Jeruzalem

Uit Christipedia

Jeruzalem (Hebr. ירושלים , Jeroesjalajim) is de naam van een aardse stad en van een hemelse ('het nieuwe Jeruzalem'). De aardse stad Jeruzalem, gelegen in het land van Israël, is de plaats die God heeft uitverkoren om Zijn Naam daar te vestigen en daar vrede te geven. Het aardse Jeruzalem wordt in het laatste bijbelboek de geliefde stad genoemd (Opb. 20:9).

God heeft Jeruzalem uitgekozen om daar Zijn naam te vestigen. In Deut. 12 wordt hiervan meermalen gesproken, onder meer in de volgende verzen.

De 12:5 Maar naar de plaats die de HEERE, uw God, uit al uw stammen zal uitkiezen om Zijn Naam daar te vestigen, naar Zijn woning moet u vragen en daarheen komen. De 12:6 Daarheen moet u uw brandoffers brengen, uw slachtoffers, uw tienden, de hefoffers van uw hand, uw gelofte[ offers], uw vrijwillige gaven en de eerstgeborenen van uw runderen en van uw kleinvee. De 12:7 En daar moet u voor het aangezicht van de HEERE, uw God, eten en u verblijden, u en uw gezinnen, over alles wat u ter hand genomen hebt [en] waarin de HEERE, uw God, u gezegend heeft. (HSV)'

Jeruzalem wordt in het Oude Testament 656 maal bij name genoemd.

De betekenis van de naam is onzeker. Eén opvatting zegt: 'stad van de vrede'; hebr. sjaloom = vrede. Een andere opvatting[1] zegt dat de naam is ontstaan uit de woorden 'jira' (= vrees, ontzag) en 'sjaleem' (= volmaakt). Weer een andere opvatting[2] zegt dat Jeruzalem de hoofdstad van de Jebusieten was en dat de naam komt van een Jebusietische hoofdgod Shalim en 'grondslag van Shalim' betekent.

De Bijbel zelf geeft aan dat Jeruzalem gelijk is aan het Salem van Melchizedek en dat 'Salem' vrede betekent. In Salem is Gods hut, zegt de psalmist. We weten dat God woonde in Jeruzalem, in Sion.

Ps 76:1 Een psalm, een lied van Asaf, voor den opperzangmeester, op de Neginoth. God is bekend in Juda; Zijn Naam is groot in Israël. Ps 76:2  En in Salem is Zijn hut, en Zijn woning in Sion. (SV)

In Salem zetelde eertijds Melchizedek, "de koning van Salem" (Gen. 14:18). Dat het woord ‘salem’ ‘vrede’ betekent, maakt de schrijver van de Hebreeënbrief duidelijk:

Heb 7:1 Want deze Melchizedek, koning van Salem, priester van God de Allerhoogste, die Abraham tegemoet ging toen hij van het verslaan van de koningen terugkeerde, en hem zegende, Heb 7:2 aan wie ook Abraham een tiende van alles gaf, is in de eerste plaats naar de uitleg van zijn naam: koning van de gerechtigheid, en vervolgens ook: koning van Salem, dat is koning van de vrede, (TELOS)

In elk geval is te Jeruzalem de grondslag voor de vrede van de wereld gelegd, het zoenoffer van de Heiland Jezus Christus voor onze zonden. In Jeruzalem zal eens onze Vredevorst, koning én priester, regeren. De vrede zal wereldwijd zijn.

De tegenwoordige aardse stad is de hoofdstad van Israël . De stad is oudtijds op unieke wijze tot hoofdstad van de natie uitgekozen. De meeste hoofdsteden van de wereld zijn om hun gunstige ligging tot hoofdstad gekozen. Jeruzalem had geen natuurlijke voordelen. Ze lag niet aan een belangrijk knooppunt van wegen, noch aan een handelsweg. Jeruzalem werd tot hoofdstad, omdat God haar daartoe bestemd heeft (Ps. 132:13-14).

De stad telt 750.000 tot 800.000 inwoners. Ongeveer eenderde van de bevolking is orthodox joods, eenderde is Arabisch (2011).

De 'Oude Stad', het oude gedeelte van de huidige stad, is genoemd 'de meest interessante vierkante kilometer ter wereld'. Dit stadsdeel is door UNESCO opgenomen op de lijst van werelderfgoederen. De volgende video geeft een impressie van het huidige Jeruzalem, in het bijzonder van het oude stadskern.

