Mormonen

Uit Christipedia

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen, in de volksmond ook Mormonen of Mormoonse kerk genoemd, is een kerk gesticht in de Verenigde Staten in de 1e helft van de 19e eeuw.

Mormoonse tempel van Salt Lake City
Joseph Smith

Stichting. De kerk is in 1830 gesticht door Joseph Smith (1805–1844), die de mormomen voor een profeet van Gog houden. Zijn gemeente vestigde zich in 1848 aan de oever van het Grote Zoutmeer (Great Salt Lake) in de staat Utah. Daar stichtten zij de stad Nieuwe Jeruzalen, of Zoutmeerstad (Salt Lake City). Hier is ook thans nog hun centrum.

Boek Mormon. De Mormonen hebben naast de Bijbel een tweede gezaghebbende boek. Het heeft even veel of meer gewicht dan de Bijbel. Joseph Smith heeft van het Boek van Mormon gezegd dat "de mens dichter bij God komt door zich aan de leringen daarin te houden, dan door welk ander boek ook".[1]

"Het Boek van Mormon is het woord van God, net als de Bijbel. Het is heilige Schriftuur, met een soortgelijke vorm en inhoud als de Bijbel. Beide boeken bevatten Gods openbaringen aan de profeten en godsdienstige geschiedenissen van verschillende beschavingen."[1]

Het Boek van Mormon gaat in het bijzonder "over de geschiedenis en Gods handelingen met het volk dat tussen 600 v.C. en 400 n.C. in Amerika leefde. De profeten in het Boek van Mormon hebben over Gods handelingen met zijn volk geschreven. De profeet Mormon heeft ze op gouden platen samengevat."[1] "De kern van het Boek van Mormon is Jezus Christus, zijn zoenoffer en zijn evangelie."[1]

Die profeten waren trouwe christenen. Voordat ze gedood werden, verborgen ze hun kronieken. Joseph Smith, toen 21 jaar oud, zou ze van een engel genaamd Moroni hebben ontvangen. De oude geschriften (gouden platen) waren geschreven in een hem onbekende taal. God zou Joseph Smith als profeet, ziener, openbaarder en vertaler verkozen hebben om de Kerk van Jezus Christus in deze bedeling te herstellen. Het Boek van Mormon was een belangrijk middel daartoe. Met Gods hulp zou hij, die weinig onderwijs genoten had, ze in drie maanden vertaald hebben in wat nu het Boek van Mormon is. In 1830 werden er vijfduizend exemplaren van het Boek van Mormon uitgegeven in Palmyra (New York, VS)[1].

Jezus Christus. "Samen met de Bijbel getuigt het Boek van Mormon dat Jezus Christus onze Heiland en Verlosser is en dat wij gemoedsrust in dit leven en eeuwig geluk in het volgende leven kunnen vinden."[1] Van Hem wordt beleden: "Wij geloven bovenal dat Jezus Christus de Heiland en Verlosser van de wereld en de Zoon van God is."[2] Hij kwam naar de aarde om onze zonden op Zich te nemen. In de Bijbel zei Jezus tegen zijn apostelen: ‘Nog andere schapen heb Ik, die niet van deze stal zijn; ook die moet Ik leiden en zij zullen naar mijn stem horen en het zal worden één kudde, één herder’ (Johannes 10:16). Na zijn opstanding zou Christus deze ‘andere schapen’ in Amerika hebben bezocht.

Voorbestaan. De mensen bestonden al voordat ze geboren werden. Ze kunnen naar de hemel terugkeren als zij de geboden onderhouden (Alma 12:24). Een mormoonse man getuig: "Ik weet nu dat ik al eerder geleefd heb in Gods nabijheid en dat ik ben gekozen om naar de aarde af te dalen om daar meer ervaring op te doen, zodat ik na de opstanding weer in Gods nabijheid kan komen."[1]

Zonde. De erfzondeleer wordt verworpen.

Voorbeschikking. De predestinatieleer wordt afgewezen

Heil. Bekering, vergeving en het dienen van anderen zijn onmisbaar voor ons eeuwig heil[1].

