Amish

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Amish zijn een christelijke gemeenschap in de Verenigde Staten. Ze leven in strenge afzondering van de wereld. Buitenstaanders heten 'Engelsen'. Ze gebruiken geen elektriciteit en auto's. Ze  leven volgens Oudtestamentische regels. Getrouwde mannen laten hun baard staan. Vrouwen laten hun hoofdhaar groeien. De gezinnen hebben gemiddeld zo’n zeven kinderen. Ze hebben een eigen privaat schoolsysteem.

De Amish-gemeenschappen zijn overberegeld. Daarbij hebben zij, naast gemeenschappelijke regels, onderling verschillende regels. Wat bij de ene gemeenschap is toegestaan, kan bij de andere gemeenschap verboden zijn. Wie zich niet aan de regels van zijn of haar gemeenschap houdt, krijgt de ban of wordt uitgesloten.

Meer informatie

Joseph J. Graber, Breaking the Silence. is een Amerikaanse serie van zes afleveringen over het gemeenschapsleven van de Amish. Elke aflevering duurt 42 minuten. De serie is gemaakt door ex-leden van de Amish-gemeenschap.

Amish Country. Yutube.com: VisitorsTvNetwork, 17 juli 2012. Engels gesproken. Speelduur: 23 min. 38 sec. Gesprek over het leven van de Amish met een ex-Amish die rondrijdt in het woongebied van de Amish.