Impressie van het huidige Jeruzalem (oude stad). Duur 8 minuten, nederlandse tekst, bron Youtube.com.

De volgende video geeft een impressie van de Oude Stad vanuit het oogpunt van een wandelaar van de vroege ochtend tot de nacht in de stad rondwandelt: video (15 minuten; bron Youtube.com. Geüpload door GlobeTrotterAlpha op 7 feb 2011).

Ook de volgende video geeft een impressie van de oude stad, onder andere over de vier wijken en de Westelijke Muur:  video (9 minuten, Engels gesproken, Youtube.com, van Jewish TV Network).

God zegt van de natie Israel dat zij (en dus ook Jeruzalem) op de navel der aarde woont.

Op de volgende 16e-eeuwse kaart wordt Jeruzalem gezien als het centrum van de wereld, gelocaliseerd als verbinding van drie werelddelen: Europa, Azie en Afrika.

Jeruzalem in het centrum van de wereld, volgens een kaart van Heinrich Bunting uit 1581.

Burgemeester Barkat van Jeruzalem heeft eens gezegd: “Ik wil terug naar de rol die Jeruzalem 2000-3000 jaar geleden speelde, toen Jeruzalem het centrum van de wereld was.” Decennia eerder schreef A.G. Barkey Wolf (1935): "Echter pas als Christus komt, wordt Jeruzalem het middelpunt, de ware metropolis der aarde. Dan vangt haar eigenlijke zending aan. Van deze tijd af blijven de ogen gericht op u, o stad Gods, binnen wier muren de Heiland gesproken, geleerd, geleden heeft." [3]

De Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs zei in 2012: "Jeruzalem is niet zomaar een hoofdstad. Het is het middelpunt van de aarde, het doel van ons zijn hier in deze wereld."[4]

Het wapen van Jeruzalem ziet er zo uit, zie blauwe figuur rechts.

Joden bidden in de richting van Jeruzalem. Voor hen is er maar één heilige plaats en dat is Jeruzalem. De profeet Daniël bad in zijn bovenvertrek, dat open vensters in de richting van Jeruzalem had.

Da 6:10 (6:11) Toen Daniël te weten kwam dat dit bevelschrift ondertekend was, ging hij zijn huis binnen. Nu had hij in zijn bovenvertrek open vensters in de richting van Jeruzalem. [Op] drie tijdstippen per dag ging hij op zijn knieën, bad hij en dankte hij voor het aangezicht van zijn God, precies zoals hij voordien had gedaan. (HSV)

De eeuwen door hebben Joden in de verstrooiing verlangd naar Jeruzalem. Psalm 137:5-6 drukt dat verlangen uit.

Indien ik u vergete, o Jeruzalem!

Mordechai Ben David zingt 'Im Eshkachech Yerushalayim'. Duur 5 min. 7 sec.. Ondertiteling: overgeschreven Hebreeuws, daaronder Spaans. Bron: Youtube.com. De tekst van het lied is ontleend aan Ps. 137:5-6 (zie rechts)

Psalm 137:5-6

Indien ik u vergete, o Jeruzalem,

zo vergete (mij) mijn rechterhand;

mijn tong kleve aan mijn verhemelte,

als ik uwer niet gedenk,

als ik Jeruzalem niet verhef

boven mijn hoogste vreugde.

Jeruzalem van Goud

Jeruzalem van Goud (Hebreeuws: ירושלים של זהב‎, Yerushalayim Shel Zahav) is een populair Israëlisch lied, geschreven door Naomi Shemer in 1967. Het is na het officiële volkslied 'De Hoop' het tweede volkslied van Israël. Het is een lofdicht op Jeruzalem. Het lied bezielde in 1967 de Joodse soldaten, zij behoorden tot de eersten voor wie het lied ten gehore werd gebracht. De zangeres Shuli Nathan zong het lied tijdens het Israëlische zangfestival van 1967.

Drie weken na publicatie van het lied brak de Zesdaagse oorlog uit. In deze oorlog werd de oude stad, Oost-Jeruzalem, op 7 juni veroverd op Jordanië. De hele stad kwam onder Joods bestuur.

