Boeddhabeeld

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 23 sep 2020 om 17:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''boeddhabeeld''' is een driedimensionaal beeld van (een) boeddha (= 'verlichte') een zogenaamd verlichte meester. Er zijn twee soorten boeddhabeelden: de ''di...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een boeddhabeeld is een driedimensionaal beeld van (een) boeddha (= 'verlichte') een zogenaamd verlichte meester. Er zijn twee soorten boeddhabeelden: de dikke of Chinese boeddha en de dunne of Indische of Thaise boeddha. In Nederlandse tuinen zijn steeds meer boeddhabeelden te zien.

Dikke boeddha. De dikbuikige boeddha geeft een Chinese boeddhistische monnik weer, die in China rondtrok om het Boeddhisme te verspreiden. Dit type beeld is te herkennen aan de dikke buik, de gulle lach, de kale kop en de lange oorlellen. De monnik werd indertijd geëerd om zijn blijdschap en gulheid, wat hem de bijnaam 'Gelukkige boeddha' opleverde. Na zijn dood werd hij vereerd als volksheld, vruchtbaarheidsgod en brenger van geluk. Hij werd dus tot een god verheven.

Het beeld staat voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed. "Als je de Happy Boeddha in een ruimte plaatst met zijn gezicht naar de deur zal iedereen die deze ruimte binnenkomt geluk en welkom worden gewenst."[1]

Het bijgeloof zegt dat zijn beeld geluk brengt en dat je nog meer geluk zult ontvangen als je hem regelmatig over zijn dikke buik wrijft. "Deze Happy Boeddha wordt soms ook wel Maitreya, de toekomstige Boeddha, genoemd."[1]

Dunne boeddha. De dunne Boeddha wordt ook wel Gautama, Sakyamuni of historische boeddha genoemd. Dit type beeld is te herkennen aan een slanke mansfiguur met een bolvormige knot op zijn hoofd en gezeten in kleermakerszit. Het beeld geeft Siddhartha Gautama, de stichter van het Boeddhisme weer. De bolvormige knot op het symboliseert wijsheid en spiritualiteit. Soms hebben deze beelden ook een stip in het midden van hun voorhoofd, die zou staan voor goddelijkheid. Vaak hebben ze een een of andere handhouding, die iets betekent.

Bijgeloof. Een boeddhabeeld kan aangeschaft worden uit bijgeloof. Een webwinkel deelt mee: "als je met goede bedoelingen een Boeddha voor jezelf koopt dan zal deze ook geluk brengen"[1]. Dat is bijgeloof.

Verheidensing. Dat de beelden in de Nederlandse tuinen inmiddels (anno 2020) veel te zien en in de winkels te koop zijn, kan met recht beschouwd worden als een symptoom van de ontchristelijking en verheidensing van het land. Een boeddhistisch tuinbeeld past niet bij een christen.

2Co 6:14  Gaat niet met ongelovigen onder een ongelijk juk. Want welk deelgenootschap hebben gerechtigheid en wetteloosheid? Of welke gemeenschap heeft licht met duisternis? (Telos)

1Jo 5:21  Kinderen, wacht u voor de afgoden. (Telos)

Bron

Boeddha betekenis, Boeddhashop.nl. Geraadpleegd op 23 sept. 2020.

Voetnoot

  1. 1,0 1,1 1,2 Bron: https://www.boeddhashop.nl/boeddha-betekenis.html. Geraadpleegd op 23 sept. 2020.