Andronicus: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Andronicus''' en Junias waren verwanten van de apostel Paulus, die hen zeer eervol vermeld. <blockquote>''Ro 16:7  Groet Andronicus en Junias, mijn verwanten en...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Andronicus''' en Junias waren verwanten van de apostel Paulus, die hen zeer eervol vermeld. <blockquote>''Ro 16:7  Groet Andronicus en Junias, mijn verwanten en medegevangenen, die vermaard zijn onder de apostelen, die ook voor mij in Christus zijn geweest. (Telos)''</blockquote>Andronicus was ook de naam van de bestuurder van het land in de afwezigheid van [[Antiochus Epifanes]], koning van Syrië. Volgens 2 Makk. 4: 31 was hij de moordenaar van de hogepriester Onias.
'''Andrónicus''' (= Zegeman) en [[Junias]] waren bloedverwanten van de apostel [[Paulus]], die hen zeer eervol vermeld. <blockquote>''Ro 16:7  Groet Andronicus en Junias, mijn verwanten en medegevangenen, die vermaard zijn onder de apostelen, die ook voor mij in Christus zijn geweest. (Telos)''</blockquote>De naam in het Grieks van het Nieuwe Testament is Ανδροκινος ''An<u>dro</u>nikos,'' een samenstelling van ἀνήρ, ''áner'' = man en νῖκος, ''nîkos'' = overwinning, zege, en betekent "man van overwinning, man van zege", kortweg "Zegeman". Het [[strongnummer]] is G408. De naam was weid verbreid in het [[Romeinse rijk]]. In de [[Bijbel]] komt de naam alleen voor in Rom. 16:7.

Gegeven zijn verwantschap met Paulus kan men aannemen dat Andrónicus een [[Jood]] was.

Andronicus was ook de naam van de bestuurder van het land in de afwezigheid van [[Antiochus Epifanes]], koning van [[Syrië]]. Volgens 2 Makk. 4: 31 was hij de moordenaar van de hogepriester Onias.


== Bron ==
== Bron ==
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Andronicus' is op 25=4 april 2019 onder wijziging verwerkt.
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Andronicus' is op 24 april 2019 onder wijziging verwerkt.

Huidige versie van 31 mei 2022 om 17:23

Andrónicus (= Zegeman) en Junias waren bloedverwanten van de apostel Paulus, die hen zeer eervol vermeld.

Ro 16:7  Groet Andronicus en Junias, mijn verwanten en medegevangenen, die vermaard zijn onder de apostelen, die ook voor mij in Christus zijn geweest. (Telos)

De naam in het Grieks van het Nieuwe Testament is Ανδροκινος Andronikos, een samenstelling van ἀνήρ, áner = man en νῖκος, nîkos = overwinning, zege, en betekent "man van overwinning, man van zege", kortweg "Zegeman". Het strongnummer is G408. De naam was weid verbreid in het Romeinse rijk. In de Bijbel komt de naam alleen voor in Rom. 16:7.

Gegeven zijn verwantschap met Paulus kan men aannemen dat Andrónicus een Jood was.

Andronicus was ook de naam van de bestuurder van het land in de afwezigheid van Antiochus Epifanes, koning van Syrië. Volgens 2 Makk. 4: 31 was hij de moordenaar van de hogepriester Onias.

Bron

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Andronicus' is op 24 april 2019 onder wijziging verwerkt.