Planetoïde

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 10 dec 2021 om 11:27
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een planetoïde ("op een planeet lijkend") is een brok materie in ons zonnestelsel dat zich evenals een planeet om de zon beweegt. Synoniemen zijn: asteroïde ("op een ster lijkend"), kleine planeet, mindere planeet. Er zijn meer dan 300.000 planetoïden bekend. De grootste van deze hemellichamen zijn bijna 1000 km groot, de meeste zijn echter zo klein als stof en komen veelvuldig als vallende sterren in het uitspansel terecht.

Soms slaat een planetoïde in op de aarde. Er zijn op aarde meer dan 180 inslagkraters aangetroffen (stand 2012). In Canada werd in 2012 bijvoorbeeld een krater van ongeveer 25 kilometer groot aangetroffen[1].

De vrees voor een rampzalige botsing van een grote planetoïde met de aarde houdt de aandacht gevestigd op die kleine planeten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASAph houdt 1700 mogelijk gevaarlijke asteroïdes in de gaten (anno 2016)[2].

De eerstvolgende planetoïde die volgens menselijke berekening een mogelijke bedreiging vormt is Apophis, die een doorsnede heeft van 270 meter en in 2029 de aarde zal passeren. De Russische ruimtevaartorganisatie deelde eind 2009 mee dat zij Apophis wil wegbotsen[3].

In het Bijbelboek Openbaring van Johannes valt na het blazen van de derde bazuin een grote ster genaamd Alsem brandend uit de hemel op het derde deel van de rivieren en op de waterbronnen.

Opb 8:10 En de derde engel bazuinde, en er viel uit de hemel een grote ster, brandend als een fakkel, en zij viel op het derde deel van de rivieren en op de bronnen van de wateren. Opb 8:11 En de naam van de ster wordt Alsem genoemd. En het derde deel van de wateren werd alsem, en velen van de mensen stierven door de wateren, omdat zij bitter waren gemaakt. (TELOS)

Of Alsem een planetoïde zal zijn, daarnaar valt slechts te gissen. Voor commentaar op deze passage, zie Openbaring 8.

Meer informatie

Bronnen

Voetnoten

  1. Nieuwsbericht 'Nieuwe' inslagkrater ontdekt in Canada, op Nu.nl, 8 aug. 2012
  2. Nieuwsbericht NASA's asteroid detection system gives 5-day warning, AOL.com, 1 nov. 2016.
  3. Nieuwsbericht Rusland wil asteroïde wegbotsen, op Nu.nl, 30 dec. 2009.