Ontwerp

Uit Christipedia

Ontwerp legt ten grondslag aan en is op te merken in de maaksels van God en mensen vertonen vernuftig. De maaksels van God zijn wel veel ingewikkelder en vernuftiger dan van de mens. 

Het ontwerp van God en dat van mensen, die naar Gods beeld gemaakt zijn, is redelijk, een product van rede en verbeelding. Het Engelse woord "intelligent design" betekent "vernuftig, redematig ontwerp".

Het heelal, onze zonnestelsel en de omstandigheden op aarde zijn een staaltje van goddelijke 'fijnafstemming' (Eng. 'fine tuning'). De wereld zit namelijk zo in elkaar, dat de rijkdom van het leven op aarde mogelijk is. De aarde, ons door de Schepper tot woonplaats bereid, staat op een goede afstand tot de zon. Dichterbij de zon zouden we koken, verbranden; verderaf zouden we bevriezen. 

Het woord 'kosmos' is oorspronkelijk een Grieks woord, dat 'sieraad' betekent. 

Niet alleen de kosmos, ook de levenloze natuur rondom ons vertoont ontwerp. Neem een sneeuwvlok. De eerste mens die een sneeuwkristal fotografeerde was Wilson A. Bentley (1865-1931). Op 15 januari 1885 nam hij met een microscoop en een camera de eerste foto van een sneeuwkristal. Hij trof in de loop van zijn leven een enorme verscheidenheid van kristalvormen aan onder zijn microscoop. Hij legde meer dan 5000 sneeuwvlokken (sneeuwkristallen) op de gevoelige plaat vast. Hij noemde ze ‘wonderen van schoonheid’. Elke sneeuwkristal is 'een meesterwerk van ontwerp'.

"Onder de microscoop bevond ik dat sneeuwvlokken wonderen van schoonheid zijn; en het leek een schande dat deze schoonheid niet gezien en gewaardeerd zou worden door anderen. Elk kristal was een meesterwerk van ontwerp en niet één ontwerp werd ooit herhaald. Wanneer een sneeuwvlok smolt, ging dat ontwerp voor altijd verloren. Zoveel schoonheid was verloren, zonder enige vastlegging achter te laten." (Wilson A. Bentley, 1925[1]). 

Bijzonder treft ons het ontwerp in de levende natuur. Zowel de maaksels van God en mens als de voortbrenging van die maaksels vertonen vernuftig ontwerp. Neem de vlinder en haar levenscyclus. De rups is een insectenlarve met een grote eetlust. Als de rust verpopt, begint een volledige verwisseling van gedaante en bestaan. De kruipende vraat wordt een elegante vlinder. Deze verandering berust op een hoogstaand biologisch programma, door God ontworpen en ingevoerd. Zowel de vlinder als de voortbrenging van dit diertje geven blijk van een vernuftig ontwerp, een groot Verstand. 


Video: levenscyclus van de monarchvlinder. Duur: 4,5 minuut. Engelse tekst. Maker: Duncan Scott. Bron: Youtube.

De bombardeerkever heeft een ingenieus verdedigingsmechanisme. Andere insecten hebben smerige stoffen als verdedigingsmechanisme, maar deze kever heeft een soort explosiekamer, daar liggen (o.a.) hidrochinonen. Als de kever geïrriteerd raakt, gooit hij daar waterstofperoxide bij, waardoor er kleine plofjes ontstaan. In een ontwikkelingsproces gebaseerd op tijd, toeval en domme natuurkrachten (evolutietheorie), zou dit niet goed gescheiden kunnen zijn (in een voorgaand stadium), waardoor het beestje zich binnen een heel korte tijd uitgeroeid zou hebben.


Video: bombardeerkever. Duur: 3 minuten. Engelse gesproken, Nederlands ondertiteld. Bron: Youtube.

Vergelijk

De mens neemt de goddelijke maaksels soms als voorbeeld voor zijn ontwerp, bijvoorbeeld de gewone mensenarm als voorbeeld voor een bionische arm, of de vogel als voorbeeld voor het vliegtuig. 

Natuurlijke arm en bionische arm

Nigel Ackland verloor in 2006 zijn arm tijdens een ongeluk op zijn werk. Nu heeft hij een technisch geavanceerde armprothese. De gewone mensenarm, door God geschapen, is veel geavanceerder en getuigt van een groter vernuft. 


'Terminator' false arm ties shoelace and deals cards. Youtube.com: Arleen Edwards, 13 mrt 2013. Duur: 3 min. 9 sec.

Vlieg en vliegtuig

De overeenkomst tussen het vliegtuig en de vlieg (zie foto's) is dat beide kunnen vliegen en voortgebracht zijn door wezens die kunnen bedenken, ontwerpen en hun ontwerp kunnen maken. Het verschil is dat de vlieg veel ingewikkelder, relatief vliegvaardiger en een levend wezen is. 

