Bijzonder onderwijs

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 16 sep 2019 om 07:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''bijzonder onderwijs''' is een onderwijsorganisatievorm in Nederland die door anderen dan de overheid bestuurd wordt. Vaak is dit een stichting of een verenig...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Het bijzonder onderwijs is een onderwijsorganisatievorm in Nederland die door anderen dan de overheid bestuurd wordt. Vaak is dit een stichting of een vereniging. Het bijzonder onderwijs bestaat naast het openbaar onderwijs dat uitgaat van en bestuurd wordt door een overheid, vaak een gemeente.

School geopend op 6 sept. 1923 met verwijzing naar de enig ware grondslag: Jezus Christus (1 Corinthe 3 vers 11).

De Onderwijswet van 15 mei 1933 in Nederland zegt in artikel 65: ‘Onder bijzonder onderwijs van een bepaalde richting moet worden verstaan bijzonder onderwijs, dat uitgaat van een van de richtingen, welke zich in het Nederlandse volk op geestelijk terrein openbaren.’

Particulieren of kerkelijke instellingen beginnen veelal een stichting of vereniging voor bijzonder onderwijs om een bepaalde levensbeschouwelijke, godsdienstige, maatschappelijke of onderwijskundige visie te kunnen vormgeven.

Het bijzonder onderwijs kan onderverdeeld worden in:

  • confessioneel bijzonder onderwijs
  • algemeen bijzonder onderwijs.

Van ouders wordt verwacht dat zij de visie en uitgangspunten van de school (de grondslag) onderschrijven. Sommige bijzondere scholen vinden het voldoende als de ouders de grondslag respecteren.

Volgens cijfers van het Nederlandse ministerie van OCW en het CBS bezochten in 2009 in Nederland 71,13% van de leerlingen een bijzondere school voor Primair of Voortgezet Onderwijs tegenover 28,87% van de leerlingen een openbare school.

Bijzonder onderwijs moet niet verward worden met met speciaal onderwijs, onderwijs met speciale aandacht en voorzieningen voor leerlingen met leermoeilijkheden ten gevolge van een ziekte of handicap.