Nicomedië

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 26 nov 2017 om 15:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Nicomedië of Nicomedia (Grieks: Νικομήδεια) was een Bithynische en later Romeinse stad op de plaats van het huidige İzmit in Turkije.

Nicomedië lag aan het uiteinde van de Golf van Astacus die uitkomt in de Propontis.

Ligging van Nicomedië

Geschiedenis van de stad

In de vroege oudheid werd de stad Astacus of Olbia (gesticht in 712 v. Chr.) genoemd.

Na een verwoesting werd zij herbouwd door Nicomedes I in 264 v. Chr. onder de naam Nicomedia, en sindsdien is het altijd een van de belangrijkste steden van noordwest Anatolië geweest. 

Nicomedia was de metropolis van Bithynië in het Romeinse Rijk, en keizer Diocletianus verhief het tot de oostelijke hoofdstad van het Romeinse Rijk in 286 toen hij de Tetrarchie introduceerde.

Anthimus was omstreeks die tijd bisschop van Nicomedië. Hij stierf een gruwelijke marteldood in 303.

Nicomedia bleef de oostelijke (en belangrijkste) hoofdstad van het Romeinse Rijk totdat medekeizer Licinius verslagen was door Constantijn de Grote in de slag bij Chrysopolis (Üsküdar) in 324.

Constantijn verbleef gedurende zes jaar voornamelijk in Nicomedia als tijdelijke hoofdstad totdat hij in 330 het nabijgelegen Byzantium tot Nova Roma (Nieuw Rome) benoemde, dat uiteindelijke bekend werd als Constantinopel (thans Istanboel). Constantijn stierf in een koninklijke villa in de buurt van Nicomedië in 337.

De stad werd in 358 door een aardbeving verwoest. Dankzij de ligging aan een knooppunt van Aziatische handelsroutes naar de nieuwe hoofdstad is Nicomedië belangrijk gebleven, zelfs na de stichting van Constantinopel.

Bron

Nicomedia, nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is verwerkt op 26 nov. 2017.