Islamitische hoofdbedekking: verschil tussen versies

Uit Christipedia
Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 25: Regel 25:
== Meer informatie ==
== Meer informatie ==
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbod_op_gezichtsbedekkende_kleding Verbod op gezichtsbedekkende kleding], nl.wikipedia.org.
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbod_op_gezichtsbedekkende_kleding Verbod op gezichtsbedekkende kleding], nl.wikipedia.org.

[[Hoofdbedekking]]


== Voetnoot ==
== Voetnoot ==

Versie van 1 aug 2019 13:37

Islamitische hoofdbedekking is de hoofdbedekking van moslimvrouwen. Er zijn verschillende vormen van hoofdbedekking: hijab, chador, nikab, boerka.

De meest gedragen hoofddoek is de Hijab. De chador is hoofd- en lichaambedekkende kleding, waarbij het gezicht zichtbaar blijft. Beide kledingstukken laten het gezicht onbedekt.

Links hijab en rechts chador.

Nikab en en Boerka zijn beide gezichtsbedekkende kledingstukken. Bij de nikab zijn alleen de ogen zichtbaar. De boerka bedekt het gezicht volledig. De woorden 'boerka' en 'nikab' worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze duiden op verschillende gezichtsbedekkingen. Bij een boerka is het hele gezicht bedekt en zijn de ogen vrijwel onzichtbaar doordat er een soort gaas voor zit. Bij een nikab zijn de ogen wel te zien door een (soms smalle) spleet in de sluier.[1]

Links nikab en rechts boerka.

Gezichtsbedekkende kleding

Een boerka en een nikab zijn beide gezichtsbedekkende kledingstukken. Men neemt aan (anno 2018) dat er zo'n 150 vrouwen in Nederland over straat lopen met een nikab[1]. Mensen kunnen ongemakkelijk of angstig reageren op een nikab-draagster. Een vriendelijke groet of kort gesprek neemt de vrees echter vaak snel weg.

In Nederland is een wettelijke identificatieplicht. Bij gemeenten moeten nikab-vrouwen zich identificeren door hun gezicht te tonen. Op luchthaven Schiphol gaat de nikab omhoog als een draagster zich moet identificeren.

In Nederland geldt vanaf 1 aug. 2019 een verbod op gezichtsbedekkende kleding, het 'boerkaverbod'[2]. Het geldt op bepaalde openbare plaatsen, zoals school, bibliotheek, zorginstelling en openbaar vervoer.

Bron

Nikab-draagster: door boerkaverbond kan ik niet zijn wie ik wil zijn, artikel op NOS.nl, 23 nov. 2018.

Meer informatie

Verbod op gezichtsbedekkende kleding, nl.wikipedia.org.

Hoofdbedekking

Voetnoot

  1. 1,0 1,1 Nikab-draagster: door boerkaverbond kan ik niet zijn wie ik wil zijn, artikel op NOS.nl, 23 nov. 2018.
  2. Op 26 juni 2018 is het voorstel door de Eerste Kamer goedgekeurd. De datum van inwerkingtreding moet nog bepaald worden (stand 23 nov. 2018).