Toen Shemer de parachutisten haar lied aan de Klaagmuur hoorde zingen, voegde zij een laatste couplet toe, waarin zij de klacht in het tweede couplet omdraaide. De regel over de roep van de ramshoorn verwijst naar een gebeurtenis die op 7 juni plaatsvond[12] . Gezongen door Shuli Nathan. Bron: Youtube.com. Hebreeuwse transcriptie en Nederlandse vertaling

Gezongen door zangers van de Israel Opera op de Machane Yehuda markt in Jeruzalem

JEROESJALAJIEM SJEL ZAHAV

   JERUZALEM VAN GOUD[13] 

Avier hariem zaloel kajajien

De lucht boven de berg is zo helder als wijn

Ve-reja oraniem

en de geur van sparren

Niesa be-roe'a ha'arbajiem

drijft op de wind bij schemering

Im kol pa'amoniem

met het geluid van de klokken.

Oe-v'-tardemat ielan va-even

En in de sluimering van de bomen en steen

Sjvoeja ba-galoma

gevangen in haar droom

Ha-ier asjer badad josjevet

De stad die afgezonderd ligt

Oe-ve-liebba goma

en in haar hart is een muur.

Refrein:

Jeroesjalajiem sjel zahav

Jeruzalem van goud,

Ve-sjel nechosjet ve-sjel or

en van koper, en van licht

Ha-lo le-chol sjirajiech

Voor al uw liederen

Anie kienor

ben ik een viool.

Eiga javsjoe borot ha-majiem

Hoe de waterputten opgedroogd zijn

Kiekar ha-sjuk reika

   Het marktplein leeg is

Ve-ein poked et Har ha-Bajiet

   en niemand vaak de Tempelberg bezoekt

Ba-ier ha-atieka

   in de oude stad.

Oe-va-me'arot asjer ba-sela

   En in de grotten van de berg

Mejallelot roehot

huilt de wind

Ve-ein jored el Jam ha-Melach

en niemand daalt af naar de Dode Zee

Be-derech Jericho

langs de weg van Jericho.

(Refrein)

Hazarnoe el borot ha-majiem

   We keerden terug naar de waterputten,

La-sjoek ve-la-kiekar

   naar de markt en naar het plein

Sjofar kore be-Har ha-Bajiet

(Een) Ramshoorn roept op de Tempelberg

Ba-ier ha-atieka

in de oude stad.

Oe-va-me'arot asjer ba-sela

   En in de grotten van de berg

Alfej sjemasjot zorchot

hebben duizenden zonnen geschenen

Nasjoev nered el Jam ha-Melach

en opnieuw dalen we af naar de Dode Zee

Be-derech Jericho.

   langs de weg van Jericho.

(Refrein)

Ach be-vo'i ha-jom la-sjier lach

   Maar de dag waarop ik gekomen ben om voor u te zingen

Ve-lach lieksjor k'tariem

   en om u met kronen te loven

Katontie mie-tse'ier bana'iech

Ik ben de kleinste van uw jongste kinderen

Oe-me-aharon ha-mesjoreriem

en de laatste van de dichters

Kie sj'mech zorev et ha-sefatajiem

Vanwege jouw naam branden de lippen

Ke-nesjiekat saraf

als de kus van Seraf

Im esjkachech Jeroesjalajiem

Moge ik U niet vergeten, Jeruzalem,

Asjer koella zaha.

   die van louter goud is.

(Refrein)

In Jeruzalem is het Opperste Gerechtshof van de staat gevestigd.

Jeruzalem heeft het grootste onderwijssysteem van Israël: er studeren 230.000 studenten, waarvan 91.000 in haredi-scholen (haredim zijn de meest orthodoxe joden in het Jodendom)(jaar 2009)[1].

Voetnoten

  1. Deze opvatting is uitgesproken door de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs, zie Dromen over Jeruzalem, nieuwsbericht op ChristenenVoorIsrael.nl, 31 mei 2012.
  2. Glenn S. Holland, Gods in the Desert: Religions of the Ancient Near East (Rowman & Littlefield Publishers, 2009), blz. 207. Deze schrijver beweert eveneens dat Absalom, een zoon van David, "vader Shalim" betekent en dat de vereerders van Shalim hun kinderen vernoemden naar hun god. 
  3. A.G. Barkey Wolf, Naar het land van Jezus, blz. 51. Amsterdam: W. ten Have, 1935.
  4. Aangehaald in Dromen over Jeruzalem, nieuwsbericht op ChristenenVoorIsrael.nl, 31 mei 2012.