Hezbollah

Uit Christipedia

Hezbollah (Arabisch: ‮حزب الله‬ = Partij van God) is een politieke partij in Libanon en een militante beweging van sjiitische moslims met anti-zionistische en anti-westerse sentimenten. Hezbollah is de verlengde arm van Iran in Libanon.

Aard en steun. Hezbollah is de politieke arm van de sji’itische, op Iran georiënteerde militie in Libanon. Zij heeft zich in de loop der jaren steeds meer als een politieke en sociale beweging gemanifesteerd en kreeg daardoor meer steun van de bevolking, met de bijbehorende politieke macht. De sjiitische partij kreeg ook steun van christenen, omdat zij Libanon had verdedigd tegen Israël.

Doel en uitgangspunt. Hezbollah streeft een islamitisch staatsbestel na. Zij heeft als richtsnoer de Koran en de Hadith, waaraan een letterlijke en strikte uitleg wordt gegeven. Dit is de basis voor de oplossing van wereldlijke, economische en sociale problemen. 

Voorgeschiedenis. De groep begon begin jaren '80 met hulp van Iran tijdens de Israëlische bezetting van het zuiden van Libanon. Sinds 1992 staat de groep onder leiding van de islamitische geestelijke Hassan Nasrallah. Nadat Israël zich in 2000 had teruggetrokken, verzette Hezbollah zich tegen de druk om te ontwapenen. De groep, integendeel, versterkte zijn militaire vleugel.

Buitenlandse betrekkingen. Hezbollah is een vijand van Israël en de Verenigde Staten en een bondgenoot van Iran en Syrië. Sinds 2006 houdt Nasrallah zich tegen Israël schuil in een ondergrondse bunker. Ter gelegenheid van de jaarlijkse Jeruzalemdag in Iran verklaarde Nasrallah in 2013 dat de vernietiging van de staat Israël "is in het belang niet alleen van de Palestijnen maar van de hele Arabische en moslimwereld."[1]

'Terroristische organisatie'. De groep is door verscheidene landen als terroristische organisatie aangemerkt, waaronder Nederland. In 2013 bestempelde de Europese Unie officieel de militaire tak van Hezbollah als een 'terroristische organisatie'. 

Raketten tegen Israël. Geschat wordt (anno 2017) dat de strijders van Hezbollah 100.000 of meer raketten gericht op zuiderbuur Israël hebben staan.

Vergiffenis voor Afshin Javid

De in Iran geboren Hezbollah strijder Afshin Javid komt in de gevangenis terecht. Terwijl hij de Koran leest, wordt hij bedreigd door een boze geest. Hij roept de hemel om hulp, en dan hoort hij plots een stem die zegt dat hij Jezus moet aanroepen. Hij doet dat en is bevrijd, maar dan begint de twijfel. Na twee weken vasten en bidden krijgt hij geen antwoord van Allah. En dan verschijnt Jezus Christus in zijn cel.


Hezbollah strijder bekeert zich en wordt Christen. Youtube.com: Ichthus Media, 20 feb. 2015. Duur: 15 min. 6 sec. Getuigenis van Afshin Javid.

Meer informatie

Art. Hezbollah op wikipedia.nl. 

Bronnen

Art. Hezbollah op wikipedia.nl. Hieraan is tekst ontleend. 

Microsoft Encarta Encyclopedia 2002. © 1993-2001 Microsoft Corporation/Het Spectrum.

De politiek van Libanon is stuk en dat staat hulp in de weg, NOS.nl, 7 aug. 2020.

Voetnoot

  1. Bron van het citaat: Elad Benari, Nasrallah: Destroying Israel is the Interest of All Arabs, nieuwsbericht op Israelnationalnews.com, 2 aug. 2013.