Amish

Uit Christipedia

De Amish zijn een christelijke gemeenschap in de Verenigde Staten. Ze leven in strenge afzondering van de wereld. Buitenstaanders heten 'Engelsen' ("English'). Ze leven volgens Oudtestamentische regels. Een van de grootste Amish-gemeenschappen is in Holmes County in de staat Ohio in de Verenigde Staten.

Getrouwde mannen laten hun baard staan. Vrouwen laten hun hoofdhaar groeien. De gezinnen hebben gemiddeld zo’n zeven kinderen. Peuters horen bij hun ouder(s) te zijn en niet in een dagopvang ondergebracht te worden. Ze hebben een eigen privaat schoolsysteem. De meeste Amish gebruiken geen elektriciteit en auto's.

De Amish-gemeenschappen verschillen onderling: conservatief, extreem-conservatief, liberaal, extreem-liberaal. Liberaal: gebruik van elektriciteit, smartphone, auto's. De liberale groep staat dichterbij de Mennonieten.

De Amish-gemeenschappen zijn overberegeld. Daarbij hebben zij, naast gemeenschappelijke regels, onderling verschillende regels. Wat bij de ene gemeenschap is toegestaan, kan bij de andere gemeenschap verboden zijn. Wie zich niet aan de regels van zijn of haar gemeenschap houdt, krijgt de ban of wordt uitgesloten.

Meer informatie

Inside Largest Amish/Mennonite Community - First Impressions. Youtube.com: Peter Santenello, 29 aug. 2021. Duur: 36 min. 1 sec. Gesprek en tocht van de niet-christen Peter Santenello met de liberale Amish-gelovige boer Josh in Holmes County in de staat Ohio.

Invited To Amish Dinner. Youtube.com: Peter Santenello, 5 sept. 2021. Duur: 45 min. Gesprek van de niet-christen Peter Santenello met een liberaal Amish-gezin in Holmes County in de staat Ohio.

Joseph J. Graber, Breaking the Silence. is een Amerikaanse serie van zes afleveringen over het gemeenschapsleven van de Amish. Elke aflevering duurt 42 minuten. De serie is gemaakt door ex-leden van de Amish-gemeenschap.

Amish Country. Yutube.com: VisitorsTvNetwork, 17 juli 2012. Engels gesproken. Speelduur: 23 min. 38 sec. Gesprek over het leven van de Amish met een ex-Amish die rondrijdt in het woongebied van de Amish.