Horonaïm: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Horonaïm''' of ''Choronaïm'' (NBG51-vertaling) (Eng. ''Horonaim,'' Fr. ''Choronaïm'') was een stad van Moab.
'''Horonaïm''' of ''Choronaïm'' (NBG51-vertaling) (Eng. ''Horonaim,'' Fr. ''Choronaïm'') was een stad van Moab.


De plaatsnaam betekent "Twee holen"<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref>, "Twee grotten" of "Dubbelhol"<ref>''Hebraïsch-Deutsch Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia, heeft "Doppelhöhle".</ref>, van twee westsemitische woorden voor grot, hol of dal, of zij is afgeleid van de god Horon<ref>Aldus Van der Toorn, Karel; Becking, Bob; Willem van der Horst, Pieter (1999). "Horon". ''Dictionary of Deities and Demons in the Bible''. Eerdmans. p. 425. ISBN 9780802824912. Hiernaar wordt verwezen door het Engelstalige artikel [https://en.wikipedia.org/wiki/Horonaim Horonaim] op Wikipedia, geraadpleegd 15 april 2016.</ref>. Een andere mogelijke betekenis is en wordt 4x in de Bijbel genoemd, in de boeken van de profeten Jesaja en Jeremia.<blockquote>''Jes 15:5 - Mijn hart schreeuwt het uit om Moab - Zijn vluchtelingen zijn al bij Zoar, Eglath Selisia. Ja, de weg omhoog naar Luhith gaan zij op met geween. Ja, op de weg naar <u>Horonaïm</u> heffen zij een noodgeschrei aan. (HSV)''</blockquote><blockquote>''Jer 48:34 Vanwege het geschreeuw van Hesbon, [te horen] tot aan Eleale, tot aan Jahaz, laten zij hun stem klinken, van Zoar tot aan <u>Horonaïm</u>, Eglath Selisia. Want zelfs de wateren van Nimrim worden tot woestenijen. (HSV)''</blockquote>Misschien is zij de geboorteplaats van [[Sanballat]] 'de Horoniet', de tegenstander van Nehemia. Volgens een andere mening heet hij de Horoniet, omdat hij van [[Beth-Horon]] afkomstig was.
De plaatsnaam betekent "Twee holen"<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref>, "Twee grotten" of "Dubbelhol"<ref>''Hebraïsch-Deutsch Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia, heeft "Doppelhöhle".</ref>, van twee westsemitische woorden voor grot, hol of dal, of zij is afgeleid van de god Horon<ref>Aldus Van der Toorn, Karel; Becking, Bob; Willem van der Horst, Pieter (1999). "Horon". ''Dictionary of Deities and Demons in the Bible''. Eerdmans. p. 425. ISBN 9780802824912. Hiernaar wordt verwezen door het Engelstalige artikel [https://en.wikipedia.org/wiki/Horonaim Horonaim] op Wikipedia, geraadpleegd 15 april 2016.</ref>. Een andere mogelijke betekenis is en wordt 4x in de Bijbel genoemd, in de boeken van de profeten Jesaja en Jeremia.<blockquote>''Jes 15:5 - Mijn hart schreeuwt het uit om Moab - Zijn vluchtelingen zijn al bij Zoar, Eglath Selisia. Ja, de weg omhoog naar Luhith gaan zij op met geween. Ja, op de weg naar <u>Horonaïm</u> heffen zij een noodgeschrei aan. (HSV)''</blockquote><blockquote>''Jer 48:34 Vanwege het geschreeuw van Hesbon, [te horen] tot aan Eleale, tot aan Jahaz, laten zij hun stem klinken, van Zoar tot aan <u>Horonaïm</u>, Eglath Selisia. Want zelfs de wateren van Nimrim worden tot woestenijen. (HSV)''</blockquote>Misschien is zij de geboorteplaats van [[Sanballat]] 'de Horoniet', de tegenstander van [[Nehemia (persoon)|Nehemia]]. Volgens een andere mening heet hij de Horoniet, omdat hij van [[Beth-Horon]] afkomstig was.


Er is een grond om de stad te vereenzelvigen met de stad Horonan (Hebrew: חורננ‎), genoemd in de Stèle van Mesha (regels 31 and 32)<ref>Hallo, William W; Younger, K. Lawson, eds. (2003). ''The Context of Scripture: Canonical compositions, monumental inscriptions and archival documents from the biblical world'' '''II'''. Brill. p. 138, note ''g''.ISBN 1423714490. Hiernaar wordt verwezen door het Engelstalige artikel Horonaim op Wikipedia, geraadpleegd 15 april 2016.</ref>.
Er is een grond om de stad te vereenzelvigen met de stad Horonan (Hebrew: חורננ‎), genoemd in de Stèle van Mesha (regels 31 and 32)<ref>Hallo, William W; Younger, K. Lawson, eds. (2003). ''The Context of Scripture: Canonical compositions, monumental inscriptions and archival documents from the biblical world'' '''II'''. Brill. p. 138, note ''g''.ISBN 1423714490. Hiernaar wordt verwezen door het Engelstalige artikel Horonaim op Wikipedia, geraadpleegd 15 april 2016.</ref>.

Versie van 15 apr 2016 10:47

Horonaïm of Choronaïm (NBG51-vertaling) (Eng. Horonaim, Fr. Choronaïm) was een stad van Moab.

De plaatsnaam betekent "Twee holen"[1], "Twee grotten" of "Dubbelhol"[2], van twee westsemitische woorden voor grot, hol of dal, of zij is afgeleid van de god Horon[3]. Een andere mogelijke betekenis is en wordt 4x in de Bijbel genoemd, in de boeken van de profeten Jesaja en Jeremia.

Jes 15:5 - Mijn hart schreeuwt het uit om Moab - Zijn vluchtelingen zijn al bij Zoar, Eglath Selisia. Ja, de weg omhoog naar Luhith gaan zij op met geween. Ja, op de weg naar Horonaïm heffen zij een noodgeschrei aan. (HSV)

Jer 48:34 Vanwege het geschreeuw van Hesbon, [te horen] tot aan Eleale, tot aan Jahaz, laten zij hun stem klinken, van Zoar tot aan Horonaïm, Eglath Selisia. Want zelfs de wateren van Nimrim worden tot woestenijen. (HSV)

Misschien is zij de geboorteplaats van Sanballat 'de Horoniet', de tegenstander van Nehemia. Volgens een andere mening heet hij de Horoniet, omdat hij van Beth-Horon afkomstig was.

Er is een grond om de stad te vereenzelvigen met de stad Horonan (Hebrew: חורננ‎), genoemd in de Stèle van Mesha (regels 31 and 32)[4].

Bron

Engelstalig artikel Horonaim op Wikipedia, geraadpleegd op 15 april 2016.

Voetnoten

  1. Hebreeuws-Nederlands Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.
  2. Hebraïsch-Deutsch Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia, heeft "Doppelhöhle".
  3. Aldus Van der Toorn, Karel; Becking, Bob; Willem van der Horst, Pieter (1999). "Horon". Dictionary of Deities and Demons in the Bible. Eerdmans. p. 425. ISBN 9780802824912. Hiernaar wordt verwezen door het Engelstalige artikel Horonaim op Wikipedia, geraadpleegd 15 april 2016.
  4. Hallo, William W; Younger, K. Lawson, eds. (2003). The Context of Scripture: Canonical compositions, monumental inscriptions and archival documents from the biblical world II. Brill. p. 138, note g.ISBN 1423714490. Hiernaar wordt verwezen door het Engelstalige artikel Horonaim op Wikipedia, geraadpleegd 15 april 2016.