Naar inhoud springen

Statenvertaling: verschil tussen versies

72 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Statenvertaling''' (SV) is een beroemde oude bijbelvertaling die in behoudende kringen wordt gelezen en door gelovigen die een vertaling wensen die di...')
 
Regel 11:
Omdat mede op last van de Staten-Generaal deze Bijbelvertaling ter hand genomen was en zij er de kosten van droegen, werd de uitgave voorzien van een acte van autorisatie, door de Staten afgegeven; vandaar de naam: '''Staten-vertaling''' of Staten-Bijbel. 
 
De SV is een '''vertaling '''vanuit de brontalen Hebreeuws en Grieks van respectievelijk het Oude en Nieuwe Testament. Ook de [[Apocriefen|apocriefe boeken]] waren vertaald en na het Nieuwe Testemant bijgevoegd. De vertaling van de [[Bijbelse geschiedenis|Bijbel]] werd toegelicht met een grote hoeveelheid kanttekeningen. Door de toenmalige handmatige manier van letters zetten en corrigeren bij de drukkers werden talrijke fouten gemaakt in de tekst<ref name=":0">Ike van Hardeveld, [http://www.refdag.nl/artikel/107610/Goede+brontekst+gebruiken.html Goede brontekst gebruiken], artikel op Refdag.nl 27 juli 2004. Van Hardeveld is historisch taalkundige.</ref>. 
[[Bestand:Statenvertaling schutblad.jpg|geen|miniatuur|1414x1414px|''Schutblad van een oude editie van de Statenvertaling'']]
Hoewel niet onberispelijk, en op meer dan één punt voor verbetering vatbaar, is deze zeer '''tekstgetrouwe '''vertaling van de Heilige Schrift één van de beste. Zij draagt overal het stempel van de grote zorg en nauwkeurigheid, waarmee de bekwame en godzalige vertalers gewerkt hebben. 
Regel 39:
''3 Gelijck ick u vermaent hebbe / dat ghy tot Ephesen soudt blijven / als ick na Macedonien reysde / [soo vermane ick het u noch,] op dat ghy sommige bevelet geen andere leere te leeren:''
 
''4 Noch haer te begeven tot fabelen / ende oneyndelicke geslacht-reeckeningen / welcke meer [twist-] vragen voort brengen dan stichtinge Godts / die in het geloove is.”''<sup>[httpref name="://www.christipedia.nl/Artikelen/S/Statenvertaling#voetnoot_30" <nowiki>[3]</nowiki>]</sup>''
|}
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.