Christenheid: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Christenheid''' is een woord met drie betekenissen<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/C/Christenheid#voetnoot_1 <nowiki>[1]</nowiki>]</sup>: # al de chri...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Christenheid''' is een woord met drie betekenissen<sup>[http://www.christipedia.nl/Artikelen/C/Christenheid#voetnoot_1 <nowiki>[1]</nowiki>]</sup>:
'''Christenheid''' is een woord met drie betekenissen<ref>Bron: ''Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal'' (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000.</ref>:
# al de christenen
# al de christenen
# de hoofdzakelijk door christenen bewoonde landen
# de hoofdzakelijk door christenen bewoonde landen
# (in Indië/Indonesië) christelijke gemeente van inheemse bekeerlingen
# (in Indië/Indonesië) christelijke gemeente van inheemse bekeerlingen
De grootste kerkelijke hoofdstromen binnen de christenheid (de verzameling van alle ware en [http://www.christipedia.nl/Artikelen/N/Naamchristen naamchristenen]) zijn, in volgorde van afnemende omvang:
De grootste kerkelijke hoofdstromen binnen de christenheid (de verzameling van alle ware en [[Naamchristen|naamchristenen]]) zijn, in volgorde van afnemende omvang:
# het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/R/Rooms-Katholieke_Kerk rooms-katholicisme]
# het [[Rooms-Katholieke Kerk|rooms-katholicisme]]
# het protestantisme
# het protestantisme
# het oosters-orthodoxe christendom
# het oosters-orthodoxe christendom
# het anglicanisme
# het anglicanisme

In de oosterse christenheid in het Midden-Oosten staat de gemeenschap centraal, niet het individu met zijn persoonlijke geloofskeus. Een gelovige hoort bij een gemeenschap, daar stapt hij niet uit. De rituele praktijken komen eerst, pas daarna de persoonlijke beleving.
== Oosters-orthodoxe christendom ==
De Oosters-Orthodoxe kerken worden ook Oriëntaals-Orthodoxe kerken genoemd. In de oosterse christenheid in het Midden-Oosten staat de gemeenschap centraal, niet het individu met zijn persoonlijke geloofskeus. Een gelovige hoort bij een gemeenschap, daar stapt hij niet uit. De rituele praktijken komen eerst, pas daarna de persoonlijke beleving. De traditie wordt gekoesterd. In [[Nederland]] zijn (anno 2016) ook Oosters-Orthodoxe kerken, onder meer de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk en de Koptisch-Orthodoxe Kerk.


== Voetnoot ==
== Voetnoot ==

Versie van 23 okt 2016 08:26

Christenheid is een woord met drie betekenissen[1]:

  1. al de christenen
  2. de hoofdzakelijk door christenen bewoonde landen
  3. (in Indië/Indonesië) christelijke gemeente van inheemse bekeerlingen

De grootste kerkelijke hoofdstromen binnen de christenheid (de verzameling van alle ware en naamchristenen) zijn, in volgorde van afnemende omvang:

  1. het rooms-katholicisme
  2. het protestantisme
  3. het oosters-orthodoxe christendom
  4. het anglicanisme

Oosters-orthodoxe christendom

De Oosters-Orthodoxe kerken worden ook Oriëntaals-Orthodoxe kerken genoemd. In de oosterse christenheid in het Midden-Oosten staat de gemeenschap centraal, niet het individu met zijn persoonlijke geloofskeus. Een gelovige hoort bij een gemeenschap, daar stapt hij niet uit. De rituele praktijken komen eerst, pas daarna de persoonlijke beleving. De traditie wordt gekoesterd. In Nederland zijn (anno 2016) ook Oosters-Orthodoxe kerken, onder meer de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk en de Koptisch-Orthodoxe Kerk.

Voetnoot

  1. Bron: Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000.