Naar inhoud springen

Egypte: verschil tussen versies

1.046 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 22:
 
Radicale moslims, radicaler dan de Moslimbroederschap, zijn de '''salafisten''', die de samenleving willen zuiveren van alle kwaad. Evenals de moslimbroederschap willen zij de Islamitische wetgeving invoeren in Egypte. De prominente salafist Safwat Higazi zei in 2011 dat de 'Verenigde Arabische Staten' en de 'Verenigde Islamitische Staten' onvermijdelijk zullen ontstaan. "''En spoedig zullen we een kalief hebben die ons leidt...''"<ref>Aangehaald door Jos Strengholt, [http://strengholt.blogspot.com/2011/05/moslim-broederschap-en-salafisten-hand.html Moslimbroederschap en Salafisten hand in hand?], op Strengholt.blogspot.com, 8 mei 2011.</ref>. Wie eens een moslim was en ongelovig is geworden, moet volgens de salafisten worden gedood. Ze hebben veel aanhangers in de stad Alexandrië. 
 
Op het Egyptische schiereiland Sinaï is (anno 2017) een terreurgroep genaamd Wilayat Sinai actief<ref>Colin P. Clarke, ''Hoe de opkomst van het salafisme Gaza bedreigt en Israël ernstig verontrust'', Brabosh.com, 1 dec. 2017. Het commentaar verscheen oorspronkelijk in het Engels op Foreign Affairs dd. 11 okt. 2017, https://www.foreignaffairs.com/articles/israel/2017-10-11/how-salafisms-rise-threatens-gaza
 
Colin P. Clarke is een politiek wetenschapper bij de non-profit, niet-partijdige RAND Corporation en is betrokken bij het International Center for Counter Terrorism in Den Haag.
</ref>, een partner van Islamitische Staat. Zij vormen naar eigen zeggen de 'Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP). Zij waren voorheen bekend als ''Ansar Bayt al-Maqdis.'' Zij zijn een veiligheidsprobleem voor Egypte en voor Israël. Zij botsen regelmatig met Egyptische veiligheidstroepen en waren verantwoordelijk voor de bomaanslag in 2015 in een Russisch vliegtuig, dat daarop neerstortte; alle 224 mensen aan boord kwamen om.
 
Extreem islamisme in Egypte is volgens 61% van de bevolking (anno 2010) zorgwekkend<ref name=":0" />. 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.