Naar inhoud springen

Parthen: verschil tussen versies

98 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Parthen''' waren in de Oudheid een (oorspronkelijk nomadisch) Iraans ruitervolk, wonend ten zuidoosten van de Kaspische Zee. Ze heten in het Latijn ''Parthi;'...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
 
Ongeveer 250 vóór Chr. grondvestten zij een onafhankelijk rijk. Zij voerden meermalen gelukkig oorlog tegen de Romeinen. In 226 na Chr. werden zij door de Perzen overwonnen. 
[[Bestand:Parther reich.jpg|geen|miniatuur|1200x1200px|Parthische rijk in de eerste eeuw v.Chr.]]
 
Ten tijde van de uitstorting van de [[Heilige Geest]] in [[Jeruzalem]], woonden daar Joden afkomstig uit Parthië. Zij stonden versteld toen zij de Galilese leerlingen van Jezus de taal van de Parthen hoorden spreken.<blockquote>''Hnd 2:5 Nu woonden er in Jeruzalem Joden, godvrezende mannen uit elk van de volken die er onder de hemel zijn. Hnd 2:6 Toen nu dit geluid was ontstaan, kwam de volksmenigte samen en raakte in verwarring, want ieder hoorde hen in zijn eigen taal spreken. Hnd 2:7 En zij waren buiten zichzelf en verwonderden zich en zeiden: Zie, zijn niet al dezen die spreken Galileeërs? Hnd 2:8 Hoe horen wij hen dan ieder van ons in zijn eigen taal waarin wij geboren zijn? Hnd 2:9 <u>Parthen</u>, Meden en Elamieten, en de bewoners van Mesopotamie, Judea en Kappadocie, Pontus en Asia, Hnd 2:10 Frygie en Pamfylie, Egypte en de streken van Libie bij Cyrene, en de hier woonachtige Romeinen, zowel Joden als proselieten, Hnd 2:11 Kretenzen en Arabieren, wij horen hen in onze talen over de grote daden van God spreken. Hnd 2:12 En zij waren allen buiten zichzelf en waren in verlegenheid en zeiden de een tot de ander: Wat mag dit toch zijn? (TELOS)''</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.