Doop. De zuigelingenbesprenkeling ('zuigelingendoop') wordt afgewezen. De kerk kent de 'dodendoop': de plaatsvervangende doop voor gestorvenen. De Mormonen geloven dat een dode die postuum wordt gedoopt hierdoor in de hemel kan komen. Ze gebruiken de persoonsgegevens van overledenen om mensen na hun overlijden plaatsvervangend postuum mormoons te dopen. Mormonen laten zich daarbij in naam van een overledene onderdompelen in een tempel, zodat iemand die tijdens zijn leven niet mormoon was alsnog de kans krijgt om in de hemel te komen. Wanneer er gedoopt wordt, wordt de naam van de overledene voorgelezen. Ook leden van de Nederlandse koninklijke familie zijn op die manier gedoopt[3].

Eten en drinken. Mormonen drinken geen koffie.

'Mormonen dopen Anne Frank'
Een tempel van de Mormoonse Kerk heeft afgelopen zaterdag Anne Frank gedoopt. Dat heeft klokkenluidster Helen Radkey gezegd tegen Amerikaanse media. Mormonen zijn ervan overtuigd dat de postume doop ervoor zorgt dat een ziel in de hemel komt. Over de dodendoop is in het verleden veel te doen geweest. In 1995 besloot de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de Mormoonse Kerk officieel heet, te stoppen met het dopen van Holocaustslachtoffers. Toch gebeurt het nog steeds. Zo werden vorige maand de ouders van nazi-jager Simon Wiesenthal gedoopt.

(Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 22 februari 2012) 

Tienden. De mormonen geven tienden van hun inkomen.

Huwelijk. De kerk huldigde aanvankelijk het beginsel van de veelwijverij (polygamie) en vond daarom veel bestrijding. De polygamie is er inmiddels afgeschaft. In 1890 verklaarde de kerk het 'heilig, meervoudig huwelijk' niet langer na te streven, maar pas vanaf 1904, toen er van overheidswege een sanctie op kwam te staan, werden er geen nieuwe meervoudige huwelijken meer gesloten. De kerk kent een handoplegging voor een onverbreekbaar ‘hemels huwelijk’.

Toekomstverwachting. De Mormonen zijn overtuigd van de spoedige wederkomst van de Heer Jezus en geloven daarom te leven in de ‘laatste dagen’.

Kerkorganisatie. Iedere man kan het priesterschap bekleden. Er zijn geen betaalde gemeentevoorgangers. Het priesterdom is hiërarchisch opgebouwd. Aan het hoofd staat een president, bijgestaan door een college van twaalf apostelen.

Zending. Jonge gelovigen worden verplicht om twee jaren van hun jeugd als zendelingen naar elders in de wereld te gaan. Ze lopen met badges op en vallen verder op door hun nette verschijning; de jonge mannen herkenbaar aan hun witte overhemd met stropdas. In het contact met Mormonen beginnen ze altijd met de Bijbel, maar vroeg of laat komen ze met het boek Mormon voor de dag. Dit boek wordt gratis verstrekt[1].

Verspreiding. Door de intensieve zending is de kerk over Amerika, West-Europa, Zuid-Afrika en enkele Aziatische landen verspreid.

Meer informatie

Website van de kerk, Nederlandse afdeling: https://www.mormon.org/nld

Raym Hausoul, De Mormonen (2009). Pagina’s: 25. Online te lezen.

Over contact met Mormonen geeft de gereformeerde predikant L.W. Smelt raad op Refoweb.nl, 6 jan. 2009.

Kritiek op de Mormoonse dodendoop geeft Christelijke Gereformeerd predikant A.K. Wallet op Refoweb.nl, 4 maart 2016.

Bronnen

Artikel 'Heiligen der laatste dagen, Kerk van Jezus Christus van de.' Microsoft® Encarta® Winkler Prins 2007 [cd]. Redmond, WA: Microsoft Corporation, 2006.

Artikel Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, Wikipedia.nl

Voetnoten

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Bron: https://www.mormon.org/nld/boek-van-mormon, geraadpleegd 14 juni 2016.
  2. Bron: www.mormon.org/nld , geraadpleegd 14 juni 2016.
  3. Overheid gaf Mormomen gegevens van miljoenen burgers. Trouw.nl, nieuwsbericht 24 okt. 2012.