Zilvermeeuw en Smartbird

In 2011 demonstreerde het bedrijf Festo, dat zich laat inspireren door de natuur, een 'smartbird' (= 'slimme vogel'), een kunstvogel die uiterlijk op een vogel lijkt en behoorlijk kan vliegen. Het apparaat was gebouwd naar het voorbeeld van de zeemeeuw. Goddelijk ontwerp diende als voorbeeld voor menselijk ontwerp. 


Video: Smartbird, een product van het bedrijf Festo. Duur: 2 minuten. Bron: Youtube.

Slak en sleurhut

De slak met haar huis vertoont ontwerp evenals de reiziger met zijn caravan ('sleurhut'). Het ontwerp van de eerste staat echter op een veel hoger plan en wijst op een hoger Vernuft, zie foto's.

Sidderaal en batterij

Sidderaal

Sidderalen gebruiken elektriciteit om te jagen, zichzelf te verdedigen en om hun weg te zoeken. De zoetwatervissen hebben relatief slechte ogen. De sidderaal is een "generator van bio-elektriciteit" en was een inspiratiebron voor de uitvinding van de eerste batterij. De sidderaal Electrophorus varii kan een stroomstoot geven 860 volt. [2]

Ontwerper, maker, onderhouder

Een ontwerper bedenkt bijvoorbeeld een nieuw type auto. Een ander maakt het. Weer iemand anders  orgt voor het onderhoud van de auto, hij houdt de auto draaiende. Hoe ingewikkelder en moeilijker het voorwerp, des te eerder zullen mensen de taken verdelen: ontwerpen, maken, onderhoud. Bij God is dat anders: Hij is Ontwerper èn Maker èn Onderhouder.

Sommige mensen zijn eveneens ontwerper en maker en onderhouder. Maar meestal zijn ze dat voor een paar dingen. God is echter Ontwerper-Maker-Onderhouder van àlle dingen, van kleine dingen zoals een musje en van grote dingen zoals de Zon. De vlieg is een nietig wezentje gebaseerd op een perfect detailontwerp. Hoe laag ziet Hij! De zon is een gigantische vuurbal die als een gloeilamp met de juiste sterkte steeds de helft van de woonplaats van de mens verlicht. Hoe groot is Hij!

Ontwerp en verbeelding

In onze verbeelding kunnen we fantastische dingen bedenken. We kunnen ze zelfs al met de computer verbeelden, zie filmpje Stel dat je zo'n fantasieproduct op een dag in de natuur zou tegenkomen, zou je dan menen dat het door stom toeval is ontstaan?

'Gebrekkig' ontwerp

Een schijnbaar functioneel gebrek betekent niet iets niet ontworpen is. Een auto kan een gebrek hebben en naar de garage moeten, maar dat feit bewijst niet dat de auto niet ontworpen is.

Een ontwerp een 'gebrekkig' of 'suboptimaal' of 'onvolkomen' noemen, kan alleen met recht gezegd worden mits het doel van de ontwerper bekend is. De duim van een panda schijnt onvolkomen te zijn vergeleken met de duim van een mens, maar als de Ontwerper heeft bepaald dat de duim van de panda geschikt moest zijn voor het vasthouden en strippen van bamboetakken, dan voldoet de 'pseudo-duim' van de Panda aan dat doel[3] en is niet gebrekkig te noemen.

Meer informatie

Zie Schepping

Werner Gitt, Karl-Heinz Vanheiden, Als dieren konden spreken. Doorn: Stichting Johannes Multimedia en Vereniging Bijbel & Onderwijs, 2e herz. druk 2010. Pagina's: 111. Het boekje toont aan dat dieren zeer ingenieus zijn onderworpen, wat overtuigend wijst op de Schepper. 

Stuart Burgess, Ontwikkeling of ontwerp. Vaassen: Medema, 2003. Pagina's: 188. 

Video's

Animatie die laat zien dat de informatie gecodeerd in het DNA de vorming van proteïne in de cel geleidt. Dit proces wijst op ontwerp. Animatie (Youtube, 4 minuten, Engels, auteur Discovery Institute)    

Aliens, the Multiverse, or God? — Science and God. Youtube.com: PragerU, 21 dec. 2021. Duur: 5 min. 47 sec. Stephen Meyer betoogt dat ontwerp een ontwerper vereist. Het ontwerp in de levende natuur op aarde en in het heelal wijst op een goddelijke Ontwerper.

Wings of wonder. Youtube.com: The John 10:10 Project. Ontwerpaspecten van de kolibrie. Duur: 6 min. 34 sec.

Voetnoten

  1. "Under the microscope, I found that snowflakes were miracles of beauty; and it seemed a shame that this beauty should not be seen and appreciated by others. Every crystal was a masterpiece of design and no one design was ever repeated., When a snowflake melted, that design was forever lost. Just that much beauty was gone, without leaving any record behind." Aangehaald op http://snowflakebentley.com/bio.htm 
  2. Nieuwe sidderaalsoort geeft sterkste stroomstoot van allemaal. nieuwsbericht op NOS.nl, 11 sept. 2019.
  3. How many fingers does a panda have?|Pandaful Q&A. Youtube.com: New China TV, 19 feb. 2021. Duur: 1 min. 9 sec. Over de zes vingers van de panda, waaronder de duim.