zij trekken nu over de pas van Ziz. U zult hen aantreffen aan het einde van het dal, vóór de woestijn van Jeruël. (HSV)

De precieze ligging van de pas is onzeker. Sommigen denken dat de pas bij Engedi is, anderen dat ze noordelijker is (zie kaart hieronder).

Ligging van de opgang (Eng. ascent) van Ziz

Voetnoot

  1. Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op 2 Kron. 20:16.
  2. 9 mijlen volgens John H. Walton, Victor H. Matthews, Mark W. Chavalas, The IVP Bible Background Commentary: Old Testament (InterVarsity Press, 2000) blz. 441.