Patmos

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 16 mei 2022 om 13:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ligging van Patmos: rode vlek op de kaart.

Patmos is een klein Grieks eiland voor de westkust van Turkije. Het is een bergrug in de Egeïsche zee, een kleine steile rotsklip van vulkanische gesteenten. Ten tijde van het Nieuwe Testament was het een ballingsoord voor gestraften. Het hoorde eerste bij de Romeinse provincie Asia en later bij de zogeheten 'eilandenprovincie''. De apostel Johannes werd rond het jaar 95 na Chr. naar het oord verbannen door de Romeinse keizer Domitianus.

Opb 1:9  Ik, Johannes, uw broeder en mededeelgenoot in de verdrukking en het koninkrijk en de volharding in Jezus, kwam op het eiland dat Patmos heet, om het woord van God en het getuigenis van Jezus. (Telos)

Het eiland wordt nergens anders in de Bijbel genoemd. De banneling Johannes ontving op Patmos de openbaring van Jezus Christus aangaande toekomstige gebeurtenissen.

Opb 1:1  Openbaring van Jezus Christus, die God Hem heeft gegeven om zijn slaven te tonen wat spoedig moet gebeuren; en Hij heeft die door zijn engel gezonden en aan zijn slaaf Johannes te kennen gegeven. (Telos)

Uitzicht van een naar Johannes vernoemd klooster op Patmos

Bronnen

Onder meer:

  • Bijbels Theologische Encyclopedie, ed. 2008

Meer informatie

  • Artikel Patmos op BijbelsePlaatsen.nl