IZB - vereniging voor zending in Nederland

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 5 jun 2017 om 11:25 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''IZB - vereniging voor zending in Nederland''' is een landelijke vereniging die helpt om Christus bekend te maken aan alle (buitenkerkelijke) mensen in Ne...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De IZB - vereniging voor zending in Nederland is een landelijke vereniging die helpt om Christus bekend te maken aan alle (buitenkerkelijke) mensen in Nederland. De vereniging heette voorheen de Hervormde Bond voor Inwendige Zending op gereformeerde grondslag (kortweg Inwendige Zendingsbond, of IZB). De hervormde organisatie telt ruim 20.000 leden (anno 2010) en is gelieerd aan de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De IZB evangeliseert zelf niet, maar stimuleert, adviseert en assisteert, met  toerustingscursussen in gemeenten, evangelisatiematerialen en -methodes. Ook helpt de IZB diverse gemeenten door IZB-evangelisten.

De vereniging erkent de Bijbel als Gods Woord en aanvaardt de Drie Formulieren van Enigheid. Zij heeft ten doel de inwendige (= binnenlandse) zending in Nederland in overeenstemming met de belijdenis van de (voormalige) Nederlandse Hervormde Kerk. De IZB is vooral dienstbaar aan gemeenten en gemeenteleden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Maar ook andere gemeenten, kerken en individuele christenen kunnen hulp krijgen, mits men zich kan vinden in de visie en uitgangspunten van de IZB. Het bestuur van de IZB bestaat uit belijdende leden van de PKN.

De vereniging werd opgericht te Utrecht op 27 november 1935. In 2004 ging de vereniging mee in de fusie van de Hervormde Kerk tot de Protestantse Kerk in Nederland. De IZB is een modalitaire (en wel rechtzinnig-hervormde) uitvoeringsorganisatie (muo). Ze gaat niet op in de PKN, maar behoudt als vereniging een zekere zelfstandigheid ten opzichte van de PKN en kan daardoor haar gereformeerde karakter beter bewaren.

De IZB werkt, onder wederzijdse afstemming en versterking, samen met de afdeling Missionair Werk & Kerkgroei van de Protestantse Kerk in Nederland.

Meer informatie

Bronnen